Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Energoresursiem bagātā valsts plāno veikt radikālas ekonomiskās un sociālās reformas, bet nepaplašinās pilsoniskās brīvības

Naftas cenas piespiež Saūda Arābiju mainīties

Ilgstoši zemās naftas cenas, kuru dēļ energoresursu krājumiem bagātās Saūda Arābijas tautsaimniecība stagnē, piespiedušas ultrakonservatīvās valsts vadītājus domāt par ievērojamām ekonomiskām un sociālām pārmaiņām, piemēram, samazinot atkarību no naftas eksporta un paplašinot sieviešu līdzdalību darba tirgū. Cilvēktiesību aizstāvji mudinājuši Saūda Arābijas valdību izmantot brīdi, lai veiktu arī politiskas reformas un atļautu valsts iedzīvotājiem aktīvāk iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, nebaidoties par iespējamām represijām.

Saūda Arābijas valdība pagājušajā gadā nāca klajā ar ambiciozu nacionālās attīstības plānu, kam dots nosaukums Vīzija 2030. Plāns, kura patrons ir 31 gadu vecais troņmantnieks Muhammads bin Salmans, paredz diversificēt pasaulē lielākās naftas eksportētājvalsts ekonomiku, veicot ievērojamus ieguldījumus perspektīvās nozarēs un palielinot privātā sektora lomu tautsaimniecībā. 

Pašlaik Saūda Arābija ir pilnībā atkarīga no naftas un dabasgāzes eksporta, kas veido 90% valsts ienākumu. Jau vairākus gadus naftas cena pasaules tirgū ir ļoti zema, tāpēc aptuveni uz pusi ir samazinājušies valdības ieņēmumi. Lai varētu finansēt budžeta izdevumus, Saūda Arābijas valdība bijusi spiesta samazināt valsts finanšu rezerves par 100 miljardiem dolāru (94 miljardi eiro) un aizņemties starptautiskajos finanšu tirgos vēl 17,5 miljardus dolāru (16,4 miljardi eiro), raksta izdevums The Financial Times.
 
Valdība bijusi spiesta ķerties arī pie taupības pasākumiem. Sabiedriskajā sektorā strādājošajiem ir samazinātas algas un prēmijas. Savukārt ierindas iedzīvotājiem, kuri līdz šim bija pieraduši pie lētas degvielas, dzīves bez nodokļiem un izmantojuši ūdeni un elektrību par brīvu, nāksies samierināties ar valdības subsīdiju samazināšanos. "Pārāk ilgi Saūda Arābijas iedzīvotāji ļoti daudzas lietas uztvēra kā pašas par sevi saprotamas," uzskata inženiere Nādija el Haza, kura palīdz piesaistīt sievietes Vīzijas 2030 īstenošanā.

Saūda Arābijas sabiedrībā, kur liela loma ir reliģijai un ultrakonservatīvajiem garīdzniekiem, sievietes ilgstoši ir uztvertas par otršķirīgiem pilsoņiem. Viņām tikai 2011. gadā piešķīra tiesības vēlēt un iesaistīties politikā, bet 2012. gadā sievietēm atļāva strādāt mazumtirdzniecībā. Valsts attīstības plānā sievietes ir nodēvētas par "pietiekami neizmantotu aktīvu", kas varētu liecināt par vēlmi atvēlēt sievietēm lielāku lomu ekonomikā. Valdības augstākajās aprindās pat sākušās diskusijas par nepieciešamību atcelt aizliegumu sievietēm vadīt automašīnas.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 14. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

trusis nejaukais
t
nez tie dvieljagalvaam pashiem smiekli nenaak skatoties uz taam bildeem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits