Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Saniknotā Turcija nevēloties karu ar Sīriju

Starptautiskā sabiedrība ceturtdien aktīvi rīkojās, lai novērstu plašāku militāru konfliktu starp Turciju un Sīriju pēc trešdien vakarā notikušā incidenta, kad no Sīrijas puses raidīti artilērijas šāviņi nogalināja divas sievietes un trīs bērnus Turcijas robežpilsētā Akčakalē. Atbildot uz uzbrukumu, Turcija trešdien un ceturtdien ar artilēriju apšaudīja Sīrijas pilsētu Tell el Abjadu, nogalinot vairākus sīriešu karavīrus, vēstīja Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību organizācija Syrian Observatory for Human Rights.

Brīdinājums Damaskai

Turcijas parlaments ceturtdien deva atļauju valsts bruņotajiem spēkiem veikt operācijas ārpus valsts teritorijas gadījumā, ja valdība to uzskatītu par nepieciešamu, ziņo Reuters. Likumdevēju uz gadu pagarinātais piecus gadus vecais likums, kas savulaik tika pieņemts, lai sankcionētu Turcijas militāros reidus pret kurdu nemierniekiem Irākas ziemeļos, atļaus turku karavīru iesūtīšanu Sīrijā vai kara lidmašīnu uzbrukumus mērķiem Sīrijā.

Avoti Turcijas valdībā sacīja, ka likuma pagarināšana un Turcijas artilērijas uzbrukumi ir «brīdinājums Sīrijas režīmam». Tomēr Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdoana pārstāvji noraidīja, ka Ankara vēlas iesaistīties karā ar pilsoņkara pārņemto kaimiņvalsti. «Turcija nav ieinteresēta karā ar Sīriju. Bet Turcija ir spējīga aizsargāt savas robežas un atbildēs, kad tas būs nepieciešams,» savā kontā sociālajā portālā Twitter rakstīja R. T. Erdoana vecākais padomnieks Ibrahims Kalins.

Ankara arī paziņoja, ka Sīrija ir oficiāli atvainojusies par notikušo un uzņēmusies atbildību par nogalinātajiem. «Sīrijas puse ir atzinusi savu nodarījumu un atvainojusies,» Turcijas vicepremjers Besirs Atalajs sacīja aģentūrai AFP un piebilda, ka Damaska ir solījusi nepieļaut tamlīdzīgu incidentu atkārtošanos.

Visticamāk, tas noticis pēc Maskavas mudinājuma. Krievija, kas ir Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada sabiedrotā un kā Drošības padomes pastāvīgā locekle jau vairākkārt ir bloķējusi viņa režīmu nosodošās ANO rezolūcijas, ceturtdien aicināja Damasku publiski atzīt, ka uzbrukums Turcijas pilsētai ir bijis «traģisks negadījums», un apsolīt, ka nekas tamlīdzīgs vairs neatgadīsies.

Turcija ir kļuvusi par patvērumu Sīrijas nemiernieku vadībai un aptuveni 90 tūkstošiem sīriešu bēgļu. 18 mēnešu laikā, kopš Sīriju ir pārņēmuši bruņoti nemieri, Turcijā regulāri ir nokrituši lādiņi no robežas otras puses, tomēr trešdien notikušais incidents ir līdz šim nopietnākais.

Franči pieprasa stingrību

Pēc Turcijas aicinājuma ceturtdien vēlu vakarā notika ANO Drošības padomes ārkārtas sēde, lai apspriestu notikumus uz Turcijas un Sīrijas robežas. Vairākas stundas pirms tās Francija pieprasīja ANO nekavējoties nosodīt Sīrijas rīcību, «kas pārkāpj starptautiskos likumus, apdraudot starptautisko mieru un drošību».

NATO, kuras dalībvalsts ir Turcija, aicināja Sīriju pārtraukt «agresīvu rīcību» pret alianses locekli. «Sīrijas režīmam ir jāizbeidz kliedzoša starptautisko likumu ignorēšana,» teikts alianses paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits