Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lieldienu laikā PVD aicina atcerēties drošas iepirkšanās likumus

Tuvojoties Lieldienām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina pircējiem drošas iepirkšanās likumus, tostarp lasīt informāciju pārtikas produkta marķējumā un pievērst uzmanību preces derīguma termiņam.

PVD aicina neiegādāties pārtikas preci, kuras derīguma termiņš izskatās aizdomīgi – tas ir nesalasāms, redzamas labojumu pēdas, oriģinālais derīguma termiņš ir aizsegts ar citu marķējumu.

Tāpat ieteicams pārliecināties, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai produkts veikalā ir uzglabāts atbilstošos apstākļos. Nevajadzētu iegādāties pārtikas preces, kuru izcelsme un uzglabāšanas apstākļi nav skaidri vai ir aizdomīgi.

Pircēji aicināti saglabāt pirkuma čeku, lai, gadījumā, ja produkts ir bojāts, būtu iespējams to atgriezt atpakaļ veikalam.

Lieldienās viens no pieprasītākajiem pārtikas produktiem noteikti būs olas, pirms to iegādes pircējiem vajadzētu atvērt olu kastīti un pārliecināties, ka olas ir veselas – nav bojātas, netīras, kā arī izlasīt marķējumu uz olas. Pirmais cipars uz olas apzīmē dējējvistu turēšanas metodi (1 - brīvā turēšana, 2 – dēšana kūtī, 3 – dēšana sprostos, 0 – bioloģiskā ražošana), bet burti apzīmē ražotājvalsti, piemēram, LV - Latvija, LT - Lietuva, EE - Igaunija, FI - Somija. Noslēdzošā ciparu kombinācija apzīmē dalībvalsts noteikto olu ražošanas uzņēmuma identifikācijas numuru.

PVD atgādina, ka olu derīguma termiņš ir 28 dienas no dēšanas. Vadoties pēc tā, ražotājs uz olu iepakojuma norāda derīguma termiņu, kura ietvaros olas jāizlieto. Pircējam ieteicams aplūkot iepakojumu un pārliecināties, ka olu derīguma termiņš nav beidzies. Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.

Savukārt krāsojot olas, PVD iesaka izmantot, vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas, vai arī veikalos nopērkamās, Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits