Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Zivs – ātrā un sātīgā

Garšīgais mēnesis turpinās, un šoreiz galdā celsim zivi. Viena recepte ir ātrā, ar mazsālītu fileju un svaigiem, atspirdzinošiem salātiem, otra arī ne pārāk darbietilpīga, taču sātīgāka – var ēst pusdienās divatā. Abās izmantoju Latvijā audzētu Arktikas paliju, ļoti garšīgu lašveidīgo zivi, kas pārsteidza ar patīkamo struktūru (nav tik trekna kā lasis) un labo garšu!

Mazsālīta zivtiņa svaigos salātos

Gardums visiem zivju mīļotājiem, turklāt īsteni pavasarīgs – piestāvēs gan brīvdienu brokastīm uz balkona, gan vakara ballītei dārza svētkos.

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 200–300 g svaigas zivs filejas (man bija palija, bet var arī citu, ko var ēst mazsālītu, -  lašveidīgās zivis, zandartu u. c.)
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
  • 1 vidējs, stingrs tomāts
  • 1 avokado
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • pāris šķēlīšu marinētu halapenjo piparu
  • saišķītis kinzas
  • svaigi spiesta sula no ½ laima
  • šļuka labas olīveļļas

Izcili garšo uz kraukšķīgas, svaigas maizītes, un pamēģiniet arī ar rupjmaizi!

Gatavošana:

1. Zivs fileju sagriež plānās šķēlītēs, izkārto uz šķīvja un pārkaisa sāli, piparus, kā arī viegli pārslaka ar laima sulu.

2. Tomātu un avokado sagriež mazos, vienādos kubiņos, sīpolu ļoti smalki sakapā, tāpat arī marinētos halapenjo. Kinzu sīki sagriež.

3. Visu sakapāto ber bļodā, piespiež sulu no pusītes laima, pielej šļuku olīveļļas, samaisa. Pieber sāli un piparus pēc garšas.

4. Svaigos salātus liek uz zivs šķēlītēm un pasniedz galdā.

 

Krāsnī cepta zivs ar lakšiem un kartupeļiem 

Ir klāt lakšu sezona – tā ir gana īsa, kamēr lakšu lapiņas vēl maigas un nav pāraugušas. Ar savu ķiploku aromātu lakši ir tiešām interesanti garšaugi un, manuprāt, ļoti labi sader ar zivi.

Pagatavošanas laiks: 45 minūtes

Daudzums: 2 ēdājiem

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 1 vesela, ķidāta zivs (ap 800 g–1 kg), man bija
  • Arktikas palija
  • 30 g sviesta
  • saišķītis lakšu
  • 3 nelieli, vārīti kartupeļi (bez mizas)
  • ½ mocarellas bumbas
  • 1 tējk. mārrutku
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
  • 3 šķēlītes citrona un mazliet arī sulas
  • saujiņa mandeļu skaidiņu

Mocarellas sieru var aizstāt ar citu sieru vai arī krēmsieru.

Gatavošana:

1. Zivi nosusina ar virtuves papīra dvieļiem, ierīvē no ārpuses un iekšpuses ar šķipsnu sāls, viegli pārslaka ar citrona sulu un liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru.

2. Vārītos kartupeļus saspaida ar dakšiņu, pievieno mārrutkus un sīki saplucinātu pusi no mocarellas bumbas. Pieber arī ēdamkaroti sakapātu lakšu, sāli, piparus un visu samaisa. Masu pilda zivs vēderā, maliņas sasprauž ar pāris zobu bakstāmajiem kociņiem.

3. Mīkstu sviestu samīca ar divām trim ēdamkarotēm sakapātu lakšu un šķipsnu sāls. Šo maisījumu vienmērīgi izsmērē uz zivs. Uzliek arī trīs citrona šķēlītes.

4. Šauj 200 grādos un cep pusstundu. Dekorē ar sviestā zeltaini apceptām mandeļu skaidiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata