Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sīrijas karavīri apšauda Himsu, opozīcija prasa bruņotus miera uzturētājus

Sīrijas režīma spēki svētdien ar jaunu sparu sākuši apšaudīt Himsu, bet opozīcija tikmēr aicinājusi ANO izvietot Sīrijā bruņotus miera uzturētājus. Kopumā Sīrijā svētdien dzīvību zaudējuši 19 cilvēki, bet nedēļas nogalē nogalināti aptuveni 90 cilvēki, ziņo Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

"Viņi apšauda mūs visu laiku. Ir ļoti maz ūdens un pārtikas, un mums beidzas medikamenti," aģentūrai AFP caur interneta telefonijas platformu Skype norādīja vietējais Himsas opozīcijas aktīvists Abu Bilals. Viņš pauda pārliecību, ka gadījumā, ja režīma spēkiem izdosies ieņemt pilsētu, tiks noslepkavoti simtiem cilvēku.

Līdzīgas bažas paudusi arī SOHR, norādot, ka ielenkumā atrodas vairāk nekā 1000 ģimenes un desmitiem cilvēku ir ievainoti. Bilals arī norādīja, ka daudzi no viņiem var iet bojā tāpēc, ka nesaņem pienācīgu medicīnisko aprūpi.

Videomateriālos, ko aktīvisti ievietojuši video koplietošanas vietnē Youtube, redzamas sagrautas ēkas, pelēku un melnu dūmu mākoņi un dzirdams apšaudes troksnis.

Reaģējot uz ANO novērotāju misijas apturēšanu, Stambulā bāzētā Sīrijas opozīcija grupējumu koalīcija - Sīrijas Nacionālā padome (SNP) - ir aicinājusi ANO Drošības padomi nosūtīt uz Sīriju bruņotus miera uzturētājus.

SNP aicināja Drošības padomi "ātri iejaukties un pieņemt rezolūciju (..), lai apbruņotu ANO novērotājus, lai viņi varētu sevi aizstāvēt (..) un nodrošināt, lai [Damaskas] režīms pārstāj slepkavot".

Jau vēstīts, ka ANO novērotāju misijas vadītājs ģenerālmajors Roberts Mods sestdien paziņoja, ka, ņemot vērā risku novērotājiem un "pušu nevēlēšanos meklēt miermīlīgu atrisinājumu", misija pārtrauc savas darbības.

Novērotāji neveiks patruļas un līdz tālāku rīkojumu saņemšanai paliks savās vietās, kā arī tiks ierobežota saskarsme ar pusēm, norādīja ģenerālmajors, piebilstot, ka darbības apturēšana tiks pārskatīta katru dienu un "operācijas atsāksies, kad mēs redzēsim, ka situācija ir mums piemērota mūsu mandātā noteikto darbību veikšanai".

Sīrijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka izprot šo lēmumu un uzsvēra, ka misijas biedrus apdraud "bruņotas teroristu grupas". ASV norādīja, ka šāds lēmums nostāda Sīriju kritiskā situācijā, bet Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs atzīmēja, ka tas liek nopietni apšaubīt misijas dzīvotspēju.

Kopš 12.aprīļa, kad formāli stājās spēkā ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana plānā paredzētais pamiers, kurš tomēr tā arī nekad netika ievērots, Sīrijā nogalināti aptuveni 3400 cilvēki, liecina SOHR apkopotā informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits