Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Zībarts: Turnīra gaitā izdevās panākt to, ka meitenes tiešām ticēja sev, partnerēm un treneriem

Eiropas čempionāta gaitā izveidoto spēles sistēmu ar trīs garajām spēlētājām laukumā vienlaikus kā nozīmīgāko panākuma stūrakmeni, kvalificējoties pasaules meistarsacīkstēm, nosauca Latvijas dāmu basketbola valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, kurš uzslavēja spēlētājas par viņu pašatdevi un spēju realizēt treneru izveidotos taktiskos risinājumus. "Pēc Elīnas [Babkinas] savainojuma mūsu galvenais ierocis bija aizsardzība, bet tā mums bija super līmenī šajā čempionātā," žurnālistiem uzsvēra treneris.

"Šis panākums mums nāca ļoti smagi, ņemot vērā, kā mums gāja visā sagatavošanās posmā, kā cīnījāmies ar traumām. Arī šeit mums jau turnīra gaitā notraumējās vadošā saspēles vadītāja Elīna Babkina. Ļoti daudz meiteņu spēlēja "uz špricēm", taču gāja laukumā un cīnījās. Tas ir fantastisks sasniegums, jo Latvija pirmo reizi izcīnījusi tiesības spēlēt pasaules čempionātā. Varu tikai pateikties meitenēm par viņu pašatdevi, par to, ko viņas izdarīja. Sākot no kvalifikācijas, līdz pat finālturnīram, kas ir kā punkts šiem diviem gadiem, ir paveikts milzīgs darbs," ar izcīnītu vismaz sesto vietu un kvalificēšanos pasaules čempionātam komandu apsveica Zībarts.

Nervozajā spēles pēdējā pusminūtē vispirms uzdevums bijis tikt pie soda metieniem, lai pēc tam aizsardzībā varētu nostāties, nepieļaujot ātru prettriecienu. "Otrā reizē mūsu mērķis jau bija dot bumbu Anetei Šteinbergai, jo bija skaidrs, ka viņi sitīs sodu, un viņa varētu turpināt savu soda metienu sēriju. Pēc tam jau aizsardzībā darījām, ko vien varējām, lai nospēlētu tīri, bez pārkāpuma. Ja bija jāsedz pēc mainīšanās, galvenais bija traucēt metienu," uzdevumus spēles izšķirošajos notikumos atcerējās Zībarts.

Viņš atklāja, ka lūzumu spēlē izdevās panākt ar spēles sistēmu, kad laukumā bija trīs garās spēlētājas. "Jau pirmajā puslaikā, kad aizgājām mīnusos, mēs tieši ar to atspēlējāmies un apturējām viņu uzbrukumu. Tas šodien bija galvenais akcents, kas ļāva uzvarēt. Šo sistēmu izdomāju pirms ceturtdaļfināla spēles pret Spāniju, pret kuru citādāku variantu nebija. Ar trīs garajiem mums ir ļoti viegli spēlēt aizsardzībā, jo varam veikt trīskāršas sedzēju maiņas un mums visu laiku ir laba pretspēle. Mūsu centri ir ātri un var nospēlēt viens pret vienu pret mazajām," treneris jau detalizētāk iztirzāja veiksmīgo taktisko risinājumu. Viņš uzslavēja spēlētājas, kuras ātri pieņēma turnīra gaitā izveidoto spēles sistēmu, jo tā sevi ļoti labi attaisnoja pēc tam, kad savainojumu guva saspēles vadītāja Elīna Babkina. Viņa gan uz septiņām minūtēm iesaistījās spēlē arī pret Itāliju. "Elīna labi iesāka, atdeva ļoti labas piespēles. Ne visas tās realizējām, bet uzbrukums uzreiz veidojās daudz kustīgāks. Paliekot bez Elīnas, mums lielākais un praktiski vienīgais ierocis bija aizsardzība. Bet tā mums šajā čempionātā bija super līmenī," teica Zībarts.

Zībarts pēc sestās vietas nodrošināšanas pateicās spēlētājām, treneriem, ar kuriem izveidojusies sapratne no pusvārda, un medicīnas personālam, kas paveicis lielisku darbu: "Principā Elīna bija vienīgā, kura nevarēja spēlēt ar pilnu spēku. Visas pārējās šodien bija gatavas iet laukumā un cīnīties. Mums ir lieliska treneru komanda. Katru vakaru, un dažbrīd arī nakti, sēdējām un domājām taktiku. Domāju, bija redzams, ka ar katru spēli spēlējam citādāk, un tas ir liels treneru nopelns."

"Jau pārbaudes spēlēs uzsvēru, ka svarīgi, lai meitenes noticētu sev, partnerēm un treneriem. Es domāju, ka šajā laikā mums izdevās panākt to, ka meitenes tiešām ticēja tam, ko darām. Viņas cīnījās līdz galam katrā epizodē," treneris uzslavēja komandu, bet atgādināja, ka turnīrs vēl nav galā. Svētdien jācīnās par piekto vietu ar Turcijas un Slovākijas spēles uzvarētājām. Pamatuzdevums turnīrā ir izpildīts, taču ne mazāk svarīgi sacensības pabeigt uz pozitīvas nots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi