Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

ES izveido fondu Sīrijas bēgļu atbalstam Turcijā

Eiropas Savienība (ES) otrdien izveidojusi fondu palīdzības sniegšanai Sīrijas bēgļiem Turcijā, kuru gaidāmajā samitā cer ciešāk iesaistīt nokontrolētās imigrācijas krīzes risināšanā.

"Lai tiktu galā ar bēgļu krīzi, ir pilnīgi skaidrs, ka ES nepieciešams pastiprināt sadarbību ar Turciju," paziņojis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss.

"Šī nauda ir atbalsta sniegšana, lai tālāk uzlabotu sīriešu bēgļu ikdienas dzīvi un sociālekonomiskos apstākļus Turcijā," viņš piebilda.

ES jau gandrīz divus mēnešus mēģina iegūt Turcijas palīdzību nelegālo imigrantu krīzes risināšanā.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 858 000 nelegālo imigrantu.

Turcija ir uzņēmusi vairāk nekā divus miljonus bēgļu, tostarp liela daļa ir no Sīrijas.

Brisele piedāvā Ankarai lielāku palīdzību un ciešākas attiecības apmaiņā pret palīdzību imigrantu plūsmas ierobežošanai. Kritiķi to dēvē par "netīru darījumu", norādot, ka pastāv bažas par cilvēktiesību ievērošanu Turcijā un prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana noslieci uz autoritārismu.

Turcija ir ES pieprasījusi vismaz trīs miljardus eiro palīdzībā sīriešu bēgļu izmitināšanai. Tas ir trīs reizes vairāk, nekā paredz ES sākotnējais piedāvājums.

EK otrdien paziņoja, ka jaunizveidotā fonda mērķis ir savākt šos trīs miljardus Turcijas finansiālajai atbalstīšanai un ka šie līdzekļi būs pieejami no 1.janvāra.

Komisija nepaskaidroja, kas nodrošinās naudu fondā, bet samitā Maltā iepriekš šomēnes ļāva noprast, ka tā tuvāko divu gadu laikā var atvēlēt tikai 500 miljonus un ka atlikušo summu vajadzētu segt dalībvalstīm.

ES cer panākt vienošanos ar Ankaru svētdien Briselē paredzētajā Eiropadomes paplašinātajā sanāksmē, kurā būs pieaicināta arī Turcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits