Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Dienu pēc uzlidojuma tiek pārmeklēti triecienā iznīcinātās ēkas gruveši

Ziņojums: ASV lidmašīnas kļūdas dēļ sabombardējušas mošeju

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Human Rights Watch (HRW) publiskotā ziņojumā norādīts, ka uzlidojumā 16.martā, kad pēc vairāku organizāciju sniegtās informācijas nogalināti vismaz 40 cilvēki, sabombardētā ēka nelielā pilsētiņā Alepo provincē bijusi regulāri apmeklēta mošeja. Savukārt ASV pēc uzlidojuma paziņoja, ka mērķis bija tikšanās telpa, kur pulcējušies arī teroristu grupējuma Al Qaeda kaujinieki, vēsta CNN.

Human Rights Watch, veicot intervijas ar vairākiem cilvēkiem, kas atradās sabombardētajā ēkā uzlidojuma laikā, tostarp vienu Sīrijas civilās aizsardzības organizācijas jeb tā dēvēto Balto ķiveru brīvprātīgo, ieguva informāciju un datus, kas vēlāk tika analizēti ar starptautiskās neatkarīgās izmeklēšanas organizācijas Bellingcat palīdzību. 

HRW uzskata, ka teju jebkuri mēģinājumi pirms uzlidojuma ievākt datus par minēto ēku ļautu ASV pusei saprast, ka tā ir populāra vietējo iedzīvotāju pulcēšanās vieta. Izmeklēšanā arī neesot atrasti pierādījumi ASV apgalvojumam, ka ēkā minētajā brīdī bijuši Al Qaeda kaujinieki.

"ASV pieļāva vairākas fundamentālas kļūdas šī uzlidojuma realizēšanā, par ko ar dzīvību samaksāja vairāki duči civiliedzīvotāju," norādījis HRW pārstāvis Ūle Solvangs, piebilstot, ka "ASV varas iestādēm ir jāsaprot, kas nogāja greizi, jāsāk rūpīgāk "izpildīt mājasdarbi" pirms uzlidojumiem un jāgarantē, ka nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtosies."

ASV pēc uzlidojumiem paziņoja, ka triecienā "nogalināti vairāki teroristi", un to, ka minētajā rajonā uzlidojumus veikušas ASV kara lidmašīnas, CNN apstiprināja arī amatpersona Savienoto Valstu militārajās struktūrās. Taču amatpersona uzsvēra, ka bumbas esot trāpījušas ēkai vairāku desmitu metru attālumā no mošejas, un satelītu uzņemtos attēlos esot redzams, ka mošeja ir neskarta. Bellingcat veiktā izpēte, analizējot gan fotogrāfijas, gan videoierakstus no notikuma vietas, liecina pretējo - triecienā iznīcinātā ēka patiesi bijusi mošeja.

 



 

Top komentāri

John
J
Nu PĒC TĀDĀM KĻŪDĀM kad apzināti tiek bombardētas Mošejas, par tā dēvētajiem pašnāvniekiem -spridzinātājiem nevajadzētu brīnīties.Un īpaši satrauktes, jo ja Mēs kādu nogalinām tad to dēvējam par MISIJU, bet ja kāds sevi ziedo Allāha vārda tad nez kāpēc tas ir TERORAKTS.Kaut gan abos gadījumos tā ir prasta, apzināta slepkavība.
Andris
A
Ja būtu krievi - tas būtu kliedzošs fakts. Bet, ja ir jeņķi, tad viss tak ir O.K. !!!
aha
a
" kļūdas dēļ "...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits