Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijas vīriešu basketbola izlase pārbaudes spēlē uzvar Somiju

Latvijas vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavoties Eiropas čempionātam, šodien izbraukumā aizvadīja pirmspēdējo pārbaudes spēli, kurā smagā cīņā guva uzvaru pār Somijas valstsvienību.

Latvijas izlase bija pārāka ar rezultātu 90:84 (13:18, 24:23, 31:19, 22:24). Rezultatīvākais ar 16 gūtiem punktiem Latvijas valstsvienībā bija Mareks Mejeris, pa 14 punktiem pievienoja Rolands Freimanis un K.Bērziņš, bet 13 punkti Kristapa Janičenoka kontā.

Pārbaudes ciklu basketbolisti noslēgs ar atkārtotu tikšanos ar somu basketbolistiem ceturtdien. Šī spēle, visticamāk, risināsies aiz slēgtām durvīm.

Rezultātu trešdienas mačā ar četriem gūtiem punktiem atklāja Somijas izlase, bet pēc piecām spēlētām minūtēm somi bija vadībā ar astoņu punktu pārsvaru (12:4). Līdz pirmās ceturtdaļas beigām Somijas valstsvienība saglabāja piecu punktu handikapu (18:13). Otro ceturtdaļu agresīvāk uzsāka Latvijas izlase, trīsarpus minūtēs samazinot rezultāta starpību līdz minimumam (18:19), - tas tika panākts pēc pirmā precīzā trīspunktu metiena, kas sekoja septiņiem neveiksmīgiem mēģinājumiem. Līdz otrā ceturkšņa beigām gan somi atkal bija veiksmīgāki punktu gūšanā, bet Riharda Kuksika realizēts trīspunktu metiens pēdējā sekundē Latvijas izlasei ļāva puslaiku noslēgt ar četru punktu deficītu (37:41).

Trešo ceturtdaļu veiksmīgāk uzsāka Latvijas izlase un pēc Kaspara Bērziņa realizēta divpunktu metiena un tam sekojoša soda metiena rezultāts uz tablo vēstīja neizšķirtu (47:47). Savukārt pēc spēlētām trīsarpus minūtēm latvieši jau bija izvirzījušies piecu punktu vadībā (52:47). Līdz ceturtdaļas beigām ritēja līdzīga cīņa, bet precīzs Rolanda Freimaņa trīspunktu metiens trīs sekundes pirms desmitminūtes beigām ļāva to Latvijas valstsvienībai noslēgt ar astoņu punktu pārsvaru (68:60). Izšķirošās ceturtdaļas pirmajās divās minūtēs Latvija pārsvaru palielināja līdz 12 punktiem (74:62), bet trīsarpus minūtes vēlāk tas bija desmit punkti (79:69). Lai arī latvieši šo pārsvaru turpmākajās minūtēs pamanījās izsēt un 11 sekundes līdz mača beigu signālam bija vadībā vien ar diviem punktiem (86:84), uzvara tika nosargāta.

"Teorētiski runājām, ka somi sāks ar agresīvu, pat provocējošu aizsardzību un lielu enerģiju, tomēr pirmajās minūtēs nebijām tādai spēlei gatavi. Neizturējām spiedienu, ilgi nevarējām atrast pareizo ritmu uzbrukumā. Bija vajadzīgas vairākas spēlētāju maiņas, lai atrastu vispareizāko spēlētāju virknējumu. Tiklīdz sākām labi spēlēt aizsardzībā, pamazām ieslēdzās arī uzbrukums. Ļoti palīdzēja Mejera iesaistīšanās," Latvijas basketbola savienības mājaslapā pēc gūtās uzvaras citēts komandas galvenais treneris Ainars Bagatskis.

"Sākot ar pirmā puslaika pašām beigām kontrolējām notikumus laukumā un līdz 36.minūtei viss bija lieliski. Laba aizsardzība, gudra spēle uzbrukumā ar pamatotiem metieniem. Taču, kad līdz spēles beigām palika mazāk par četrām minūtēm un mums bija 12 punktu pārsvars, sākām domāt, ka uzvaram pārāk viegli. Tika meklēti un atrasti piedzīvojumi - improvizācijas, nevis loģiskas un pārliecinātas darbības. Pēdējās trijās minūtēs pieļāvām sešas kļūdas un ļāvām somiem pie mūsu groza izcīnīt sešas atlēkušās bumbas. Bez šiem cipariem visa spēles statistika izskatītos savādāk," par mača pēdējām minūtēm neapmierinātību paudis Bagatskis.

Viņš gan priecājās, ka tomēr izdevies uzvarēt.

"Šodien spēlē iesaistīju 11 spēlētājus, bet rīt būs jauna spēle un jaunas iespējas visiem. Tāpat kā Eiropas čempionātā. Visi bija mobilizējušies, visi gribēja dot savu ieguldījumu, bet ne visiem vienādi sanāca. Taču tāds ir basketbols - reti kurai komandai visās spēlēs visi basketbolisti nospēlē vienlīdz labi. Svarīgi, ka atradās līderi un spēles laikā laukumā tika pareizi sadalītas lomas. Rīt paskatīsimies video par mūsu spēlēm Horvātijā - ko darījām pareizi, ko nepareizi un ko vispār neizdarījām. Pēc tam izlemsim, kuri spēlēs. Skatītāju nebūs, bet mūsu mērķus un uzdevumus tas neietekmēs," piebildis treneris.

Kā, ziņots, noslēdzošajās pārbaudes spēlēs piedalās visi 13 atlikušie kandidāti. Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis kandidātu sarakstu līdz 13 spēlētājiem saīsināja jau dodoties uz pārbaudes spēlēm Horvātijā augusta vidū, bet šādu kandidātu skaitu speciālists sola saglabāt līdz pat svētdienai, kad risināsies pēdējais treniņš.

Sagatavošanās cikla sākumā Latvijas izlase piedalījās pārbaudes turnīrā Slovēnijā, kurā ar 67:71 piekāpās Slovēnijai, ar 66:61 pieveica 2010.gada pasaules vicečempionus Turciju un ar 54:67 zaudēja Serbijai.

Turpinājumā Latvijas izlase savā laukumā aizvadīja divus mačus ar Krieviju, izcīnot pārliecinošu panākumu ar 72:52 un zaudējot ar 67:73.

Savukārt vēlāk neoficiālā mačā Latvija ar 104:62 uzvarēja "Mercer" universitātes komandu no ASV, bet pēc tam divreiz tikās ar Horvātiju - pirmajā mačā Latvija piekāpās ar rezultātu 66:81, bet otrā cīņa, kas tika aizvadīta neoficiālā formātā, noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 71:71.

Eiropas čempionāts šogad no 4. līdz 22.septembrim norisināsies Slovēnijā.

Eiropas čempionāta grupas turnīrā Slovēnijas pilsētā Jeseņicē Latvijas pretinieki būs Bosnijas un Hercegovinas, Serbijas, Melnkalnes, Lietuvas un Maķedonijas basketbolisti. Trīs komandas kvalificēsies nākamajam posmam.

Latvijas izlase finālturnīrā spēlējusi katru reizi kopš 2001.gada un piedalīsies septītajā finālturnīrā pēc kārtas. Tomēr pēdējās piecās sacensībās tā nav spējusi izkļūt no apakšgrupas, turklāt 2011.gadā zaudēja visās piecās aizvadītajās spēlēs.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Kijevas "Budiveļņik", Ukraina), Armands Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Jānis Blūms ("Astana", Kazahstāna), Dairis Bertāns, (Bilbao "Uxue", Spānija), Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Jānis Bērziņš (visi - "VEF Rīga"), Jānis Timma ("Ventspils"), Mārtiņš Meiers (Veisenfelsas "Mitteldeutscher", Vācija), Mareks Mejeris ("Fuenlabrada", Spānija), Rolands Freimanis, Andrejs Šeļakovs, Rihards Kuksiks (visi - bez kluba).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi