Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nīderlande pēc 32 gadu pārtraukuma iekļūst Pasaules kausa finālā

Nīderlandes valstsvienības futbolisti pirmo reizi kopš 1978.gada iekļuvuši Pasaules kausa izcīņas finālā. Otrdien pirmajā pusfināla spēlē viņi ar 3:2 (1:1) pārspēja Urugvajas izlasi un svētdien izšķirošajā cīņā tiksies ar trešdien paredzētā Vācijas un Spānijas mača uzvarētājiem. Nīderlandieši pēdējo reizi Pasaules kausa finālā spēlēja pirms 32 gadiem, kad pagarinājumā zaudēja Argentīnas izlasei.

Van Marvijks: Jāpaveic tas, ko neizdarīja Kruifa paaudze

FOTO: Nīderlande - Urugvaja 3:2

Abu komandu treneriem pirms pusfināla cīņas nācās veikt vairākas izmaiņas pamatsastāvā. Nīderlandes izlasē diskvalificēto Gregorija van der Vīla un Naidžela de Jonga vietā laukumā devās Halids Bulahruzs un Demijs de Zēvs, bet Andrē Oijeru aizsardzībā nomainīja Joriss Matijsens. Savukārt Urugvajas valstsvienībā nebija traumu guvušā aizsarga un komandas kapteiņa Djego Lugano un diskvalificētā uzbrucēja Luisa Suaresa. Viņu vietā starta vienpadsmitniekā izgāja Djego Godins un Edinsons Kavani.

Pirmā puslaika lielāko daļu spēli pārliecinoši kontrolēja Nīderlandes futbolisti. Jau ceturtajā minūtē no izdevīgas situācijas pāri vārtiem sita Kuits, 10 minūtes vēlāk Sneidera raidījums trāpīja partnerim van Persijam. Likumsakarīgi, ka viņi arī pirmie izvirzījās vadībā.

18 minūtē bumba nonāca pie Džovanni van Bronkhorsta, un Nīderlandes izlases kapteinis ar izcili skaistu un precīzu sitienu no 35 metriem vārtu augšējā stūrī pārsteidza urugvajiešu vārtsargu Musleru – 1:0.

Zaudētie vārti lika aktivizēties Urugvajas futbolistiem. Neko īpaši bīstamu pie nīderlandiešu vārtiem viņi labu brīdi gan neizveidoja, taču, tāpat kā van Bronkhorsta gadījumā, produktīvs izrādījās tālsitiena mēģinājums. Šoreiz šāds meistarstiķis – jau ne pirmo reizi turnīrā – izdevās Djego Forlanam. Pēc viņa raidīja Stekelenburgs skāra bumbu ar pirkstu galiem, taču atvairīt nespēja – 1:1.

Otrā puslaika sākumā daudz netrūka, lai urugvajieši izvirzītos vadībā. Stekelenburgs tālu izgāja no vārtiem, taču pie bumbas īsti nenonāca. Tā atlēca pie Maksi Rodrigesa, taču tālu viņa raidījumu no vārtiem izsita viens no eiropiešu aizsargiem. Arī turpinājumā par favorītiem uzskatītajiem Nīderlandes futbolisti lāgā neizdevās pārņemt iniciatīvu, un puslaika vidū Stekelenburgam nācās ar grūtībām atvairīt bīstamu Forlanu brīvsitienu.

Taču tad spēles ritējums pēkšņi mainījās. Vispirms “oranžajiem” radās pirmā īstā vārtu gūšanas iespēja pēc pārtraukuma – van der Vārta sitienu atvairīja Muslera, bet Robens atlēkušo bumbu trieca tribīņu virzienā. Tikai dažas minūtes vēlāk Nīderlandes izlase otro reizi izvirzījās vadībā. Pēc Veslija Sneidera patāla sitiena bumba rikošetā no Maksi Pereiras un vārtu staba atrada ceļu uz vārtu apakšējo stūri – 2:1.

Pagāja tikai trīs minūtes, un bumba trešo reizi ielidoja Urugvajas izlases vārtos. Šoreiz izcēlās Arjens Robens, kurš no 11 metru atzīmes ar grūtu sitienu ar galvu pabeidza Kuita centrējumu – 3:1.

Trešo vārtu zaudējums uz kādu brīdi apdzēsa urugvajiešu cerības atspēlēties, un Forlana nomainīšana sešas minūtes līdz pamatlaika beigām šķita kā baltā karoga izkāršana. Taču tieši tad dienvidamerikāņi aktivizējās, kompensācijas laikā Maksi Pereiram izdevās vienus vārtus atgūt, un pašā spēles izskaņā Nīderlandes futbolistiem nācās panervozēt, lai nosargātu uzvaru.

Nīderlandiešiem šī bija jau desmitā uzvara oficiālajās spēlēs pēc kārtas un viņu nezaudēto maču sērija jau sasniegusi 25. Ja svētdien finālā Nīderlandes futbolisti izcīnīs uzvaru, viņi kļūs par otro komandu Pasaules kausa vēsturē, kas uzvarējusi pilnīgi visās kvalifikācijas un finālturnīra spēlēs. Līdz šim tas bijis pa spēkam vienīgi Brazīlijai 1970.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pasaules kausa izcīņa, pusfināls

Urugvaja – Nīderlande 2:3 (1:1)

Vārti: Forlans (41.), M.Pereira (90.+2) - Bronkhorsts (18.), Sneiders (70.), Robens (73.)
Brīdinājumi: M.Pereira, Kaseress – Sneiders, Bulahruzs, van Bommels
Statistika: sitieni pa vārtiem (vārtos) - 12 (6) : 11 (7), pārkāpumi - 15:16, stūra sitieni 4:5, bumbas kontrole - 47% : 53%

Urugvaja: Muslera, Godins, Viktorino, Gargano, M.Pereira, Kaseress, Peress, A.Pereira (Abreu, 73.), Arevalo, Kavani, Forlans (Fernandess, 84.)
Nīderlande: Stekelenburgs, Bulahruzs, Heitinga, Matijsens, van Bronkhorsts, Kuits, van Bommels, Sneiders, de Zēvs (van der Vārts, 46.), Robens (Elija, 89.), van Persijs
Galvenais tiesnesis: Ravšans Irmatovs (Uzbekistāna)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi