Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Mārtiņš pārsteidz ikvienu

Ar negaidīti sekmīgu rezultātu mājiniekiem noslēdzies Latvijā pirmais Pasaules rallija čempionāta (WRC) posms Tet Rally Latvia – vietējais pilots Mārtiņš Sesks uzvarēja divos ātrumposmos, un tikai tehniskas problēmas pēdējā dopā liedza viņam kāpt uz goda pjedestāla. Pēc aptuvenām aplēsēm sacensības kopā apmeklēja vairāk nekā sākotnēji prognozētie 50 000 līdzjutēju, radot lielisku atmosfēru. Šobrīd ir skaidrs, ka nākamgad WRC posma mūsu valstī nebūs, bet esam veikuši spilgtu pieteikumu, lai, iespējams, jau aiznākamgad šos iespaidīgos svētkus sagaidītu atkal.

SPILGTI JAU IESILDĪŠANĀS ĀTRUMPOSMĀ

Pasākums tika ieskandināts nedēļu pirms oficiālās atklāšanas ceremonijas, kad 11. jūlijā Rātslaukumā bija iespējams satikt latviešu pilotus. Divas dienas vēlāk gan Liepājas, gan Talsu pusē sākās komandu testi, to laikā Mārtiņam Seskam un viņa stūrmanim Renāram Francim pirmoreiz sēžoties pie spēcīgākās Rally 1 klases automašīnas stūres ar ieslēgtu hibrīdsistēmu. Tā bija vienīgā iespēja līdz rallija sākumam, kad mūsējie to varēja izmēģināt.

Un tad jau bija klāt rallija nedēļa. Pirmdien plkst. 7.30 no rīta Rīgas Motormuzejā notika administratīvā pārbaude un dokumentu iesniegšana, bet astoņos turpat blakus Biķernieku trasē sportistiem sākās iepazīšanās ar pirmā ātrumposma distanci un tās pierakstīšana. Tālāk rallija braucēji devās uz Kurzemi, līdz pat trešdienai veicot stenogrammas pierakstu ātrumposmiem Tukuma, Talsu, Kuldīgas un Dienvidkurzemes novados, kā arī Liepājas valstspilsētā. Šis process ir ļoti svarīgs, jo sacensībās autosportistiem pēc šajās dienās veiktajiem pierakstiem vajadzēja veikt 300 kilometru pilnā ātrumā. Latvijā bija ieradušās 38 ekipāžas, tās kopā apkalpoja vairāk par 1500 cilvēkiem. Mediju akreditāciju saņēma 156 žurnālisti no aptuveni 15 valstīm. 

Ceturtdienas rītā ar iesildīšanās ātrumposmu sākās rallijs. Tajā stindzinošu mirkli piedzīvoja kopvērtējuma līderis Tjerī Noivils, kura ekipāža pēc asa līkuma nobrauca no ceļa un šķērsoja nelielu grāvi, kā arī notrieca ceļa malā izvietoto drošības stabiņu, tomēr veiksmīgi atgriezās trasē, vien savācot nedaudz Latvijas zaļumu uz jumta. Šādi stabiņi WRC sacensībās nav ierasti, bet Latvijā tie tika izvēlēti kā drošības risinājums. Iemesls tam bija, lai sportisti negrieztu līkumiem iekšmalas un nesaīsinātu ceļu, tādējādi izbraukājot ceļmalas, un lai līkumos samazinātu ātrumu un aerodinamisko efektu, sacensības padarot drošākas, jo pie augsta braukšanas ātruma piespiedējspēks sāk spēlēt ļoti nopietnu lomu. Iesildīšanās ātrumposma laikā apzināti vai neapzināti trases bīstamajās zonās iemaldījās kāds skatītājs. Braucēji savos sociālajos tīklos sāka ļoti aktīvi atgādināt par drošību, aicinot nesabojāt svētkus sev un citiem, un varbūt tas beigās pat nāca par labu, jo turpmākajās dienās šādi incidenti vismaz publiski vairs netika fiksēti.

REDZĒJA RĪGA UN VISA KURZEME

Ceturtdienas turpinājumā mašīnas tika attransportētas uz Rīgu un pēcpusdienā notika atklāšanas ceremonija, kas lielu uzmanību piesaistīja gan Rātslaukumā, gan pēc tam arī Rīgas ielās – dodoties uz pirmo ātrumposmu Biķernieku trasē, sportisti lielu daļu distances veica pa Brīvības ielu un uz tās stāvēja daudz cilvēku, sveicot pasaules labākos braucējus. Tāpat vairāki desmiti tūkstoši skatītāju pulcējās pirmajā ātrumposmā Biķernieku autotrasē. Nakti pēc tā ekipāžas pavadīja Rīgas centrā, bet piektdien jau no astoņiem rītā devās ceļā, uzsākot trīs garas dienas. Tās noslēdzās svētdien Vecpils autokrosa trasē, kur uz pēdējā ātrumposma finišu visas dienas laikā pulcējās aptuveni 10 000 skatītāju.

Visur, kur rallijs ieradās, bija jūtama liela interese. Tas izpaudās gan bagātīgi apmeklētos ātrumposmu skatpunktos, dalībnieku zonās rallija norises pilsētās, gan servisa parka apmeklētībā, gan braucienā cauri Kuldīgai. Varēja redzēt, ka vērienīgās sacensības tikušas pamanītas un par to norisi plaši informēta ir visa Kurzeme.

SAPNIS AR SĀPĪGĀM BEIGĀM

Sportiskajā uzmanībā, protams, visu citu savā ēnā atstāja Latvijas ekipāža Mārtiņš Sesks un Renārs Francis. Jā, šos ceļus viņi labi pazīst, ko izsaka kaut vai fakts, ka 2022. gadā duets uzvarēja pilnīgi visos Eiropas čempionāta ietvaros notikušā Rally Liepāja ātrumposmos, tomēr neviens negaidīja, ka mājinieki brauks tik veiksmīgi. Jau sacensību ceturtajā ātrumposmā, kurā Tukuma apkārtnē tika veikti 27,5 kilometri, Sesks un Francis uzvarēja, to pašu atkārtojot arī īsu brīdi vēlāk Talsu novadā notikušajā piektajā dopā. Latvijas ekipāža WRC ātrumposmā uzvarēja pirmoreiz vēsturē! Līdz šim labākais sasniegums bija divreiz gūta otrā vieta – dažas nedēļas pirms tam iepriekšējā WRC posmā Polijā to paveica Sesks un Francis, bet kā pirmie mohikāņi Ivars Caune un Andris Šimkus otro vietu ātrumposmā izcīnīja 1997. gada Velsas rallijā. Pirmās pilnās dienas vidū Latvijas ekipāža kopvērtējumā jau bija pakāpusies uz otro pozīciju, vien pavisam nedaudz atpaliekot no iepriekšējo divu gadu pasaules čempiona Kalles Rovanperes. Vicelīderu pozīciju Sesks saglabāja arī piektdienas izskaņā, tobrīd par 5,9 sekundēm būdams priekšā astoņkārtējā pasaules čempiona Sebastjēna Ožjē ekipāžai, bet sestdienas laikā francūzim tomēr izdevās par pozīciju pakāpties. Zemāk gan latvieši nekrita un sestdienas vakarā ceturtajā pozīcijā esošais 2019. gada pasaules čempions Ots Tenaks atradās 20,8 sekundes aiz muguras. Tiesa, aptuveni 15 no šīm sekundēm Tenaks zaudēja dienu noslēdzošajā superspeciālajā ātrumposmā Liepājā, kad pēc mākslīgi izveidota tramplīna viņa automašīnu piemeklēja tehniskas problēmas. Svētdienā Tenaks Seskam tuvojās, pirms pēdējā ātrumposma atpaliekot par 4,6 sekundēm. Tomēr noslēdzošajā dopā pēc 600 nobrauktiem metriem latvieša pilotēto M-Sport Ford Puma Rally1 Hybrid automašīnu piemeklēja tehniskas problēmas un cīņa par sensacionālo goda pjedestālu bija noslēgusies.

Kad uzreiz pēc finiša uzzināja par aizmugurē distancē esošā Seska problēmām, kas dos iespēju kāpt uz goda pjedestāla, Tenaks prieku neizrādīja. "Mārtiņš ir paveicis neticamu darbu. Jā, viņš ceļus savā dzimtenē zina ļoti labi, tomēr pašas galvenās ir braukšanas prasmes. Goda pjedestāls pirmajā reizē būtu bijis lielisks sasniegums, tomēr šis viņu padarīs tikai spēcīgāku. Viņam bija tiešām lieliska nedēļas nogale un visiem Latvijā jābūt par viņu lepniem," teica Tenaks, kurš no automašīnas izkāpa klibodams, jo kāju bija sarāvis krampis. Kad beidzot slēgtajā parkā ieradās arī Sesks, pieredzējušais igauņu sportists uzreiz devās pie latvieša un viņu apskāva, kā arī sniedza padomus nākotnei. "Mārtiņš vien savās otrajās sacensībās Rally 1 klasē paveica tiešām lielisku darbu," sarunā ar Sporta Avīzi pauda Seska komandas biedrs M-Sport vienībā Greguārs Minsters. "Jā, zināšanas par ātrumposmiem viņam nedaudz palīdzēja, bet mašīnu stūrēt nepieciešams tev pašam. Ļoti labs viņa un stūrmaņa darbs. Nākotni WRC ir grūti paredzēt, bet ceru, ka viņš iegūs vēl iespēju braukt ar Rally1 automašīnu, jo šonedēļ parādīja, ka to ir pelnījis." Luksemburgas pilots stāstīja, ka ātrumposmi Latvijā viņam patikuši gan tagad, gan iepriekšējo reizi, kad šeit bija, 2021. gadā. Daudz pozitīvu vārdu par sacīkšu distanci teica arī citi braucēji, vienīgo neapmierinātību paužot ar vairākiem īsajiem dopiem – trijos (neskaitot Liepājas pilsētas superspeciālo ātrumposmu) distancē pavadītais laiks bija zem trim minūtēm –, kuros nemaz īsti nevarēja paspēt iejusties, līdz jau bija sasniegts finišs. Kā stāstīja kopvērtējuma līderis Tjerī Novils, kuram cīnīties par augstām vietām liedza pirmā starta pozīcija piektdienā un to līdzi nesošā ceļu tīrīšana, viņam nepatīk, ka sacensību kalendārā iekļauts tik daudz vienādu ralliju pēc kārtas, jo pirms Latvijas bija Polijas posms, bet pēc mūsu valsts apmeklējuma sportisti devās uz Somiju. Tie visi ir augsta ātruma ralliji uz grants seguma. Ir pilnīgi skaidrs, ka skatītāju uzvedības dēļ tuvākajā nākotnē Polijā WRC braucēji vairs neatgriezīsies, savukārt nākamgad kalendārā atkal būs Igaunija. Oficiāli par to apstiprinājuma nav, bet Latvija var cerēt uz iestāšanos Igaunijas vietā katru otro vai trešo gadu.

VARAM BŪT LEPNI

Uzvaras Latvijā izcīnīja divi rallija braucēji otrajā paaudzē, kuri savu karjeru iesāka tieši pie mums. Prestižākajā Rally 1 klasē pārliecinoši labākais bija Kalle Rovanpere, aiz sevis atstājot Sebastjēnu Ožjē un Otu Tenaku, bet Rally 2 klasē nepārspēts palika Ulivers Sūlbergs. Abi braucēji savus pirmos rallija karjeras gadus aizvadīja sacensībās Latvijā ar mūsu valsts licenci. "Divi lepni tēvi. Mūsu puikas sāka braukt Latvijā un abi pagājušajā nedēļas nogalē šeit uzvarēja. Harri palīdzēja Uliveram sākt karjeru Latvijā. Īpaša nedēļas nogale mūsu ģimenēm," sociālajos tīklos rakstīja 2003. gada pasaules čempions Peters Sūlbergs, publicējot bildi, kurā stāv blakus citam kādreizējam WRC braucējam Harri Rovanperem.

Vienīgais incidents, kas uz mirkli lika apturēt ātrumposmu, notika sestdienas vakara daļā, kad brita Elfina Evansa ekipāža nobrauca no ceļa tieši pie piepūšamas reklāmas arkas un aizķēra tās konstruktīvos elementus. Arka izlaida gaisu, tehniskajam darbiniekam to neizdevās novākt pietiekami ātri, turklāt problēmas bija arī ar televīzijas signālu, tāpēc tiesneši neredzēja, kas konkrētajā vietā notiek, un ātrumposmu laikus neapturēja. Gaisu izlaidušajā veidojumā pilnā ātrumā ietriecās trīs minūtes vēlāk startējušais Tenaks. Visas pārējās nebūšanas palika ārpus parastā cilvēka redzes loka. Sacensības vērojot kā skatītājs, secināju, ka uz vietas būtu varējis būt vairāk un skaidrāku norāžu, tomēr darbinieki bija tiešām augstā līmenī un visi centās, lai šis pasākums pie mums nākotnē atgrieztos. Nevar nenovērtēt arī interesi, ko izrādīja amatpersonas. Jau divus mēnešus pirms rallija savu ierašanos uz vairākiem sestdienas ātrumposmiem apstiprināja Valsts prezidents Edgars Rinkevičs, bet svētdien uz noslēdzošo dopu un apbalvošanas ceremoniju ieradās ministru prezidente Evika Siliņa, parādot, ka Latvijas valstij rūp šīs nozīmīgās sacensības. Kā noskaidroja Sporta Avīze, Valsts prezidenta vienīgā prasība bijusi, lai sacensības nebūtu jāskatās VIP sektorā, bet to varētu darīt parastajā skatu punktā.

Galvenais vaininieks pie tā, ka WRC posms notika Latvijā, ir sacensību rīkotājs Raimonds Strokšs. Pirms sacensībām Strokšs deva solījumu – ja Mārtiņš Sesks uzvarēs ātrumposmā, viņš nodzīs matus, un pēc rallija finiša ar vislielāko prieku no sava galvas apmatojuma atvadījās. "Man lielākais apbalvojums ir redzēt, cik daudz un cik motivēti cilvēki strādāja pie šī pasākuma Tas bija neaprakstāmi. Viņi strādāja kā mašīnas – viņiem nekas nebija par grūtu, neviena diena nebija par garu. Mēs visi bijām kā viena komanda ar vienu sapni, uz ko gājām 15 gadu," sarunā ar Latvijas Televīziju teica rīkotājs, stāstot, ka WRC Promoter vecākais direktors Saimons Larkins šo esot nosaucis par vienu no spožākajām ienākšanām čempionāta vēsturē. "Mums noteikti ir jāatrod viņam vieta kādā rūpnīcas komandā uz pilnu sezonu, lai dotu iespēju turpināt iesākto. Laiks rādīs, vai pats stāvēšu tam visam blakus, bet ceru, ka šis ir grūdiens, kas palīdzēs Mārtiņam aizvadīt pilnu sezonu kādā komandā," pauda Strokšs, kurš bija viens no virzītājiem, lai latviešu sportists mājas rallijā varētu braukt ar prestižākās klases automobili. Protams, arī M-Sport komandas vadītājs Ričards Milleners gan rallija laikā, gan pēc tā saņēma neskaitāmus jautājumus par savas komandas jaunāko pilotu. "Divos rallijos viņš ir pierādījis, ka var turēt līdzi WRC braucējiem. Es noteikti apsvērtu viņa kandidatūru, ja būtu tāda iespēja," viņš teica virspusīgi, konkrētus solījumus par nākotni nepaužot. "Šī bija lieliska nedēļas nogale, es to ļoti izbaudīju, bija patīkami šeit būt. Jūs varat būt lepni par savu pasāumu, esmu drošs... Es vismaz ceru, ka tas paliks čempionāta kalendārā," skaistu rezumē šiem rallija svētkiem pēc sacensībām pielika astoņkārtējais pasaules čempions Sebastjēns Ožjē.


POLIJAS WRC RALLIJA REZULTĀTI

1. Kalle Rovanpere (Toyota) 2.33:07,6 2. Elvins Evanss (Toyota) +28,3 3. Adriēns Formo (Ford) +42,7 … 5. Mārtiņš Sesks (Ford) +1:47,0

LATVIJAS WRC RALLIJA REZULTĀTI

1. Kalle Rovanpere (Toyota) 2.31:47,6 2. Sebastjēns Ožjē (Toyota) +39,2 3. Ots Tenaks (Hyundai) +1:04,5 … 7. Mārtiņš Sesks (Ford) +2:45,4 27. Matīss Mežaks (Škoda) +27:26,1 32. Artūrs Priednieks (Škoda) +37:36,1

KOPVĒRTĒJUMS PĒC ASTOŅIEM POSMIEM

1. Tjerī Noivils (Hyundai) 145 2. Ots Tenaks (Hyundai) 137 3. Elvins Evanss (Toyota) 135 … 12. Mārtiņš Sesks (Ford) 22


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze augusta numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā