Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Irāna apstiprina ballistiskās raķetes izmēģinājumu

Irāna otrdien apstiprināja, ka tā nesen veikusi vidējā darbības rādiusa ballistiskās raķetes izmēģinājumu. Apstiprinājums pausts pēc asās Rietumu kritikas, ko izpelnījās 1.decembra izmēģinājums.

"Mēs turpinām mūsu raķešu izmēģinājumus, un šis nesen veiktais bija nozīmīgs izmēģinājums," vēsta ziņu aģentūra "Fars", citējot Revolūcijas gvardes gaisa spēku komandieri brigādes ģenerāli Amirali Hadžizadi.

"ASV reakcija liecina, ka tā viņiem bijusi liela lieta, un ka tas viņus sarūgtinājis," vēsta aģentūra, norādot, ka Irāna gadā veic 40 līdz 50 raķešu izmēģinājumus.

Irāna turpinājusi ballistisko raķešu programmu pēc tam, kad tā pēc 2015.gada vienošanās noslēgšanas kodolprogrammu pamatā apturējusi.

ANO Drošības padomes rezolūcijā, kas tika pieņemta jau pēc kodolvienošanās, Irāna aicināta atturēties no tādu raķešu izmēģināšanas, kas var tikt aprīkotas ar kodolgalviņām. Tiesa gan, raķešu palaišana Irānai konkrēti nav izliegta.

4.decembrī pēc Lielbritānijas un Francijas pieprasījuma tika sasaukta ANO Drošības padomes sēde, lai spriestu par pēdējo izmēģinājumu. Sēdes iniciatori norādīja, ka izmēģinājums bijis provokatīvs un neatbilstošs 2231.rezolūcijai.

Lielbritānija skaidroja, ka izšauto raķešu jauda "krietni pārsniedz leģitīmās aizsardzības vajadzības".

Irāna izstrādājusi vairākus ballistisko raķešu tipus, kas var sasniegt mērķus 3000 kilometru attālumā, arī Izraēlu un reģionā izvietotās Rietumu militārās bāzes.

"Fars" savā materiālā nenorāda, kad tieši izmēģinājums noticis un kāda tipa raķete izšauta.

ASV, kas maijā izstājās no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, skaidroja, ka izmēģinājums esot 2231.rezolūcijas klajš pārkāpums un mudināja Drošības padomi to nosodīt.

Krievija, kurai ir veto tiesības, aizstāvēja Irānas tiesības veikt raķešu izmēģinājumus, un 4.decembra sanāksme noslēdzās bez kopīga paziņojuma vai plāniem par turpmāko rīcību.

ANO atomenerģijas aģentūra (IAEA) sniegusi regulārus atzinumus, ka Irāna pilda kodolvienošanās nosacījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits