Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Apēst tevi

Sen atpakaļ, kur tie gadi, es reiz vienā vīriešu žurnālā uzrakstīju, kā tagad teiktu, feiko ziņu, ka varēs iegūt gaļu, nenogalinot mājdzīvniekus.

Rubrika saucās Tev tas jāzina, latviešu humora izjūtu Rietumu politkorektums tad vēl nebija nomācis un Krievijas neoimperiālisms iedzinis pagrīdē, un es bez īpašiem sirdsapziņas pārmetumiem klāstīju lasītājam (uz kura humora izjūtu paļāvos), ka ir izgudrota jauna, revolucionāri humāna metode gaļas iegūšanai, saukta par ķekargaļu – to tādos ķekaros audzēšot no dzīvnieka muskuļaudiem un, kad pienāks vajadzība, nogriezīs tikai no lopa sāniem ķekaru, nevis galēs viņu nost. Jāteic, manis aprakstītā metode sasaucās ar Valda Artava populārajām rindām "Cūkai dos pa vienu galu, otru galu griezīs", lai gan nebija šo rindu iedvesmota, un arī es, ja šo ziņu nebūtu pats sacerējis, bet lasījis kāda cita sacerētu, būtu stipri vien sapriecājies vai sacerējies, jo dzīvnieku nogalināšana tiešām ir viens briesmīgs pasākums. Drīz pēc tam, kad žurnāls bija iznācis, uzzināju, ka par šo ziņu sapriecājies Rīgas Laika redaktors, teicis redakcijai, cik labi, ka tā nenogalināšana beidzot būšot iespējama. Tas nozīmē, ka arī laba humora izjūta nepasargā no feikajām ziņām, ja vien tu neesi pilnīgs ciniķis, kas zaudējis ticību labajam cilvēkā (gluži kā šis redaktors vēlāk zaudēja ticību labajam Satversmes preambulā), un, ja vien tu neesi hibrīdkara kareivis, cilvēkiem ir jādod pietiekami skaidri mājieni, ko tu saki nopietni un esi redzējis notiekam pa īstam un kas ir izzīsts no pirksta vai teikts tikai tāpēc, ka izvēlētā profesija neļauj klusēt.

Un re – šajā SestDienas numurā izlasu, ka drīz tiešām gaļu varēs iegūt, nenogalinot mājdzīvnieku! To audzēs no cilmes šūnām. Ja es būtu rūpīgāk sekojis ziņām, būtu zinājis, ka ar pirmajiem šādas gaļas burgeriem zinātnieki žurnālistus pacienājuši jau 2013. gadā. Šāds burgers gan izmaksājis 300 000 dolāru, bet mērķis esot 10 dolāru. Tātad jau trīs gadus mīlnieki var viens otram novēlēt dzīvošanu līdz laikam, kad viņi stipru jūtu varā varēs viens no otra nokost gabalu un apēst. Prese ir jālasa, ja gribi gūt stimulus dzīvošanai!

Šajā SestDienas, 16. – 22. decembra, numurā lasiet:

Šīs SestDienas, 16. – 22. decembra, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Kerēvica arī komponē. Intriģējošs dziedātāju duets ienesīs svētku sajūtu Latvijas baznīcās. Ziemassvētku koncertprogrammā Debess dārzos duetā ar Sergeju Jēgeru dzied Ieva Kerēvica. Dueta valdzinošās balss īpašniece Ieva Kerēvica, viņa pirmatskaņos arī pašas sakomponētu dziesmu.

SestDienas SALONS. Hermanis runā. Pazīstamākais 70. – 80.gadu starptautisko notikumu komentētājs Voldemārs Hermanis stāsta par desmitgadēm ilgo sasaisti ar komunistisko režīmu.

POLITIKA. Uz tortes dalīšanu Daugavpilī. Saskaņa uzticējusi vienam no retajiem saviem pamanāmajiem biedriem Andrejam Elksniņam nākamajā vasarā pārņemt varu Daugavpils domē.

LAIKA MAŠĪNA. Likteņa nolemtais Preses nams. Kādreizējam žurnālistu bišu stropam nav atlicis garš mūžs – nevienā attīstības scenārijā ēkas saglabāšana nav paredzēta. 

MŪZIKA. Kopdziedāšana ar Hendeli. Kordziedāšanas zemē Latvijā ienāk jauna kopdziedāšanas tradīcija. Ikviens ir aicināts piedalīties vācu baroka mūzikas meistara Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas Mesija atskaņojumā 18. decembrī Rīgas Domā kopā ar diriģentu Intu Tereovski, solistiem Eviju Martinsoni, Sergeju Jēgeru, Mārtiņu Zvīguli, Paulu Putniņu, Vidzemes kamerorķestri un koriem Balsis, Aura, Monēta un DeCoro. Koncerts dos atspērienu Eiropā, ASV, Kanādā un Jaunzēlandē iecienītajai Sing Along (kopdziedāšanas) tradīcijas aktīvai iedzīvināšanai arī pie mums.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai aicinājums publiskām personām ar krievvalodīgajiem medijiem runāt krievu valodā ir aktuāls? Valsts prezidenta izveidotās Sabiedrības saliedētības politikas ekspertu darba grupas locekle Olga Proskurova un Latviešu valodas aģentūras vadītājs Jānis Valdmanis

CEĻOJUMS. Polijas kults. Elīna Kolāte izgaršo mūsu kādreizējo kaimiņvalsti no dažādām pusēm un gandrīz apmaldās Belovežas gāršā.

KROGS UZ PAPLĀTES. Ēdnīca bankā. Turpinot ieskatu "vienkāršās" pusdienotavās, Egīls Zirnis ieturas ABLV ēkas ēdnīcā Food Republic.

SestDienas VAKARIŅAS. Mazie svētki ikdienā. Uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova atzīstas, ka gatavo retāk, nekā gribētu, toties katra gatavošanas reize ir kā svētki. SestDienas lasītājiem viņa demonstrē ceptu lasi ar zaļumu, riekstu un parmezāna cepuri un citronu musļa batoniņus.

Kā arī PERISKOPS, INTERESANTI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS un ATPŪTA ŠOMĒNES, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata