Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ar olām kā ar naudu

Šokolādes olu atvēršanas un apēšanas taktika var daudz pastāstīt par paša ēdāja naudas lietu paradumiem. Austrālijas ME Bank analītiķis Niks Emerijs identificējis piecus olu ēdāju paveidus.

Šķaidītāji. Līksmi sašķaida olu, noplēš folija apvalku un šokolādes lauskas saber tieši mutē. Šiem cilvēkiem ir svarīgi sevi iepriecināt tūlīt un tepat, un naudas lietās viņi tiek galā tīri labi. Tiesa, viņiem nav lielu uzkrājumu un nenāktu par ļaunu mācīties paglabāt daļu olas gabaliņu un arī finanšu līdzekļu vēlākam laikam.

Rijēji. Viegli pamanāma grupa, kas var dienas pirmajā pusē alkatīgi «pierīties», lai pēcpusdienā mocītos ar vēdersāpēm. Šie cilvēki līdzīgi izrīkojas ar naudu – iztērē lielākas summas, nekā var atļauties, sagrābjas kredītus, kurus nespēj atdot. Disciplīna nav viņu stiprākā puse, tomēr labs sākuma punkts būtu noteikt dienas limitu.

Krājēji. Savāc tik daudz šokolādes olu, cik vien spēj, un noglabā drošā vietā – gluži kā vāveres noglabā riekstus alā ziemai. Viņiem vienmēr ir lieli saldumu krājumi, ko pamazām notiesāt. Naudas lietās viņi ir piesardzīgi un piepilda aizvien lielāku drošības spilvenu, liedzot sev prieku izbaudīt iespējas, ko varētu atļauties.

Folija gludinātāji. Cilvēki, kuriem spīdīgais folija apvalks interesē vairāk par saturu. Viņi rūpīgi noņem apvalku, izgludina to un apjūsmo. Gludinātāji ir gatavi tērēt naudu par zīmoliem ar skaļu vārdu vai jaunām, spožām lietām, par ko citi viņus apskaudīs. Šiem cilvēkiem nenāktu par ļaunu vairakkārt izvērtēt, vai produkta un pakalpojuma cena patiešām atbilst to vērtībai.

Atjautīgie taupītāji. Viņi izbauda našķi pa kumosam un daļu noglabā vēlākam laikam. Spēja pārvarēt vēlmi apēst visu gardumu uzreiz viņiem palīdz arī naudas lietās. Taupītāji ir disciplinēti, spēj veidot uzkrājumus, vienlaikus gūstot baudu no dzīves. Viņiem svarīgākā lieta ir nezaudēt koncentrēšanos.

Priecīgām vistām labas olas

Vieni no kārākajiem vistu olu ēdājiem Eiropā – vācieši – veikalos dod priekšroku olām, ko izdējušas pagalmā brīvi staigājošas vistas. Saskaņā ar Vācijas Federālā statistikas biroja datiem šādi rīkojas 38% valsts iedzīvotāju. 18% aptaujāto ir svarīgi, lai olas būtu iegūtas ekoloģiskās saimniecībās, savukārt 19% respondentu apzināti izvēlas olas, kas vestas no putnu fermām, kurās putni netiek pastaigās svaigā gaisā. Vācieši arī tur godā Lieldienu tradīcijas ar olu krāsošanu, taču tikai 16% aptaujāto šīm vajadzībām piemeklē īpaši piemērotas lielas un baltas olas. Vācijā mīt vairāk nekā 37 miljoni vistu, kuras gadā saražo 11 miljardu olu jeb 218 olu uz katru iedzīvotāju.

Visu rakstu par Lieldienu olu ēšanas paradumiem pasaulē lasiet 24. marta žurnālā SestDiena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata