Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Laikraksts: Al Qaeda gatavojas konkurēt Sīrijā ar Islāma valsti

Starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda vadība Pakistānā nolēmusi, ka organizācijas nākotne ir Sīrijā, un nosūtījusi turp vairākus savus rūdītākos veterānus, atsaucoties uz augsta ranga ASV un Eiropas izlūkošanas dienestu amatpersonām, svētdien vēstīja laikraksts The New York Times.

Al Qaeda veterānu pārvietošanās uz pilsoņkara plosīto Sīriju atspoguļo šīs valsts pieaugošo nozīmi organizācijas nākotnes plānos un, visticamāk, novedīs pie sāncensības saasināšanās ar teroristu organizāciju Islāma valsts, kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā un pasludinājusi tur savu emirātu.

Kaujiniekiem dots uzdevums sākt veidot Al Qaeda bāzes Sīrijā un sagatavot augsni emirāta izveidošanai ar Al Qaeda sabiedroto grupējuma Al Nusra palīdzību, lai konkurētu ar Islāma valsti.

Al Nusra 2013.gadā atšķēlās no Islāma valsts un sāka sadarboties ar Al Qaeda.

Šāda emirāta izveidošana būtu ne tikai nozīmīgs solis Al Qaeda politikas maiņā, bet arī varētu nopietni palielināt teroristu draudus ASV un Eiropai, uzskata ASV un Eiropas izlūkošanas dienestu amatpersonas.

Al Qaeda kaujinieki jau gadiem īslaicīgi uzturas Sīrijā, bet organizācija un tās sabiedrotie līdz šim atturējušies pasludināt tur savas valsts izveidošanu.

Al Qaeda līderis Pakistānā Aimans az Zavahiri 2013.gadā nosūtīja uz Sīriju pieredzējušu džihādistu grupu, lai atbalstītu Al Nusra.

Gadu vēlāk Zavahiri nosūtīja uz Sīriju slepenu Al Qaeda šūniņu - Horasanas grupējumu, kas, spriežot pēc amerikāņu amatpersonu atklātā, plānoja uzbrukumus Rietumiem.

Pastāvīgas kontroles nodibināšana pār teritoriju Sīrijā pietuvinātu Al Qaeda Eiropai, kā arī ļautu organizācijai gūt lielāku labumu no kaujiniekiem Irākā, Turcijā, Jordānijā un Libānā.

Zavahiri maija sākumā publiskoja pirmo video vēstījumu vairāku mēnešu laikā. Tajā tika sagatavota augsne, lai "Al Qaeda" varētu izmantot Al Nusra emirāta nodibināšanai Sīrijā.

Tomēr vairāki Al Nusra komandieri iebilst pret konkrēta laika izraudzīšanos šim solim, tādēļ grupējums vēl nav rīkojies.

Tuvo Austrumu Institūta pētnieks Čārlzs Listers šomēnes laikrakstā Foreign Policy rakstīja, ka līdz ar emirāta izveidošanu un vadības restartēšanu Al Qaeda prezentētu sevi kā gudru, metodisku un neatlaidīgu džihādistu kustību, kas atšķirībā no Islāma valsts piekopj stratēģiju, kura ir daudz tuvāka parastajiem sunnītu musulmaņiem.

Al Qaeda un Islāma valstij ir viens mērķis - radīt islāma valsti, bet abas teroristu organizācijas izmantojušas dažādas taktikas šī mērķa sasniegšanai.

Islāma valsts rīkojas strauji, īstenojot sagrābtajās teritorijās bargu un pilnīgu kontroli un pasludinot neatkarību.

Al Nusra tikmēr centusies pakāpeniski vairot savu ietekmi teritorijās, kuras vēlas kontrolēt, un kopā ar citiem Sīrijas kaujinieku grupējumiem cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara el Asada režīmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits