Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Turcija pašattīrās no nodevējiem

Nepilnus trīs mēnešus pēc 15. jūlijā notikušā nesekmīgā apvērsuma mēģinājuma Turcijā nav norimusi masveida kadru tīrīšana valsts institūcijās un valdības vēršanās pret neatkarīgajiem medijiem. Turcijas valdība šonedēļ paziņojusi, ka vēl uz trim mēnešiem pagarinās ārkārtas stāvokli, kas esot nepieciešams, lai efektīvāk cīnītos pret "teroristiem".

Par tādiem tiek uzskatīti cilvēki, kurus tur aizdomās par saistību ar ASV dzīvojošā islāma garīdznieka Fetullas Gilena vadīto kustību, ko vaino neveiksmīgā puča organizēšanā. Valdības kritiķi uzskata, ka ārkārtas stāvoklis tiek izmantots, lai apklusinātu politiskos oponentus. 

Turcijas policijas vadība otrdien informēja, ka no darba atlaidusi gandrīz 13 tūkstošus likumsargu, jo esot pamats domāt, ka šie cilvēki "ir sazinājušies vai ir saistīti ar gilenistu teroristisko organizāciju", kā valdība dēvē Gilena kustību. Atlaistie ir aptuveni 5% no visiem Turcijas policijas darbiniekiem, raksta The Atlantic

Līdz ar policistiem šajā nedēļā darbu zaudējuši arī 37 Iekšlietu ministrijas darbinieki, par kuru atlaišanas iemeslu nekādi sīkāki paskaidrojumi nav sniegti. Varasiestādes reidos visā valstī aizturējušas vismaz 33 gaisa spēku virsniekus, pavēstījusi ziņu aģentūra Dogan.  

Kopš 15. jūlija, kad militāristiem neizdevās mēģinājums gāzt pastāvošo iekārtu, Turcijas valdība ar prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu priekšgalā izvērsusi valsts institūciju atbrīvošanu no darbiniekiem, kurus uzskata par nelojāliem un potenciāliem valsts ienaidniekiem.  

Mazāk nekā triju mēnešu laikā ir atlaisti aptuveni 100 tūkstoši militārpersonu, ierēdņu, skolotāju un augstskolu pasniedzēju, policistu, tiesnešu un žurnālistu. Aiz restēm nonākuši vairāk nekā 32 tūkstoši cilvēku. Varasiestādes ir sākušas 38 tūkstošu ieslodzīto atbrīvošanu, lai viņu vietā cietumu kamerās varētu ievietot "valsts nodevējus". 

Turcijas valdība slēgusi jau vairāk nekā 130 televīzijas kanālu, radiostaciju, interneta portālu un drukāto izdevumu. Par pēdējo upuri šajā nedēļā kļuvusi privātā televīzija IMC, kuras studijā otrdienas vakarā iebrāzās policisti un atslēdza kabeļus, kas nodrošināja pārraidi. IMC translāciju pagājušajā nedēļā pārtrauca valstī lielākais satelīttelevīzijas operators, paziņojot, ka televīzijas saturs esot "teroristu propaganda", informē turku laikraksts Hürriyet.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 6. oktobra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits