Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Sīrijas opozīcija apsūdz Vašingtonu centienos graut revolūciju

Sīrijas opozīcijas grupējumu koalīcija - Sīrijas Nacionālā padome (SNP) - piektdien pārmeta Vašingtonai centienus graut Sīrijā notiekošo revolūciju.

Ar šādu paziņojumu padome nākusi klajā vien divas dienas pirms Katarā gaidāmās Sīrijas opozīcijas sanāksmes, reaģējot uz ASV izteikto kritiku, ka šī organizācija pilnībā nepārstāv tik atšķirīgās Sīrijas opozīcijas grupas. "Jebkādas diskusijas, kuru mērķis ir izslēgt Sīrijas Nacionālo padomi vai izveidot jaunu institūciju tās aizstāšanai, ir centieni graut Sīrijas revolūciju, vairojot šķelšanos," teikts SNP izplatītajā paziņojumā.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone šonedēļ pauda neapmierinātību ar SNC darbu, aicinot paplašināt opozīcijas rindas, iekļaujot tajās arī Sīrijā mītošos aktīvistus. "Ir jābūt pārstāvētiem arī tiem, kuri atrodas frontē, cīnoties un mirstot brīvības vārdā," vizītē Balkānu reģionā izteicās Klintone, uzsverot, ka SNP "vairs nevar uzskatīt par redzamu opozīcijas līderi".

SNP, reaģējot uz Klintones paziņojumu, tikmēr uzstāja, ka šie izteikumi ir "apliecinājums tam, ka spēkiem, kuriem būtu jāaizstāv Sīrijas tauta, kas saskaras ar slepkavniecisku režīmu, trūkst nopietnības". Noraidot pārmetumus par nepietiekami plašo opozīcijas pārstāvniecību, SNP skaidroja, ka padomes biedru skaits pieaudzis no 280 līdz 420, trešdaļa biedru atrodas Sīrijā, bet 15% SNP dalībnieku ir sievietes.

Vašingtona SNC pārmeta nespēju apvienot Asada režīma pretiniekus ārpus sīriešu trimdinieku loka, daži no kuriem, pēc Klintones teiktā, kāju dzimtenē nav spēruši "jau 20, 30 vai 40 gadus".

Ceturtdien SNP paziņoja, ka tā savas gadu ilgās pastāvēšanas laikā no ārvalstīm saņēmusi 40,4 miljonu dolāru (21,8 miljonu latu) lielu palīdzības finansējumu. Pusi no šiem līdzekļiem piešķīrusi Lībija.

Lībija SNP atvēlējusi 20,4 miljonus dolāru, tai seko Katara ar 15 miljoniem un Apvienotie Arābu Emirāti ar pieciem miljoniem. 29,7 miljoni saņemtā ārvalstu finansējuma tikuši jau iztērēti. 89% izmantotā finansējuma atvēlēti glābšanas operācijām un palīdzībai bruņotajā konfliktā skartajiem reģioniem un Sīrijas bēgļiem, kas patvērumu raduši kaimiņvalstīs. Ar atlikušajiem 11% finansēti administratīvie izdevumi un komunikācijas izmaksas.

Kā jau ziņots, kopš 2011.gada marta, kad Sīrijā sākās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada vadīto režīmu, dzīvību asiņainajos nemieros zaudējuši jau vairāk nekā 36 000 cilvēku, no kuriem vairums bijuši civiliedzīvotāji, liecina cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) apkopotie dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits