Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Libānas parlamenta vēlēšanās nobalsojuši tikai 49,2% vēlētāju

Libānā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, kas bija pirmās kopš 2009.gada, vēlētāju aktivitāte sasniegusi tikai 49,2%, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti gaidāmi vēlāk pirmdien, bet neoficiālās ekspertu veiktās aptaujas liecina, ka visvairāk balsu izcīnījušas tradicionālās partijas, tostarp spēki, kas apvienojušies ap Irānas atbalstīto šiītu bruņoto grupējumu Hezbollah.

Novērotāji secinājuši, ka zema vēlētāju aktivitāte bijusi galvaspilsētā Beirūtā un Libānas ziemeļos, bet nedaudz augstākā dažos dienvidu apgabalos, kur spēcīgas pozīcijas ir Hezbollah.

Šīs bija pirmās vēlēšanas, kuras tiek rīkotas saskaņā ar jauno vēlēšanu likumu, saskaņā ar kuru 128 parlamenta deputāti tika izraudzīti 15 vēlēšanu apgabalos atbilstoši jaunieviestajai proporcionālajai vēlēšanu sistēmai.

Jaunais likums paredz, ka līdztekus izvēlētajam partijas sarakstam vēlētāji var izraudzīties arī vienu kandidātu no šī saraksta, kuram viņi dod priekšroku.

Iepriekšējās Libānas parlamenta vēlēšanas notika pirms deviņiem gadiem, un tās tika rīkotas saskaņā ar veco mažoritāro sistēmu, kas paredzēja, ka tā partiju, kura ieguvusi visvairāk balsu attiecīgajā apgabalā, iegūst arī visas tam atvēlētās deputātu vietas. Tādējādi tika ierobežotas minoritāšu izredzes uz to pārstāvniecību parlamentā.

Līdzšinējā Libānas politiskā sistēma tika izveidota pēc 15 gadus ilgušā pilsoņkara, kas tika izbeigts ar Tāifas līgumu, kuru 1989.gadā izdevās noslēgt ar Saūda Arābijas starpniecību.

Tāifas līgums parlamenta deputātu vietas sadalīja vienlīdzīgi starp musulmaņiem un kristiešiem.

Tomēr šoreiz vairums ekspertu pirms vēlēšanām prognozēja, ka, neskatoties uz jauno vēlēšanu sistēmu, vairums pašreizējo deputātu tiks atkārtoti ievēlēti un ka parlamentā parādīsies ļoti maz jaunpienācēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits