Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Pašā spēcīgākajā sastāvā

Ik pavasari pirms pasaules čempionāta Latvijas hokeja izlase piedzīvo spēlētāju atkritumu, kādam nespējot pievienoties veselības problēmu dēļ, bet kādam atsakoties, jo baidās par traumas gūšanu pirms jauna līguma noslēgšanas. No 29. augusta līdz 1. septembrim Arēnā Rīga risināsies 2026. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs, kurā Latvijas valstsvienība, visticamāk, laukumā dosies potenciāli pašā spēcīgākajā sastāvā. Par gaidāmajām sacensībām stāsta Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs.

Kaut pāri līķiem. Harija Vītoliņa trenētā Latvijas izlase gatavosies no augusta otrās nedēļas, bet oficiālie treniņi sāksies nepilnas divas nedēļas pirms kvalifikācijas turnīra. Eiropas klubiem tobrīd jau notiks pirmssezonas treniņnometnes, un viņi var hokejistus neatlaist līdz pēdējam brīdim, bet Ziemeļamerikā spēlējošie, kam sezonas ievads gaidāms vien oktobrī, tobrīd būs brīvi. Parasti izlasei stingrus mērķus neuzliekam, šeit uzstādījums ir ļoti konkrēts – jākāpj kaut vai pāri līķiem un jādara viss iespējamais, lai pie ceļazīmes tiktu.

Piecas iespējas skatītājiem. Gatavošanās posmā Latvijas izlasei būs arī divas pārbaudes spēles, 25. un 26. augustā savā laukumā uzņemot Dāniju. Pavasarī līdzjutējiem par komandu bija ļoti liela interese, no četriem pārbaudes mačiem tikai pirmajā palika nedaudz neizpārdotu biļešu. Cerams, ka arī šoreiz tā būs, īpaši ņemot vērā, ka sastāvs solās būt ļoti labs. Neviens spēlētājs nav pavēstījis, ka komandai nepievienosies.

Vai vēsture atkārtosies? Latvijas izlase pirmajos divos kvalifikācijas mačos tiksies ar Slovēniju un Ukrainu, bet trešā, visticamāk, izšķirošā spēle būs pret Franciju. Cerēsim, ka vēsture atkārtosies un šis tik tiešām būs izšķirošais mačs – pret francūžiem spēlējām arī olimpiskajā kvalifikācijā pirms trim gadiem, toreiz noslēdzošajā spēlē viņus uzvarot ar 2:1. Tas ļāva pēc vienu spēļu izlaišanas atgriezties olimpiskajā turnīrā. 

Starp dalībniekiem arī agresorvalsts. Milānas un Kortīnas olimpisko spēļu hokeja sacensībās starp dalībniekiem šobrīd provizoriski iekļauta arī Krievija, kas, lai cik tas nebūtu ironiski, kvalificējusies pēc vietas Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangā. Tomēr Krievijas Olimpiskā komiteja ir diskvalificēta, valsts dalība olimpiskajās spēlēs komandu sporta spēļu sacensībās šobrīd nav iespējama, esmu diezgan drošs, ka veselais saprāts uzvarēs un arī nākamajām olimpiskajām spēlēm tā netiks pielaista. IIHF ierasti par agresorvalstu nākotni lemj uz vienu sezonu un par aiznākamo sezonu lēmumu pieņems pavasarī. Krievijas pakāpšanās IIHF rangā pēc šī gada pasaules čempionāta bija pārsteigums arī man, šis jautājums noteikti būs karsts diskusiju temats nākamajā IIHF kongresā.

Ceram uz valsts atbalstu. 2021. gada olimpiskajai kvalifikācijai un 2022. gada olimpiskajām spēlēm hokeja izlasei finansējumu piešķīra Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), un šoreiz gājām tādu pašu ceļu, līdzekļus laikus lūdzot LOK. Komiteja to iekļāva savā šī gada budžeta pieprasījumā valstij, bet viņu budžets tika krasi samazināts. Tālāk kopā ar Latvijas Basketbola savienību vērsāmies Izglītības un zinātnes ministrijā, tomēr finansējums tika piešķirts vien basketbolistiem. Federācijas budžetā nav pietiekami daudz līdzekļu, tāpēc šobrīd dzīvojam ar solījumiem un abpusēju uzticību – ministrijai ir skaidra sapratne par šī pasākuma nozīmīgumu, tāpēc uzticos tai un joprojām ceru uz drīzu lēmumu par naudas piešķiršanu. Tas nenotiek pirmo reizi, ka situācija nav visai iepriecinoša, sporta finansēšanas sistēma pēdējā laikā ir izveidojusies absurda, to noteikti nākotnē vajadzētu sakārtot.


OLIMPISKAIS KVALIFIKĀCIJAS TURNĪRS HOKEJĀ

Arēna Rīga

 

29. augusts

16.00 Francija – Ukraina

20.00 Latvija – Slovēnija

 

30. augusts

16.00 Francija – Slovēnija

20.00 Ukraina – Latvija

 

1. septembris

16.00 Slovēnija – Ukraina

20.00 Latvija – Francija

 

Biļetes pieejamas: passportix.eu


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze augusta numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā