Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sīrijas opozīcijas līderim jāskaidrojas par sarunām ar Asada sabiedrotajiem

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) - lielākās opozīcijas grupējumu apvienības - priekšsēdētājam Moazam al Hatibam, atgriežoties Kairā no drošības jautājumu foruma Minhenē, nāksies skeptiski noskaņotajiem sabiedrotajiem sniegt paskaidrojumus par savu lēmumu tikties ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada galvenajiem atbalstītājiem - Krieviju un Irānu.

Krievijas un Irānas ārlietu ministri Sergejs Lavrovs un Ali Akbars Salehi, kā arī ASV viceprezidents Džo Baidens Hatiba gatavību sākt sarunas ar Asada režīmu uzskata par nozīmīgu soli ceļā uz divus gadus ilgstošā Sīrijas konflikta atrisinājumu.

"Ja mēs gribam apturēt asinsizliešanu, mēs nevaram turpināt uzkraut vainu vienai vai otrai pusei," svētdien sacīja Salehi, paužot gandarījumu par Hatiba gatavību runāt ar Asada režīma pārstāvjiem. Ministrs arī sacīja, ka ir gatavs turpināt sarunas ar sīriešu opozīciju. "Tas ir ļoti svarīgs solis. Īpaši jau ņemot vērā, ka koalīcijas izveidošanas pamats bija kategoriska sarunu noraidīšana ar režīmu," savukārt norādīja Lavrovs. Arī ASV, Eiropas un Tuvo Austrumu politiķi Minhenes drošības konferencē cildināja Hatiba "drosmi".

Tomēr sagaidāms, ka mērenais garīdznieks Hatibs izpelnīsies asu kritiku no citu trimdas opozīcijas līderu puses. Hatibs iepriekš teicis, ka ir gatavs runāt ar režīma pārstāvjiem, ja Damaskas valdība no ieslodzījuma atbrīvos 150 000 cietumnieku un izdos pases tūkstošiem bēgļu, kas Sīriju ir pametuši bez dokumentiem.

12 cilvēku lielā SNK politbiroja loceklis Valids al Bunni izteicās skeptiski par Hatiba tikšanos ar Irānas ministru. "Tā bija neveiksmīga. Irāņi nav gatavi darīt neko, lai palīdzētu Sīrijas revolūcijas lietai," sacīja Bunni. Viņš arī norādīja, ka SNK, kurā pavisam ir 70 locekļu, ir gatava sanākt Kairā pilnā sastāvā, lai uzklausītu Hatiba ziņojumu par jaunākajām diplomātiskajām iniciatīvām un sarunām Minhenē.

Pastāv uzskats, ka Hatibs, kura ģimene ir Damaskas Omejādu mošejas aizbildņi, savā ziņā veic barjeras lomu pret salafītu spēkiem, kas bruņotās opozīcijas rindās ir galvenie spēlētāji. Kad pērn Katarā tika izveidota SNK, Hatibs kļuva par tās līderi, saņemot izšķirošu atbalstu no Musulmaņu brālības puses.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar ANO datiem tajā dzīvību ir zaudējuši jau vairāk nekā 60 000 cilvēku. Sīriju pametuši vairāk nekā 700 000 bēgļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits