Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Haaretz: Turcijas lidostās ieviestas pastiprinātas izraēliešu pārbaudes

Izraēlas pilsoņus, kuri ar lidmašīnām ierodas Turcijas pilsētā Stambulā, šīs valsts varas iestādes sākušas pakļaut ilgstošām dokumentu pārbaudēm un apskates procedūrām, vēsta laikraksts Haaretz.

Izraēlieši tiek nodalīti no citu valstu pilsoņiem, bet pēc tam viņiem atņem dokumentus un vairāku stundu garumā noskaidro viņu ierašanās Turcijā mērķus. Bez tam visiem izraēliešiem, ieskaitot sievietes, liek izģērbties līdz apakšveļai individuālas apskates veikšanai. Visa šī procedūra ir ilgstoša un pazemojoša, norāda laikraksts.

Nekad iepriekš Izraēlas pilsoņi Turcijas lidostās nav saskārušies ar šādu attieksmi, tādēļ Izraēlas Ārlietu ministrija pieprasījusi Ankarai paskaidrot tās darbības. Turcijas ārlietu resors uz to atbildēja, ka pret izraēliešiem tiek pielietotas precīzi tādas pašas pārbaudes un apskates metodes, kādas tiek izmantotos pret turkiem, kuri ierodas Telavivā. Ankara arī likusi saprast, ka tās uzsāktās darbības ir atbilde uz Izraēlas rīcību.

Laikraksta informācijas avots Izraēlas ārlietu ministrijā apstiprinājis, ka Telavivas Benguriona lidostā ierodošies Turcijas pilsoņi tiek nodalīti no pārējiem pasažieriem, vairākas stundās iztaujāti, kā arī izģērbti un pakļauti individuālai apskatei. Pie tam Izraēlā tamlīdzīga prakse ir rutīna.

Abas puses arī paziņojušas, ka tik rūpīgas apskates un dokumentu pārbaudes ne tikai atņem pārāk daudz laika, bet ir galēji pazemojoša procedūra.

Agrāk Turcija, saprotot izraēliešu bažas par drošību, atturējās no atbildes pasākumiem šajā sfērā. Situācija ir mainījusies pēc nesenā skandāla, kuru izraisīja Jeruzālemes atteikšanās atvainoties par deviņu Turcijas pilsoņu nogalināšanu 2010. gada maijā, kad Izraēlas armijas īpašo uzdevumu vienības ieņēma tā dēvēto Brīvības flotili, kura veda humanitārās palīdzības kravas uz Gazas joslu.

Pēc šī atteikuma Ankara atsauca savu vēstnieku no Telavivas, izsūtīja no Turcijas Izraēlas diplomātiskās misijas vadītāju, pārtrauca visus kontaktus ar Izraēlu militārajā un izlūkošanas jomās, kā arī piedraudēja ar sankcijām pret Izraēlas kompānijām kas darbojas Turcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits