Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kaljulaida kāpj uz jahtas klāja lielākajā Igaunijas burāšanas regatē

Aizvadīta ceturtā sacensību diena lielākajā regatē Igaunijā - 62. Muhu Väin Regatta. Latvijas jahtu komandas no ESTLYS I grupas 24 jahtu konkurencē jau atkal kāpušas uz goda pjedestāla. Romasāres posms apkārt Abrukas salai vainagojas ar panākumiem EXTRA BRUT un PROJEKTS A1 jahtām, kur komandas ieņēma pirmo un otro vietu uz pjedestāla, bet visu šī posma distanci uz kādas no jahtām aizvadīja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

“Posms apkārt Abrukas salai bija līdz šīm īsākais un ar mainīgiem laika apstākļiem. Uz starta pūta mēreni stiprs vējš ap 10 mezgliem (5 metri sekundē), kas pārauga vairāku stundu ilgā bezvējā. Tas lika visām komandām, līdzīgi ka vakar, meklēt vēju vai nu tuvāk krastam vai tālāk jūrā un izmantot visu pieejamo buru arsenālu. Abrukas salas dienvidos vēja stiprums sāka mēreni pieaugt un bija mums labvēlīgs, ļaujot šajā posmā ierindoties pirmajā vieta. Par to, protams, esam īpaši priecīgi pēc vakardienas rezultāta, kad ierindojāmies vien 12. vietā,” tā par aizvadītās dienas rezultātiem jahtas EXTRA BRUT kapteinis Aleksejs Aleksejevs, kura komanda pēc četriem aizvadītiem posmiem kopvērtējumā ierindojas augstajā otrajā vietā. Tāpat EXTRA BRUT kapteinis norādīja, ka pati komanda ir sastrādājusies, katrs atrodas savā pozīcijā un kopumā valda pozitīvs mikroklimats, kas ļauj viņam justies ne tikai komfortabli kā kapteinim, bet šādi komanda var uzrādīt teicamu sniegumu.

Kopumā aizvadītā dienas posms apkārt Abrukas salai bija viens no īsākajiem - 20 jūras jūdzes (37 kilometri) garš. Līdz ar 124 komandām, kuras pārstāv četras valstis, uz jahtas kāpa arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, kas līdz ar burātājiem mēroja visu sacensību distanci uz vienas no mazākās klases jahtām - FOLKBOAT. Vienlaikus no rīta Igaunijas prezidente pagodināja sportistus ar svinīgu uzrunu un veiksmes vēlējumiem.

Līdz šim burātāji ir aizvadījuši četrus no septiņiem posms, no kuriem garākais un reizē arī nogurdinošākais bija trešdien, kad distances garums no Kuivastu (Muhu sala) uz Romasāres ostu (Sāmsalā) sastādīja 46 jūras jūdzes (85 kilometrus). Lai arī sākumā uz starta prognozes liecināja, ka būs bezvējš, tomēr startu laikā vēja ātrums sasniedza pat 16 mezglus (8 metri sekundē), līdzi nesot arī lietu. Tiesa gan solītā bezvēja prognoze īstenojās pēc pāris stundām bezvējš. Dažbrīd gan vēja, gan jahtu ātrums bija nulle, kas lika jahtām dreifēt teju bez gaitas īpašībām un ļauties straumēm vien. Bezvējš ar ļoti vieglām vēja brīzītēm saglabājās teju pusi no sacensību dienas. Tuvojoties vakaram, kad daudzas jahtas bija mērojušas vien pusi no paredzētās distances, vēja ātrums sāka pieaugt un ap pusnakti ļāva flotei atnākt līdz finišam zem paceltām burām.

“Trešdienas laika apstākļu sarežģītību atspoguļoja rezultāti – daudzas jahtas, kuras pirmajās sacensību dienās bija līderpozīcijās, nokrita rezultātu tabulas lejasdaļā. Bija sarežģīti īstenojama ierastās taktikas šādos mainīgos un neprognozējamos laika apstākļos. Bezvējā priekšrocība ir jahtām, kurām ir mazāks savstarpējās salīdzināšanas koeficients, pēc kura pārrēķina faktisko laiku finišā. Jo ilgāk dalībnieku flote atrodas bezvējā, jo ir grūtāk jahtām ar lielāku koeficientu atgūt starpību,” tā par aizvadīto trešo sacensību dienu jahtas PROJEKTS A1 stūrmanis un taktiķis Ričards Omanbriedis. Vienlaikus viņš arī norāda, ka šodien jahtu flote uzsāks garāko posmu 62. Muhu Väin Regatta no Romasāres uz Pērnavu. Distances garums 79,6 jūras jūdzes (147,4 kilometri). Prognozes liecina, ka šodien burātājus sagaida mēreni stiprs vējš ar tendenci pastiprināties līdz pat 17 mezgliem (8,7 metri sekundē) un uz vakaru jau atkal pielūzt. Pie esošās distances un vēja prognozes, ja regates flote nenonāks kādā neprognozētā bezvēja ieplakā, visticamāk, komandas Pērnavā ieradīsies pirms pusnakts. Jahtas ir aprīkotas ar globālās pozicionēšanas sistēmām, kas ļauj sekot arī jahtu atrašanās vietām reālā laikā tiešsaistē.

Muhu Vain Regatta šogad notiek 62.reizi un tā ir viena no plašāk apmeklētajām regatēm Baltijas valstīs. 125 jahtas iedalītas četrās klasēs – ORC, ESTLYS, FOLKBOATS, OPEN 800. Klases ir sadalītas deviņās grupās, kurās Latvija tiek pārstāvēta divās – ORC I (9 jahtu konkurence) un ESTLYS I (24 jahtu konkurence):

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi