Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gazas kara dēļ Eiropā pastiprinās antisemītiski uzbrukumi

No Libānas uz Izraēlas ziemeļiem izšautās raķetes un Izraēlas tūlītējā atbilde pastiprinājusi vietējo iedzīvotāju un starptautiskās sabiedrības bažas, ka karadarbība Tuvajos Austrumos varētu pārņemt visu reģionu. Galvenie aizdomās turamie par četru Katjušu izšaušanu uz Nahariju pagaidām ir Libānā mītošie palestīniešu kaujinieki, taču Izraēlas laikraksta Ha"Aretz korespondents Joavs Šterns ceturtdienas komentārā to saistīja ar Irānas savulaik izteiktajiem draudiem.

Al Jazeera savukārt norāda, ka apšaude varētu iezīmēt otrās frontes atvēršanos Izraēlas ziemeļos, ko noraida citu televīziju un laikrakstu aptaujātie eksperti.Hezbollah brīdina Izraēlu Viena no raķetēm trāpīja Naharijas pilsētas pansionātam, ievainojot divus cilvēkus. "Raķete ielidoja caur jumtu, uzmetot gaisā ūdens sildītājus. Tā izgāja cauri guļamistabai otrajā stāvā un uzsprāga virtuvē," Jerusalem Post stāstīja pansionāta pārvaldnieks Henrijs Karmelli. Gan Libānas valdība, gan Hezbollah noliedza saistību ar uzbrukumu, kaut Izraēlas laikraksti vēsta, ka bez grupējuma ziņas šādas apšaudes nebūtu iespējamas. Jau trešdien Hezbollah līderis Hasans Nasralla brīdināja, ka Izraēla "cietīs vēl vienu sakāvi", ja tās armija centīsies iebrukt Libānā. Izraēlas nosodītājiem pievienojušies arī Sarkanais Krusts un Vatikāns. Sarkanā Krusta pārstāvji ceturtdien BBC apgalvoja, ka Izraēlas karavīri nepalīdz pašu ievainotajiem civiliedzīvotājiem, savukārt kardināls Renato Martīno trešdien Gazu nodēvēja par "lielu koncentrācijas nometni". Simona Vīzentāla centrs viņa teikto pielīdzināja "teroristu organizāciju un holokausta noliedzēju" retorikai, pret ko R.Martīno aizstāvējās ar vēl asāku Izraēlas uzbrukumu kritiku. Pāvests Benedikts XVI ceturtdienas runā gan nosodīja abas konfliktā iesaistītās puses. Antisemītisms atgriežas Kopā 13 kara dienās gājuši bojā vairāk nekā 700 palestīnieši un aptuveni desmit izraēlieši. Palestīniešu premjerministrs Salams Fajads ceturtdien paziņoja: "Mūsu cilvēkiem Gazā draud humāna katastrofa," citē Reuters. Angliski rakstošie arābu plašsaziņas līdzekļi gan izturējās skeptiski pret palestīniešu premjera darbību. "Par spīti viņu nesaskaņām, Fatah un Hamas ir kas kopīgs: neviena no abām grupām nespēj valdīt. Palestīniešiem vajadzīgs jauns līderis, kurš varētu viņus apvienot kopīgam mērķim, kas nevienam nav izdevies gadiem ilgi," ceturtdien rakstīja Al—Hayat korespondents Džihāds el Hazens. Tikmēr daudzviet Eiropā Tuvo Austrumu notikumu dēļ izplatās antisemītisks noskaņojums, kas vietumis jau pārvērties reālos uzbrukumos ebrejiem un viņu svētnīcām. Zviedrijā tiek aprakstītas vēstniecību sienas, un nezināmi ļaundari pagājušās nedēļas beigās aizdedzināja ebreju kapavietu Malmē, raksta The Local. Dedzinātāji uzdarbojušies arī Francijā, Lielbritānijā un citviet Eiropā. "Mēs ar policiju diemžēl jau esam iepazinuši uzbrucēju motīvus. Valstī tiek kurināts histērisks naids pret Izraēlu, un antisemītisma vilnī cieš arī britu ebreji," telekanālam Sky News sacīja nesenā uzbrukumā cietušas Londonas sinagogas pārstāvis Marks Gārdners.

Top komentāri

cirks
c
Par Vīzentālu gan es 100% piekrītu, šitie cilvēciņi jau nu tiešām izskatās pārpratuši savu misiju ... :)
lux
l
viens mazs piemērs.simona vizentāla centra pārstāvis,kurš bija ieradies rīgā ,ejot pa vecrīgu atklāja to ka mēs esam pat ielu nosaukuši ss-ieša vārdā kalēju . nu riktīgs cirks. idiotu centrs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits