Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Agasi autobiogrāfijā atzinies, ka savulaik pieķerts aizliegto vielu lietošanā

Tenisa leģenda Andrē Agasi savā autobiogrāfijā, kas turpinājumos tiek publicēta angļu laikrakstā "The Times", atzinies, ka savulaik pieķerts aizliegto vielu lietošanā, taču sodu nav saņēmis, jo samelojis Profesionālo tenisistu asociācijas (ATP) pārstāvjiem.Astoņu "Grand Slam" titulu īpašnieks, kurš aktīvās tenisista gaitas beidza pirms trīs gadiem, atzinies, ka 1997.

gadā viņš pieķerts aizliegtās vielas kristālmetamfetamīna, kas klasificējamas arī kā smagās narkotikas, lietošanā. Pie atkarību raisošajām vielām tenisists ķēries, jo tobrīd jukusi viņa laulība ar ASV aktrisi Brūku Šīldsu, kā arī krasi pasliktinājušies rezultāti tenisa kortos.Biogrāfiskajās atmiņās Agasi atklājis, ka sēdējis mājās, kad pie viņa ieradies asitents vārdā Slims, kura precīza identitāte netiek atklāta. "Slims izbēra mazu kaudzīti pulvera uz kafijas galda. Viņš to sadalīja un iešņauca. Sadalīja vēlreiz, un daļu iešņaucu es. Atlaidos uz dīvāna un sapratu, kādu robežu esmu šķērsojis. Sākumā bija nožēla un milzīgas skumjas, kam sekoja vairāki eiforijas viļņi, kas galvā aizskaloja visas negatīvās domas. Nekad nebiju juties tik dzīvs, tik cerīgs, un nekad nebiju jutis tādu enerģiju," narkotiku lietošanu atceras Agasi.Vēlāk tajā pat gadā Agasi saņēmis zvanu no ATP strādājoša ārsta, kurš paziņojis, ka tenisistam ir pozitīvas dopinga analīzes, par kurām viņam var piespriest trīs mēnešu diskvalifikāciju. Tenisists sevis attaisnošanai ķēries pie paskaidrojumu rakstīšanas, vainu noveļot uz savu palīgu un nejaušību."Mans vārds, mana karjera, viss bija likts uz spēles. Viss, ko biju sasniedzis, viss kam strādāju, drīz nenozīmētu neko," Agasi autobiogrāfijā skaidrojis kāpēc ķēries pie meliem. Viņš uzrakstījis, ka narkotikas lietojis viņa asistents Slims, kurš par to ticis atlaists. Agasi rakstīja taisnību, ka Slims bieži vien narkotikas piebēris savam dzērienam, bet sameloja, ka pats reiz netīšām iedzēris no Slima glāzes. "Es lūdzu pēc sapratnes un iecietības," atceras Agasi, lai gan tobrīd juties apkaunojoši.ATP Agasi paskaidrojumus izskatīja, un lietu slēdza, bet pats Agasi sev zvērējis, ka nekad vairs nenonāks līdzīgā situācijā. 1997. gadā Agasi atsauca savu dalību no Francijas atklātā tenisa čempionāta, kas sakrīt ar autobiogrāfijā minēto laiku. Taču jau pēc gada viņš atkal bija savas sportiskās formas virsotnē, atgūstot vietu pasaules ranga labāko desmitniekā. Vēl pēc gada viņš uzvarēja Francijas čempionātā un kļuva par pasaules pirmo raketi.Par kristālmetamfetamīna lietošanu ASV var tikt piespriests cietumsods līdz pat pieciem gadiem.Autobiogrāfijā bijušais tenisists arī atzinies, ka viņš vienmēr klusībā ienīdis tenisa spēlēšanu, kā arī dzīvojis bailēs no sava agresīvā un vardarbīgā tēva.

Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) prezidents Rikijs Viti paudis pārsteigumu un sarūgtinājumu par Agasi atklājumiem. Viņš ar nožēlu atzinis, ka tenisista pavēstītās ziņas ir stingrā pretrunā ar pašreizējo ITF realizēto antidopinga programmu, kas esot viena no striktākajām pasaulē.

Pēc Viti vārdiem, Agasi gadījumā vaina varētu apstāklī, ka 1999.gadā nebija izveidota Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) un cīņu ar dopingu katra sporta veida organizācija veica patstāvīgi.

Tostarp WADA prezidents Džons Fehijs aicinājis Profesionālo tenisistu asociāciju (ATP) sniegt paskaidrojumus Agasi lietā.

(papildināta ar ITF un WADA reakciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas vadošā skrējēja Caune mainījusi treneri

Latvijas vadošā vieglatlētikas vidējo distanču skrējēja Agate Caune neturpina sadarbību ar treneri Raiti Ravinski un tagad strādā Uģa Joča uzraudzībā, žurnālam "Sporta Avīze" atkl...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi