Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Sīrijas nemiernieki draud vērsties pie Al Qaeda, ja nesaņems palīdzību no Rietumiem

Sīrijas nemiernieki, kuri iesaistīti asiņainās kaujās pret režīma spēkiem, draud vērsties pie starptautiskās teroristu organizācijas Al Qaeda, ja Rietumi nesniegs viņiem nepieciešamo palīdzību.

"Mēs nevēlamies šeit Al Qaeda klātbūtni, taču, ja neviens cits mums nepalīdzēs, mēs saistīsimies ar viņiem," brīdina nemiernieku komandieris Sīrijas otrajā lielākajā pilsētā Alepo Abu Amars. "Un jūs varat būt droši - ja ieradīsies Al Qaeda, viņi "izskalos cilvēku smadzenes"," atzina komandieris

Sīrijas opozīcija vairākkārt aicinājusi starptautisko sabiedrību palīdzēt apturēt prezidenta Bašara al Asada īstenotās asiņainās represijas. Sīrijas nemiernieki vēlas, lai Sīrijā tiktu izveidota lidojumu aizliegumu zona, līdzīgi kā tas pērn saskaņā ar ANO lēmumu tika izdarīts Lībijā.

Turklāt nemiernieki pieprasa, lai Brīvās Sīrijas armijai tiktu piegādāti ieroči. "Lai Dievs mums palīdz, jo nav iespējams uzveikt šo režīmu," atzīst Abu Amars. "Viņiem ir ķīmiskie ieroči, kurus tie, visticamāk, liks lietā. Viņiem ir tanki, lidmašīnas, mīnmetēji, raķetes, un mums nav nekā." "Mēs vēlamies, lai viņi (rietumvalstis) mums piešķir ieročus, ar ko sevi aizsargāt, vai lai viņi iesaistās militāriem līdzekļiem. Mēs esam dusmīgi. Sīrijas tautai joprojām patīk Eiropas valstis, taču, ja šādi turpināsies, mēs tās sāksim ienīst," brīdina nemiernieku komandieris.

Arī eksperti brīdinājuši, ka Sīrijas sacelšanās varētu kļūt radikāla, ja netiks uzklausīti opozīcijas lūgumi pēc palīdzības.

Pēdējos mēnešos izskanējis satraukums par ārvalstu džihādistu došanos uz Sīriju, lai gan paši nemiernieki un arī analītiķi atzīst, ka šobrīd Sīrijā vēl nav vērā ņemamas Al Qaeda klātbūtnes. Taču, kā liecina pagājušajā mēnesī publiskotais ASV Valsts departamenta ziņojums, Al Qaeda Irākas atzars šobrīd pastiprina klātbūtni Sīrijā, cenšoties savā labā izmantot valstī valdošo haosu.

Visticamāk, Al Qaeda kaujinieku skaits Sīrijā nav liels, spriež Valsts departamenta pretterorisma jautājumu koordinators Daniels Bendžamins. "Taču ir vairāk ārvalstu kaujinieki, daudzi no kuriem nav tieši saistīti ar "Al Qaeda". Viņi vai nu jau atrodas Sīrijā vai ir ceļā uz to. Un tas nenoliedzami satrauc visus, kuri bažījas par vēl lielāku vardarbību Sīrijā un uztraucas par reģiona stabilitāti," skaidro eksperts.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists pagājušajā mēnesī Alepo sastapa vairākus ārvalstu kaujiniekus, kuri apgalvoja, ka atbraukuši no Alžīrijas, Francijas, Zviedrijas un Čečenijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits