Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināts (19:46) - Turcijā pēc plaša reida kukuļošanas lietā atlaisti pieci policijas priekšnieki

Pēc vairākiem augsta ranga arestiem par korupciju Turcijā no darba atstādināti pieci policijas priekšnieki, trešdien ziņo mediji.

Policija atteikusies komentēt šos arestus un tiem sekojošās atlaišanas, kas šokējušas visu valsti un izprovocējušas aicinājumus valdībai atkāpties.

Turcijas valdība savukārt paziņojusi, ka respektēs tiesas procesu šajā lietā.

"Tiesas procesam jānoslēdzas ātri un rūpīgi," norādīja Turcijas premjerministra vietnieks Bilents Arinčs.

Plašā policijas operācijā otrdien tika arestētas vismaz 50 personas, tostarp vairāku ministru dēli. Arestētās personas tiek turētas aizdomās par kukuļņemšanu un korupcijas veicināšanu attīstības projektos un celtniecības atļauju sagādāšanu aizsargājamos apgabalos apmaiņā pret naudu, kā arī zelta kontrabandu un naudas atmazgāšanu, ziņo mediji.

Arestēto vidū ir iekšlietu ministra Muamera Gulera, ekonomikas ministra Zafera Čaglajana un vides ministra Erdogana Bajraktara dēli, kā arī pazīstami uzņēmēji un birokrāti, tostarp Turcijas valsts bankas Halkbank prezidents Sulejmans Aslans.

Policijas operācijai sekojošie aresti izraisījuši asu kritiku opozīcijas rindās.

"Šis ir lielākais skandāls republikas vēsturē. Premjerministram ir jāatkāpjas," norādīja opozīcijā esošās Republikāniskās Tautas partijas (CHP) politiķis Engins Altajs.

Valdība tikmēr uzsvērusi, ka respektēs ikvienu tiesas pieņemto lēmumu un nekādi nemēģinās bloķēt tiesvedību.

Pēc tikšanās ar Erdoganu un vairākiem ministriem Arinčs apstiprināja, ka korupcijas lietā arestēts 51 cilvēks, tostarp trīs ministru dēli.

"Mēs ticam, ka mūsu ministri ir nevainīgi. Ja ir apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā, tiesu sistēmai tās jāizgaismo," norādīja premjerministra vietnieks.

Arinčs policijas veikto reidu nodēvēja par psiholoģisku karu pret Erdogana Taisnīguma un attīstības partiju (AKP), bet nepaskaidroja, kas stāv aiz šīs "labi izplānotās" kampaņas pret valdību.

Izskanējušas baumas, ka policijas izmeklēšana varētu būt saistīta ar publisko strīdu starp Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību un bijušo premjera sabiedroto ietekmīgo musulmaņu garīdznieku Fethullahu Gulenu.

Gulens dzīvo trimdā ASV, bet viņam ir vērā ņemama ietekme vairākos Turcijas valsts aparāta atzaros, tostarp policijā, slepenajā dienestā un tiesu sistēmā. Viņa vadībā darbojas arī privātskolu tīkls.

Gulena nodibinātā kustība bija galvenā Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) atbalstītāja un palīdzēja tai gūt uzvaru trīs vēlēšanās. Savukārt pagājušajā mēnesī valdība atklāja, ka plāno slēgt Gulena vadīto privātskolu tīklu.

Politologs Rusens Čakirs uzskata, ka nule kā notikušo policijas operāciju var uzskatīt par jaunu fāzi valdības un Gulena cīņā, piebilstot, ka Gulena kustība acīmredzot nolēmusi, ka "uzbrukums ir labākā aizsardzības taktika".

Papildināts viss teksts 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits