Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Turcijas premjers atvainojas par kurdu civiliedzīvotāju nogalināšanu

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans piektdien, 30.decembrī, atvainojies par  29. decembra incidentu, kad Turcijas aviācijas trieciena rezultātā gāja bojā 35 kurdu tautības civiliedzīvotāji. Kā vēsta AFP, premjeram pievienojušies arī valsts militārās vadības pārstāvji, kas atzina, ka ir atbildīgi par incidentu.

Pēc R. Erdogana vārdiem, bezpilota lidmašīnas, kas patrulē robežu Turcijas dienvidaustrumos un Irākas ziemeļos, kur atrodas kurdu nemiernieku bāzes, atklāja uguni pa 40 cilvēku grupu, kas šķērsoja abu valstu robežu. Saprast, vai tie ir vai nav mierīgie iedzīvotāji, nebija iespējams, paskaidroja premjers. Beigās izrādījās, ka visi nogalināti ir kontrabandisti, kas pārvadāja degvielu un cigaretes. Kontrabandistu grupa sastāvēja no jauniešiem, vecākajam no kuriem bija 20 gadu.

Kā atzīmēja Turcijas premjers, iepriekš šo ceļu regulāri izmantojuši kurdu kaujinieki ieroču pārvadāšanai no Irākas un savu spēku pārsviešanai uz Turcijas teritoriju. Mierīgo iedzīvotāju bojāeju R. Erdogans nosauca par „traģisku kļūdu” un solīja veikt notikuma oficiālu izmeklēšanu. „Neviena valsts nesāks tīši bombardēt savus pilsoņus,” paziņoja Turcijas valdības vadītājs.

Tikmēr Kurdistānas Strādnieku partija (PKK), kas Turcijā un virknē citu valstu atzīta par teroristisku organizāciju, izsludināja aviācijas uzlidojumu par tīšu aktu un aicināja kurdus sacelties pret Turcijas varas iestādēm. Arī bojā gājušo kontrabandistu tuvinieki paziņojuši, ka uzskata militāro operāciju par iepriekš plānotu. „Viņi apzināti nogalināja cilvēkus, kas mēģināja kaut kā nopelnīt sev uz maizes gabalu,” paziņoja vienas no bojā gājušajām meitenēm māsa.

Savukārt kurdu lielākā legālā, Miera un demokrātijas partija (BDP), ceturtdien, 29. decembrī, sarīkoja kurdu protesta pret slepkavību akciju Taksimas laukuma Stambulā, kurā piedalījās aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Associated Press, atsaucoties uz Turcijas televīziju, ziņoja par grautiņiem laukuma rajonā un to, ka policija pret protestētājiem izmantojusi asaru gāzi un ūdensmetējus.

Kopš 1984. gada, kad separātisti sāka cīņu par kurdu apdzīvoto teritoriju neatkarību no Turcijas, ir gājuši bojā aptuveni 45 tūkstoši cilvēku. Atsaucoties uz cīņu ar terorismu, Turcijas varas iestādes arī regulāri arestē cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par sakariem ar kurdu kaujiniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits