Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Turcijas valdība apcirpusi militāristu politisko varu

Turcijas parlaments nedēļas nogalē pieņēmis grozījumus likumā, kas nosaka bruņoto spēku pienākumus un ko militāristi agrāk vairākkārt ir izmantojuši, lai iejauktos iekšpolitiskajos procesos un izdarītu valsts apvērsumus.

Iepriekš likums noteica, ka bruņoto spēku galvenais uzdevums ir uzraudzīt un aizsargāt Turcijas Republiku. Ietekmīgie ģenerāļi šo punktu ir izmantojuši, lai attaisnotu apvērsumu vai iejaukšanos valdības darbā ikreiz, kad viņi nav bijuši apmierināti ar civilajiem politiskajiem līderiem.

Militāristi laikā no 1960. līdz 1997. gadam ir gāzuši četras valdības, bet 2007. gadā deva mājienu, ka līdzīgs liktenis var piemeklēt pašreizējo premjerministru Redžepu Tajipu Erdoganu. Konservatīvais R. T. Erdogans kopš nākšanas pie varas 2003. gadā pakāpeniski ir samazinājis militāristu varu, bet pēdējos gados tiek apsūdzēts centienos sagrābt varu.

Nupat pieņemtie likuma grozījumi ir pārdefinējuši bruņoto spēku lomu: «Bruņotajiem spēkiem ir jāaizsargā Turcija pret ārējiem draudiem un briesmām, kā arī jāuztur un jānostiprina militārā vara, lai iebiedētu ienaidniekus.»

Tādējādi valdība ir nodrošinājusi, ka militāristiem vairs nav nekāda juridiska pamata, lai iejauktos iekšpolitiskajos procesos. R. T. Erdoganam tas ir jo sevišķi svarīgi pēc jūnijā notikušajiem plašajiem protestiem, kuru dalībnieki iebilda pret viņa autoritāro valdīšanas stilu un mēģinājumiem uzspiest sabiedrībai reliģiskus uzskatus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits