Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Krievijas un Sīrijas režīma rīcība Alepo apdraut visu globālo cīņu pret ekstrēmismu, uzskata jaunais MI6 šefs (att.)

Britu galvenais spiegs: Krievija Alepo grib pārvērst tuksnesī un dēvēt to par mieru

Lielbritānijas izlūkdienesta MI6 jaunais vadītājs Alekss Jangers savā pirmajā publiskajā uzrunā kopš stāšanās dienesta vadītāja amatā asi kritizējis Krievijas un Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada spēku ofensīvu Alepo pilsētā. Jangers norādījis, ka Krievija un Sīrijas režīms Alepo grib iznīcināt opozīciju par katru cenu, neatkarīgi no tā, kādas ciešanas tas sagādās pilsētas iemītniekiem. "Cilvēku ciešanas [Alepo] ir sirdi plosošas," atzinis MI6 šefs.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas un Sīrijas režīma rīcība ne tikai ir klajā pretrunā ar starptautiskās sabiedrības centieniem, bet apdraud visu globālo cīņu pret terorismu un ekstrēmismu.

"Es uzskatu, ka Krievijas rīcība Sīrijā, sadarbojoties ar diskreditēto Asada režīmu, ja netiks mainīts pašreizējais kurss, var izvērsties traģiskā piemērā briesmām, ko rada [valsts varas] leģitimitātes zaudēšana," žurnālistiem uzsvēris Jangers, kura segvārds jaunajā amatā ir vienārši burts C. "Ikvienu, kurš iestājas pret brutālo valdības režīmu, nodēvējot par teroristu, valdība tieši atsvešina grupas, kurām būtu jābūt tās pusē, ja vēlamies panākt ekstrēmistu sakāvi," viņš piebildis.

Viņš brīdinājis, ka tik ilgi, kamēr Sīrijā turpināsies asiņainais pilsoņu karš, Lielbritānija nevar būt droša no draudiem, ko rada šis konflikts, ar to domājot "terora eksportu", proti, ekstrēmistus, kas izceļo no reģiona, lai vervētu cilvēkus terora aktu veikšanai Rietumos, kā arī cilvēkus, kuriem karš Sīrijā ir iespēja gūt kaujas pieredzi, lai pēc tam to liktu lietā terora aktu pastrādāšanā.

Jangers arī uzsvēra jau iepriekš nereti minēto faktoru, ka Krievijas aktivitātes Sīrijā veicina haosu un tādējādi palīdz nostiprināties ekstrēmistu grupējumam Islāma valsts. Par to, ka Krievija grib par katru cenu sagraut opozīciju Alepo, liecina arī lēmums izmantot veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu ierosinājumu par pamieru, tādējādi dodot iespēju civiliedzīvotājiem sniegt humāno palīdzību.

Jau vēstīts, ka civiliedzīvotāju situācija aplenktajos Alepo rajonos ir neapskaužama - trūkst pārtikas, dzeramā ūdens, medikamentu. Daudzi cilvēki ir uz bada nāves sliekšņa. ANO ģenerālsekretāra vietnieks humānās palīdzības jautājumos Stīvens O'Braiens paziņojis, ka tad, ja netiks nodrošināta piekļuve aplenktajiem rajoniem, lai varētu piegādāt humānās palīdzības preces, Alepo austrumi pārvērtīsies milzu kapsētā.



 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits