Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV koalīcija: Islāma valstij palicis mazāk nekā 1% no sākotnējā "kalifāta"

Turpinoties Sīrijas kurdu ofensīvai, džihādistu grupējuma Islāma valsts kontrolē palikusi teritorija, kas ir mazāka par 1% no džihādistu "kalifāta" sākotnējās teritorijas, ceturtdien pavēstīja ASV vadītā koalīcija.

Koalīcijas komandiera vietnieks ģenerālmajors Kristofers Gika sacīja, ka džihādistu kontrolē tagad ir "mazāk nekā 1% no sākotnējā kalifāta".

Kad 2014. gada jūnijā Islāma valsts "kalifāts" bija maksimāli izpleties Sīrijā un Irākā, tas platības ziņā aptuveni līdzinājās Lielbritānijas teritorijai.

Tomēr vairāku ofensīvu rezultātā Islāma valsts teju visas agrākās teritorijas zaudējusi.

Džihādistu kontrolē atrodas pavisam neliels apvidus līdzās Baguzas ciemam, Sīrijas austrumos, un daudzi šī rajona iedzīvotāji, tuvojoties beidzamajai ofensīvai, cenšas šo apvidu pamest.

Džihādisti "mēģina aizbēgt, sajaucoties ar nevainīgiem cilvēkiem - sievietēm un bērniem -, kas cenšas paglābties no kaujām," sacīja Gika.

"Šai taktikai nebūs panākumu. Mūsu Sīrijas partneri koncentrējas uz to, lai atrastu "Islāma valsts" karotājus, lai arī kur viņi slēptos, un mūsu Irākas partneri ir sargā robežu," viņš sacīja.

Kopš Sīrijas Demokrātiskie spēki - alianse, kurā vadošā loma ir kurdiem - decembrī intensificēja ofensīvu, "Islāma valsts" kontrolēto teritoriju pametuši vairāk nekā 37 000 cilvēku - pārsvarā tās ir džihādistu karotāju sievas un bērni, liecina sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) aplēses.

Šo cilvēku vidū ir arī aptuveni 3200, par kuriem ir aizdomas, ka viņi varētu būt džihādisti, norādīja SOHR.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka ir labi, ja islāmistu fanātiķiem nav pieietama teritorija ar naftas rezervēm un opija plantācijām. Tomēr teritorija nav noteicošais. Lai sarūpētu pāris tonnas sprāgstvielu, gluži labi noderīga ir Francijas teritorija, mazāk par 1%... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits