Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Turcijas protestētājiem pievienojas tūkstošiem streikotāju

Trešdien Turcijas protestētājiem pievienojušies tūkstošiem streikotāju, piedodot jaunu sparu demonstrācijām pret premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Ankaras un Stambulas ielās izgājuši skolotāji, ārsti, banku darbinieki un citi strādājošie, kas atsaukušies arodbiedrību aicinājumiem atbalstīt protestētājus.

Protesti Turcijā sākās piektdien kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un Erdogana valdību.

Stambulā streikotāji sapulcējušies Taksima laukumā, kas kļuvis par gandrīz nedēļu ilgo protestu karstāko punktu. Viņi pieprasa Erdogana atkāpšanos. Pats Erdogans devies četru dienu vizītē uz Āfriku. Viņš protestētājus nodēvējis par ekstrēmistiem un vandaļiem.

Līdz šim protestos dzīvību zaudējuši divi cilvēki, bet vairāki simti ir arestēti. Policijas un protestēju sadursmes turpinājās arī aizvadītajā naktī, kad likumsargi pret demonstrantiem Stambulā, Ankarā un valsts dienvidaustrumu pilsētā Hatajā lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus, bet Izmirā arestēja 25 cilvēkus par "maldinošas un apmelojošas informācijas" publiskošanu tviterī.

Protestētāji demonstrāciju organizēšanai un koordinēšanai stipri paļaujas uz sociālajiem tīkliem un ir pauduši neapmierinātību ar valsts lielāko mediju darbu, norādot, ka tie protestus atspoguļo nepietiekami. "Erdoganam ir jāatvainojas, jāatkāpjas un jāstājas tiesas priekšā (..). Agrāk cilvēki baidījās paust savas bailes publiski. Pat tvīti ir problēma. Bet tagad viņi nebaidās," aģentūrai AFP norādīja kāds 26 gadus vecs protestētājs Stambulā.

Vardarbīgā policijas reakcija uz protestiem, kas sākās kā miermīlīga akcija pret Taksima laukumam blakus esošā parka likvidēšanu, ir saasinājusi situāciju un sekmējusi protestu vēršanos plašumā.

Protestētāju pusē nostājušās arī arodbiedrības, kas pārstāv tūkstošiem strādājošo turku. Sākot no otrdienas, divu dienu streiku, solidarizējoties ar protestētājiem, pieteikušas Turcijas Sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrību konfederācija (KESK) un arodbiedrību konfederācija DISK. "Parastie strādnieki un izglītotie ir kopā, lai aizstāvētu labāku Turciju, kur valda vienlīdzība un brīvība," norādīja kāds 45 gadus vecs ārsts, kurš kopā ar sievu pievienojies protestētājiem Taksima laukumā.

Viņš sacīja, ka netic Turcijas premjerministra vietniekam Bulentam Arinčam, kurš otrdien atvainojās demonstrācijās ievainotajiem protestētājiem. "Viņi spēlē labo policistu un slikto policistu, bet viņiem ir viens mērķis. Viņi vēlas savaldīt mūs," norādīja ārsts. Ankarā streikojošie strādnieki izkāruši plakātus ar uzrakstu "Šī nācija tev neklanīsies!".

Šie ir lielākie protesti Turcijā kopš Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā. Premjera kritiķi norāda, ka tie atspoguļo neapmierinātību ar Erdogana valdības arvien autoritārāko un konservatīvāko kursu. Mēģinot mazināt spriedzi, Arinčs trešdien tikās ar protestētāju pārstāvjiem, kuri nāca klajā ar vairākām prasībām.

Jau ziņots, ka protestētāji pieprasījuši valdībai atlaist Stambulas, Ankaras un citu pilsētu policijas priekšniekus, kuru vadītie likumsargi pēdējās dienās vardarbīgi apspieduši pret valdību vērstos protestus. Viņi arī prasa, lai Ankarā tiktu atbrīvoti visi arestētie protestētāji un policijai tiktu aizliegts izmantot asaru gāzi pret demonstrantiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits