Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irāna vairs neievēros urāna bagātināšanas pakāpes ierobežojumu

Irāna no svētdienas palielinās savu urāna bagātināšanas līmeni, trešdien paziņoja valsts prezidents Hasans Ruhani. Šāda rīcība ir otrais posms, Irānai atkāpjoties no starptautiskās kodolvienošanās. 2015. gadā Irānas un pasaules lielvaru noslēgtā kodolvienošanās paredzēja, ka Irāna drīkst uzglabāt ne vairāk kā 300 kilogramus urāna, kas bagātināts līdz 3,67%. Šāds līmenis ir pietiekams civiliem mērķiem - elektrības ražošanai un medicīniskai izpētei -, bet nepietiekams kodolbumbas izgatavošanai. Valdības sēdē trešdien Ruhani paziņoja, ka valsts sāks pārsniegt šo līmeni.

"7. jūlijā mūsu urāna bagātināšanas griesti vairs nebūs 3,67%," paziņoja prezidents.

Ruhani trešdien uzsvēra, ka Irāna "ir bijusi un ir 100% apņēmības pilna izpildīt kodolvienošanos", tomēr tai jābūt abpusēji izdevīgai. Viņš pieprasīja "atgriezties pie loģikas, likumiem, atzītiem līgumiem un Apvienoto Nāciju Organizācijas rezolūcijām".

Eksperti lēš, ka līdz ieročos izmantojama urāna līmeņa sasniegšanai urānam ir jābūt bagātinātam aptuveni 90% apmērā.

Teherāna 8. maijā paziņoja, ka tā aptur divu 2015. gada solījumu izpildi, un izvirzīja Eiropai, Ķīnai un Krievijai divu mēnešu ultimātu, lai tās palīdzētu Irānai apiet ASV noteiktās sankcijas un pārdot naftu, pretējā gadījumā draudot atteikties no vēl diviem apņemšanās punktiem.

Pirmdien Irānas bagātinātā urāna krājumi pārsnieguši 300 kilogramu ierobežojumu, ko nosaka 2015. gadā ar pasaules lielvarām noslēgtā kodolvienošanās

Pērn Vašingtona vienpusējā kārtā izstājās no vēsturiskās vienošanās un noteica Irānai sankcijas, ASV prezidentam Donaldam Trampam cenšoties panākt Irānas reģionālās politikas maiņu. Eiropas valstis iebilda pret ASV lēmumu un vairākkārt aicinājušas Irānu nepārkāpt vienošanos. Pēdējo dienu laikā Irāna ir kritizējusi Eiropas valstis par vienošanās neievērošanu, jo tika solīts, ka kodolvienošanās Irānai būs ekonomiski izdevīga. Otrdien Vācijas, Francijas un Lielbritānijas ārlietu ministri, kā arī Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni aicināja Irānu neatkāpties no kodolvienošanās.

2015. gada jūlijā Irāna piekrita ierobežot kodolprogrammu. Vienošanās ar pasaules lielvarām mērķis bija novērst Irānas iespējas izgatavot kodolieročus un izbeigt valsts starptautisko izolāciju, tostarp atcelt sankcijas, kas smagi skārušas Irānas ekonomiku un iedzīvotājus.

Tomēr pērn maijā Tramps paziņoja, ka ASV izstājas no vienošanās, kurā tagad palikusi Lielbritānija, Francija, Vācija, Krievija un Ķīna.

Tramps lēmumu pamatoja ar vairākiem iemesliem, tostarp neatbilstošiem instrumentiem Irānas kodolprogrammas pārbaudēm un valsts ilgtermiņa iespējas bagātināt urānu augstākā līmenī. Visvairāk gan viņš kritizēja vienošanos par tās nespēju reaģēt uz Irānas destabilizējošo nozīmi Tuvo Austrumu konfliktos.

 

Top komentāri

Itamars Toledano
Sākumā nāca ūdens. Tagad nāks uguns. Irāna būs beigu sākums - apmāta, apjāta, un līdz neprātam degradēta un sagandēta tauta vienmēr ir beigu priekšvēstnesis.
Itamars Toledano
Bez tam, krieviem visur ASV vainīgas, Kā tas bija PSRS laikos, kad lādēja un lamāja, un reizē - uz ceļiem līda ASV priekšā (kaut vai ASV kases grāvējus šturmējot!), tā šodien! Tipiska NELIEŠU, ATKRITĒJU un DIVKOŠU poltika. Cara asinis joprojām pret debesīm brēc!
Žīdmasons
Ž
Irānas pašnāvība !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits