Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Puse amerikāņu uzskata, ka gaidāms karš ar Irānu

Puse no pieaugušajiem ASV iedzīvotājiem uzskata, ka tuvāko gadu laikā Savienotās Valstis karos ar Irānu, liecina ziņu aģentūras Reuters un sabiedriskās domas pētījumu kompānijas Ipsos veiktā aptauja, kuras rezultāti publiskoti otrdien.

ASV un Irānas attiecībām turpinot pasliktināties straujākā tempā, kopš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no kodolvienošanās un Irāna atbildēja ar solījumu pārtraukt ievērot atsevišķas līgumā noteiktās prasības, šogad jau lielāka daļa amerikāņu uzskata, ka Irāna ir drauds Savienoto Valstu drošībai. Tomēr aizvien vairākums aptaujāto neatbalsta apsteidzošu triecienu Irānas bruņotajiem spēkiem. Pretējs viedoklis valda gadījumā, ja Irāna uzbruktu pirmā - tad četri no katriem pieciem aptaujātajiem norādīja, ka būtu jāatbild ar militāru spēku. 40% iestājās par ierobežotu atbildi, proti, gaisa triecieniem, kamēr 39% atbalstīja pilna mēroga militāru operāciju, tātad arī sauszemes spēku nosūtīšanu uz Irānu.

Maijs līdz šim bijis īpaši nokaitēts Vašingtonas un Teherānas attiecībās - ASV no savas puses atjaunoja visas Irānas naftas eksportam noteiktās sankcijas, tāpat nosūtīja uz Persijas līci aviācijas bāzes kuģi, demonstrējot "spēka diplomātiju". Aizvadītajās dažās dienās Tramps arī nav taupījis kareivīgu retoriku, piekodinot Irānai nekad nedraudēt Savienotajām Valstīm, pretējā gadījumā brīdinot ar iespējamu militāru rīcību, kas nozīmēšot Irānas galu

Reuters/Ipsos aptauja liecina, ka 49% amerikāņu neatbalsta veidu, kādā Tramps veido attiecības ar Irānu. Trampa pieeju atbalstīja 39% aptaujāto.

Irānu par nopietnu draudu drošībai šogad uzskata 53% (6% kāpums gada laikā), kamēr Krieviju par draudu uzskata 51%, bet Ziemeļkoreju - 58%.

51% pieaugušo ASV iedzīvotāju uzskata, ka tuvākajos gados gaidāms ASV-Irānas karš. Pērn jūnijā par šādu notikumu attīstību bija pārliecināti 43%. 

Aptaujā arī noskaidrots, ka lielākā daļa amerikāņu ir pretējās domās par Irānas kodolvienošanās lietderību, proti, 61% aptaujāto aizvien atbalsta 2015. gadā Obamas administrācijas laikā noslēgto līgumu, kas paredz Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu. Kodolvienošanos atbalsta arī nedaudz vairāk kā puse no aptaujātajiem republikāņiem.

Aptaujas ietvaros tika noskaidrots 1007 amerikāņu viedoklis - 377 no tiem bija demokrātu atbalstītāji, 313 atbalstīja republikāņus, pārējiem bija citi politiskie uzskati vai tie sevi nesaistīja ar kādu konkrētu politisko spēku vai kustību.

Top komentāri

...
.
Es nez kāpēc domāju, ka puse amerikāņu nemaz nezina, kur tāda Irāna vispār ir un kas tur notiek.
ruksis
r
Uz to Trumpi stūrē Bibi Netanjahu. Ar Obamu jau izmēģināja, bet tas neizdevās. Obama bija par gudru.
Scorseze
S
Interesanti, vai šie paši amerikāņi aizdomājas līdz tam, kapēc viņi uzbrūk neatkarīgām valstīm, iznīcina šīs valstis, nogalina cilvēkus? Vai šie paši amerikāņi aizdomājas, kapēc viņu karabāzes ir visās pasaules malās un ko tur dara viņu armija? ASV ir visīstākā impērija, ar visām tās pazīmēm. Kā jau impērijai pienākas, drīz tā būs sasniegusi savu izplešanās maksimumu un kritīs, jo nespēs tikt galā pati ar sevi un būs ieguvusi ienaidnieku kritisko masu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits