Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV mudina Turciju izbeigt operāciju Sīrijā

ASV ir pret Turcijas iebrukumu Sīrijas ziemeļos un mudina Ankaru izvest karaspēku, piektdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Marks Espers, vienlaikus apgalvojot, ka Vašingtona nav pametusi savus kurdu sabiedrotos.

Espers brīdināja turku kolēģus par "dramatisko kaitējumu", ko Ankara nodara divpusējām attiecībām abu NATO dalībvalstu starpā.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana "impulsīvā rīcība" nostāda ASV "smagā situācijā", viņš piebilda.

"Lai tas būtu skaidrs - mēs nepametam mūsu kurdu partneru bruņotos spēkus, un ASV karavīri būs kopā ar viņiem citās Sīrijas daļās," Espers sacīja žurnālistiem. "Neviens nav devis "zaļo gaismu" šai Turcijas operācijai."

ASV un Sīrijas kurdi kopš 2014.gada ir sabiedrotie karā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts un ir strādājuši kopā, lai sakautu džihādistu "kalifātu". Šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu vadīto spēku karotāju.

Pēc tam kad Turcija paziņoja, ka iesūta Sīrijā savu karaspēku, no diviem posteņiem Sīrijā līdzās robežai ar Turciju atvilkti mazāk nekā 50 ASV karavīru, skaidrojušas ASV.

Espers sacīja, ka ASV neizvietos savus karavīrus starp Turciju un kurdiem pastāvošā "ilgā konflikta" vidū.

Šobrīd "nav nekādu pazīmju", ka Turcija grasītos atvilkt savu karaspēku, sacīja ministrs, atzīstot, ka Turcija, pēc visa spriežot, grasās turpināt operāciju, neraugoties uz ASV mudinājumiem būt savaldīgai.

"Es nevaru paskaidrot, kāpēc viņi izdarīja to, ko viņi izdarīja," atzina Espers, piebilstot, ka Turcijai ir leģitīmas bažas par drošību.

Turcija trešdien sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

ASV prezidents Donalds Tramps savā valstī izpelnījies asu nosodījumu no abu lielo politisko partiju puses, kas prezidentu apsūdz, ka viņš sagatavojis ceļu Turcijas operācijai pret ASV sabiedrotajiem Sīrijas kurdiem.

Top komentāri

jautājums
j
Kur ir bēgļu glābēji? Kāpēc viņi klusē? Āfrikas bēgļi taču var nekur nebraukt un nenoslīkt, bet šeit turki šauj cilvēkus. Šeit tiešām ir vajadzīga iejaukšanās. Un kur ir Grēta? Kāpēc viņa klusē? Kāpēc viņa nebrauc runāt ar Erdoganu?
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Vislielākie sūdi šīs turku ofensīvas sakarā radīs tajā brīdī, kas kurdi būs spiesti pamest nometnes ar ieslodzīto islāma valsts galvu griezēju bariem. Ja tie izies brīvībā, viss sāksies no gala. Bet mēs par šo problēmu nerunāsim, jo uz to norādīja Putins! Nevar taču iet Putina pavadā!
Scorseze
S
Nu re, lielie "taisnības" cīnītāji jeņķi izskatās tik bezspēcīgi. Domāju, galvenais asv mērķis sasniegts, šajā reģionā ilgi vēl nebūs miers. Tagad sav varēs "pievērsties" Irānai, lai arī tur sarīkotu ko līdzīgu kārtējai "demokrātijas" ieviešanai, interesanti tikai ko viņi izmantos šī mērķa sasniegšanai...?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits