Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Prokopčuka šosezon plāno startēt arī Latvijā

Pasaulē prestižos maratonus uzvarējusī Jeļena Prokopčuka vēl nav izlēmusi, kuram startam šosezon veltīt galvenos spēkus, taču jūrmalniece jau ir apņēmusies piedalīties arī vairākās sacensībās Latvijā.

"Nekāda noteikta lielā mērķa pagaidām nav. Man ir laiks par to padomāt, un varu neko neforsēt," sarunā ar aģentūru BNS teica Prokopčuka. Viņa paskaidroja, ka var apsvērt dažādus plānus, taču būtiski, ka nav nepieciešams pieņemt sasteigtus lēmumus.

Pērn Prokopčuka aprīlī guva 4. vietu pasaulē senākajā ikgadējā maratonā Bostonā, taču vēlāk nolēma, ka organismam ir nepieciešama atpūta, jo septiņas sezonas pēc kārtas vieni starti sekoja nākamajiem. Prokopčuka 2005. un 2006. gadā ir uzvarējusi citā prestižā maratonā Ņujorkā.

Tagad Ņujorkas maratona rīkotāji jo īpaši interesējas par Prokopčukas plāniem, cerot viņu sagaidīt uz starta 1. novembrī, aģentūrai BNS teica sportistes vīrs un treneris Aleksandrs Prokopčuks. Arī citu lielo maratonu organizatori grib zināt, kādas ir izredzes redzēt Latvijas skrējēju pie sevis.

Pagaidām Prokopčuka svārstās, vai rudenī piedalīties pasaules čempionātā pusmaratonā, vai tomēr skriet Ņujorkas maratonā. Vēl ir divi mēneši laika, lai apdomātu un izšķirtos par labu vienām vai otrām sacensībām. "Bet varbūt nebūs ne viena, ne otra," piebilda Prokopčuka, skaidrojot, ka vadīsies pēc tā, ko teiks viņas organisms.

"Pagaidām mums ir laiks par to nedomāt. Ja mērķis būs pasaules čempionāts pusmaratonā, tad divus mēnešus pirms sacensībām jāsāk tieši tam nopietni gatavoties, bet pieteikties var arī mēnesi pirms starta. Par maratonu atbilde man jāsniedz līdz jūnijam," stāstīja gargabalniece. Gatavošanos konkrētam maratonam viņa parasti uzsāk trīs mēnešus pirms skrējiena, bet iepriekš izvēlētā atpūtas režīma dēļ tagad vajadzēšot nedaudz vairāk laika.

Latvijā Prokopčuka cer augusta sākumā noskriet Kuldīgas pusmaratonu, kā arī sagaida, ka augusta beigās tiks sarīkots jauns skrējiens Jūrmalā. Ja rīkotāji savu paveiks, Prokopčuka sola skriet arī pilsētā, ko ģimene izvēlējusies par savu dzīvesvietu.

Par skriešanu stadiona distancēs Prokopčuka pagaidām nedomā, ja nu vienīgi kādas sacensības varētu būt treniņu nolūkos. Viņa gan ir nedaudz sailgojusies pēc skriešanas stadionā, un Portugālē bija jūtama šāda nostaļģija, atzina vieglatlētes treneris.

"Pagājušajā gadā bija atpūta. Decembrī tikai sāku trenēties, pakāpeniski palēnām palielinot treniņu intensitāti un apjomu," klāstīja skrējēja. "Pagaidām nekādi lielie skrējieni nav paredzēti, un plānoju tikai īsākas 10 kilometru distances," viņa piebilda.

Lēmumu dot organismam atpūtu Prokopčuka pērn pieņēma nevis kādu savainojumu dēļ, bet gan tāpēc, ka nevajag pārspīlēt ar tik spraigu treniņu un sacensību ritmu. "Septiņi gadi bez pauzēm - pavasarī maratons, vasarā stadions, un tad vēl rudens maratons. Gan fiziski, gan emocionāli tas radīja pārpūli," skaidroja skrējēja.

Savukārt Prokočuks norādīja, ka pirmo reizi profesionāles karjerā skrējējai bija iespēja atpūsties, un tagad viņa trenējoties par kādiem 60 procentiem no maksimuma. Martā Prokopčuka uzvarēja krosā Portugālē un Parīzes pusmaratonā, kā arī guva 4. vietu Lisabonas pusmaratonā. Savukārt aprīļa sākumā tika gūta 3. vieta 10 kilometru skrējienā Dublinā, un šādi rezultāti pārsteiguši viņas treneri, ņemot vērā, ka gatavošanās nenotiek ar pilnu jaudu.

"Man tādi rezultāti ir patīkams pārsteigums. Taču atpūta bija vajadzīga, jo veselība - tas ir galvenais," uzsvēra Prokopčuks.

Prokopčuka ir pateicīga par iekļaušanu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) B sastāvā, lai gan pagājušajā sezonā nebija rezultātu, kas formāli to pamatotu. "Nav runas par to, vai tā ir liela vai maza palīdzība - galvenais, ka tā ir. Ir dakteri, medicīna," viņa teica, tajā pat laikā atzīstot, ka arī paši finansē savu gatavošanos un startus.

Nākamais starts Prokopčukai būs 3. maijā Edinburgas Lielajā skrējienā 10 kilometru distancē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi