Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dānijas premjera kandidatūru NATO vadītāja amatam nolēmusi atbalstīt arī Turcija

Viss liecina, ka 3.aprīlī par nākamo NATO ģenerālsekretāru tiks nosaukts Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens. Vairākas nedēļas viņa vārds visbiežāk tika locīts saistībā ar NATO vadītāja posteni, tomēr nelielas bangas miermīlīgajā alianses vienprātības jūrā radīja Turcija, kas draudēja neatbalstīt A.F.Rasmusena kandidatūru.

Pagājušajā nedēļā tā mīkstināja savu nostāju un paziņoja, ka neliks šķēršļus dānim.

Līdz šim starptautiskajā politikā spilgti pamanāmais politiķis par NATO vadītāju var kļūt aliansei izaicinājumu pilnā brīdī.

Šābrīža alianses vadītāja nīderlandieša Jāpa de Hopa Shefera pilnvaras beidzas jūlijā.

Pats nekomentē

Līdz šim mājienus par A.F.Rasmusena atbalstīšanu devuši tādi NATO smagsvari kā ASV, Lielbritānija, Francija un Vācija. Savukārt divi iepriekš minētie kandidāti - Norvēģijas ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre un Kanādas aizsardzības ministrs Pīters Makejs - paziņojuši, ka nav ieinteresēti vadīt aliansi, vēsta BBC.

Pats 56 gadus vecais Dānijas premjers vairākkārt atteicies komentēt savu kandidatūru un nav apstiprinājis, vai vispār pretendē uz šo posteni. Politikas analītiķi viņa atturību skaidro kā taktisku rīcību, lai izvairītos ietekmēt diplomātiskos lēmumus, kas tiek pieņemti aiz slēgtām durvīm, nevis izrādītu, ka viņam trūktu interese par šo amatu.

Pirms divām nedēļām parādījās ziņas, ka Turcija varētu likt šķēršļus dāņu politiķa kandidatūrai uz svarīgo amatu. Turki joprojām nav aizmirsuši 2006.gada notikumus, kad vairāki dāņu laikraksti publicēja karikatūras par pravieti Muhamedu, kas izraisīja vairākuma musulmaņu nosodījumu, tomēr A.F.Rasmusens noraidīja šo kritiku, aizstāvot preses brīvību. Pagājušajā piektdienā Turcijas prezidents Abdulla Guls paziņoja, ka atbalstīs Dānijas premjeru. Savukārt Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdoans sestdien Dānijas televīzijai sacīja, ka "islāma valstīs valda milzīgs aizkaitinājums" par A.F.Rasmusena nostāju pirms trīs gadiem, raksta DPA.

Kļūstot par NATO ģenerālsekretāru, A.F.Rasmusenam būs jādomā par alianses turpmāko lomu un stratēģiju Afganistānā, kas tagad kļuvusi par galveno placdarmu ASV savulaik pasludinātajam karam pret terorismu. Ziemeļatlantijas alianses darba kārtībā ir arī divpusējo attiecību ar Krieviju atjaunošana un lēmums par Ukrainas un Gruzijas uzņemšanu savā lokā.

Bagāta pieredze

Līdz šim A.F.Rasmusens bijis veiksmīgs politiķis gan savā zemē, gan starptautiskajā arēnā. Dānijas labējo valdību viņš vada kopš 2001.gada.

Viņš bijis klāt starptautiski svarīgu lēmumu pieņemšanā. 2002.gadā, kad Dānija bija Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts, A.F.Rasmusens vadīja sarunas, kas vainagojās ar desmit jaunu dalībvalstu uzņemšanu 2004.gadā.

Viņš bija to valstu līderu pulkā, kuri atbalstīja bijušā ASV prezidenta Džordža V.Buša karu pret terorismu. Dānija piebiedrojās sabiedroto invāzijai Irākā, bet uz NATO vadītajām militārajām operācijām Afganistānā tika nosūtīti 700 dāņu karavīri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits