Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Samuraju teātris

Valmieras teātris atgriežas rekonstruētajā ēkā, plāno aktīvu sezonu un novembrī uzņems pie sevis Spēlmaņu nakti.

Tikai kultūras ministre Agnese Lāce pati var pateikt, ko viņa domāja brīdī, kad Valmieras teātris piedāvāja rekonstruētās ēkas atklāšanas lenti pārcirst ar samuraja zobenu. Bet viņa to izdarīja, simboliski apstiprinot faktu: aktieri ir uzticīgi mākslai kā samuraji savam goda kodeksam. Valmieras teātra trupā ir aktieri, kas piedzīvojuši jau divas rekonstrukcijas. 

Arī es vēl esmu piedzīvojis zaļo koka namiņu, aiz kura fasādes slēpās teātra lielā un tobrīd vienīgā zāle, ja neskaita, protams, daudzos viesizrāžu spēles laukumus, kas ļāva runāt par teātri ar divsimt skatuvēm. Veco ēku nojauca PSRS, bet jauno pabeidza jau neatkarīgās Latvijas laikā. 

Tā jaunā ēka, daļa no kuras tagad atkal tika nojaukta, tapa ilgi un smagi. Kādu brīdi izrādes rādīja pagaidu ekspluatācijas statusā, kamēr pakausī ieelpoja ugunsdzēsēji. Gar lielo logu rāmjiem svilpoja vējš (logus gan vēlāk nomainīja), ēkas fasādes daļa neglābjami sēdās, sienas plaisāja. Tā nu teātra simt gadu vēsturē tas piedzīvoja vēlreizēju vizuālā tēla maiņu. Un atkal ar strīdiem, būvnieku maiņu, termiņu pārcelšanu.

Skaistākais šajā stāstā ir tas, ka pašreizējai teātra vadībai izdevās saglabāt ne vien līdzšinējo trupas kodolu, bet arī Valmierai speciāli gatavotā aktieru kursa absolventu lielāko daļu. Tā ir enerģija, kas teātrim bija ļoti vajadzīga un kas ļauj tam šobrīd justies ārkārtīgi labā formā. Tad nu rudens atjaunotajā teātra mājvietā nāk ar dažādām intriģējošām iecerēm (uzreiz jāpiebilst, ka šobrīd Jāzeps un viņa brāļi paliek teātra pagaidu mītnes vietā – Kurtuvē).

Uz Apaļo zāli, kas darbojās visu remonta laiku, pārceļas Valmieras Vasaras teātra festivālam tapušais Mārtiņa Eihes iestudējums Izdzīvošanas piezīmes, ko festivāla laikā rādīja citā spēles laukumā. Izrādes avoti ir divi: vācu žurnālistes Martas Hilleres dienasgrāmata par notikumiem Berlīnē 1945. gada pavasarī un pasaulē pazīstamās ukraiņu rakstnieces Oksanas Zabužko esejas, kas analizē Krievijas iebrukumu Ukrainā kopš 2014. gada un Krievijas kultūras lomu tās agresijā. Kopš vasaras iestudējumā gan nomainījusies viena aktrise, un jaunajā variantā līdztekus Gerdai Emburei un Mārtiņam Liepam darbosies arī Inese Ramute. 

Lielajā zālē teātris ieiet ar Jāņa Znotiņa Valmieras puikām, bet jau oktobra sākumā uz Valmieras teātra skatuves rosīsies pārrobežu projekts Cosmopolitan/Kosmopolīts – Ota Kiluska drāma četrās valodās divos cēlienos, ko režisors Andress Normetss iestudējis ar latviešu un igauņu aktieriem. Viljandi teātris Ugala ir valmieriešu sadarbības partneris jau gadu desmitiem, un saišu atjaunošanās sakrīt ar Tartu kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. Pirmizrāde Igaunijā ir jau 14. septembrī, Valmieras publikai drusku jāpaciešas, īpaši tiem, kas nav paspējuši nopirkt biļetes uz pirmo vakaru, jo tās ir izpārdotas.

Jaunajā ēkā būs arī Jaunā zāle – tā, ko, teātra slengu netulkojot, mēdz saukt par blekboksu jeb melno kasti. Uz turieni pārceļas Vizmas Belševicas stāstu varoņi izrādē Tu saki?, bet pirmais tieši šai telpai radītais iestudējums Toma Treiņa režijā – Patrika Mārbera Tuvāk – mazliet vēl jāpagaida, tā pirmizrāde ir 25. oktobrī.

Jau novembrī Romeo un Džuljeta Lielajā zālē. Bet 23. novembrī tieši Valmieras teātrī pasniegs Spēlmaņu nakts balvas.


TEĀTRIS

IESAKA ATIS ROZENTĀLS

PELNRUŠĶĪTE 

Režisore Paula Pļavniece

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

Ekoloģiski ievirzīta klasiskā pasaka ar pilsētas un lauku pretstatījumu. Jautra dauzīšanās, kurā iepretī Jūlijas Berngardtes Rozei (Pelnrušķītei) mirdz ļaunā pamāte Veronikas Plotņikovas izpildījumā. Dramaturģes Lindas Rudenes versijā notikumi attīstās tēva komandējuma laikā, bet iemesls, kāpēc viņam jābrauc, ir… atstāšu noslēpumā. 

 

LĪNENAS SKAISTUMKARALIENE

Režisors Dž. Dž. Džilindžers

Liepājas teātris

Viesizrādēs Ulbrokā un Siguldā dodas Mārtina Makdonas lugas interpretācija, kuras galvenā intriga ir vecā Mega – Mārtiņa Kalitas meistardarbs negantas sirmgalves lomā. Spēlmaņu nakts balva par otrā plāna lomu tieši šajā izrādē ir Kaspara Goda kontā, bet arī Inese Kučinska apliecina savu meistarību dramatiskā lomā.

 

TERORS

Režisors Valters Sīlis

Latvijas Nacionālais teātris

Arī jūs varat kļūt par zvērinātajiem, balsojot, vai galvenais varonis, dodot rīkojumu notriekt teroristu nolaupītu lidmašīnu, ir vai nav vainīgs. Sarežģītā dilemma tiesas drāmā klaustrofobiskajā Nacionālā teātra Aktieru zālē liks aizdomāties par to, ka ir situācijas, kurām nav nepārprotami pareizu risinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata