Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Čerkesu diaspora pieprasa atcelt olimpiādes rīkošanu Sočos

Čerkesu diaspora pieprasa atcelt 2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos vai pārcelt tās uz citu vietu, ja Krievija neatvainosies par čerkesu masu slepkavību Sočos un tās apkaimē, ko pirms pusotra gadsimta izdarījusi cariskā Krievija.Islāmticīgie čerkesi ir viena no Ziemeļkaukāza pamattautām, bet pēc šīs masu slepkavības ir izkliedēta pa visu pasauli.

Čerkesu diaspora ir pievienojusies 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu pretiniekiem, starp kuriem ir arī vides aizsardzības organizācija "Greenpeace" un cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".Čerkesi uzskata, ka olimpiskās spēles Sočos ir tikpat cinisks pasākums kā iespējamu sporta sacensību rīkošana bijušās Aušvicas (Osvencimas) nāves nometnes teritorijā Polijā.2014.gadā paies tieši 150 gadi, kopš cariskās Krievijas militārā kampaņā tika iznīcināti 300 tūkstoši čerkesu Sočos un tās apkaimē. Lai gan Krievijas impērijas vēsturnieki 1864.gadā aprakstīja šo notikumu, neviena valsts vēl nav atzinusi čerkesu masu slepkavību par genocīdu.Cariskās Krievijas rīcības dēļ daudz čerkesu emigrēja dienvidu virzienā uz Turciju un citām valstīm. Pašlaik visā pasaulē no ASV līdz Jordānijai un Izraēlai dzīvo septiņi miljoni čerkesu, bet Krievijas Ziemeļkaukāzā - apmēram 700 tūkstoši."Šīs [olimpiskās] spēles ir daļa no Krievijas politikas čerkesu vēstures iznīdēšanai," sacīja ASV dzimusī Laiza Džarkasi, kas piedalījusies lobija grupas "Nē Sočiem 2014" ("No Sochi 2014") dibināšanā. Šajā grupā ir pārstāvētas 30 čerkesu organizācijas."Viņi [Krievija] veic būvdarbus uz masu kapa. Mums tas jāaptur," Džarkasi paziņoja Ziemeļkaukāzam veltītā konferencē, kuru rīkoja ietekmīgā ASV pēcpadomju pētniecības organizācija "Jamestown Foundation" ("Džeimstaunas fonds")."Nē Sočiem 2014" ir rīkojusi protestus Vankūveras ziemas olimpisko spēļu laikā februārī, kā arī Ņujorkā un Stambulā. Tā ir aicinājusi Starptautisko olimpisko komiteju (SOK) pārskatīt lēmumu par 2014.gada ziemas olimpisko spēļu norises vietu, bet nav saņēmusi atbildi.Soču olimpiādes organizācijas komiteja paziņoja, ka "tai nav pienākuma komentēt vēsturiskus vai politiskus notikumus vai darbību". No komentāriem atturas arī Kremļa administrācija.Čerkesi sestdien oficiāli iesniedza Gruzijas parlamentam rezolūcijas projektu par čerkesu genocīda atzīšanu. Viņi to pamatoja ar Gruzijas valsts arhīva dokumentiem.Ja Gruzija pieņemtu šādu rezolūciju, tā vēl vairāk saasinātu Gruzijas attiecības ar Krieviju, kas ir saspīlētas pēc 2008.augustā notikušā kara starp abām valstīm.1994.gadā toreizējais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins atzina, ka čerkesu pretošanās cariskā režīma vardarbībai bijusi attaisnojama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi