Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Viktors mierīgs, stiprs un pārliecināts

75 stundas pirms svarīgākā starta dzīvē Latvijas delegācijas lielākā — tiešā un pārnestā nozīmē! – cerība Pekinas spēlēs svarcēlājs Viktors Ščerbatihs olimpiskā ciemata mītnē ir mierīgs kā pozīcijas deputāts Saeimas sēdē. "Guļu labi, pie karstuma esmu pieradis, spēks turas," Viktors runā nosvērti, kā pieklājas pasaules čempionam un olimpisko sacensību galvenajam favorītam.

Pirmsstarta spriedzi nejūt ne runā, ne nosvērtajās darbībās ar datoru, dibinot sakarus ar Latviju. Azarta dzirksts vēl gruzd dziļi sirdī, lai uzliesmotu otrdien plkst.14 pēc Latvijas laika, kad svarcelšanas smagsvari Pekinas Aeronautikas un astronautikas universitātes zālē sāks cīņu par olimpisko zelta medaļu. Iedzīvojies Pekinā

Viktors Pekinā ieradās desmit dienas pirms starta, kā paredz Starptautiskās Svarcelšanas federācijas antidopinga noteikumi. Vēl vairāk — WADA (pasaules antidopinga aģentūra) speciālistu rīcībā katru dienu jānodod ziņas par svarcēlāju pārvietošanās maršrutu, lai ikviens būtu sasniedzams jebkurā laikā. Viktoram pakaļ gan nebūs jādzenas, jo viņa dzīve līdz sacensībām organizēta trīsstūrī starp Latvijas delegācijas mītni, sportistu ēdnīcu un treniņzāli. Pagaidām dopinga mednieki Latvijas stipriniekam likuši mieru, koncentrējot spēkus Āzijas sportistu pārbaudīšanai.

Viktors un viņa treneris Eduards Andruškevičs neslēpj, ka prasība par agro ierašanos bijusi nepatīkama, jo ierasts uz sacensību vietām doties īsi pirms starta. Taču lielu problēmu arī neesot. "Te daru visu to pašu, ko būtu darījis Latvijā," Viktors uzsver, ka laika un klimata joslas maiņa nav ietekmējusi viņa dzīves ritmu. Noteikts laiks atvēlēts treniņiem, ēšanai, medicīnas procedūrām, miegam. "Citu mūsu sportistu startiem pagaidām nesekoju — lieka nervozēšana nav vajadzīga. Paskatos televizoru, bet kādu neparastāku sporta veidu, teiksim badmintonu. Palasu. Par mīlestību? Nē, tas pirms starta nav ieteicams. Nekā prātīga līdzi nav — kreisā fantastika... Vairāk patīk pasaciņas — par bruņiniekiem vai kas tam līdzīgs."

Viktors ir visai liels joku plēsējs, un labi, ka reizēm blakus ir kāds, kas tajos paklausās, — fizioterapeits Mareks Osovskis, Latvijas delegācijas preses atašejs Marita Vilciņa. Tas kaut nedaudz noņem spriedzi, kas, lai arī kāda būtu mūsu titulētā svarcēlāja pieredze, tuvojoties startam, aug ar katru minūti.

Iztraucēts iegrimis sevī, Eiropas un pasaules čempions reizumis rāda nopietnu seju: "Domāju par valsti." Interneta sakari tagad ļauj būt lietas kursā par visu, kas notiek pasaulē un Latvijā, tomēr deputāts Viktors Ščerbatihs pašlaik rūpes par valsti nolicis otrajā plānā. "Man ir atvaļinājums līdz Ziemassvētkiem," viņš plati smej. Patiesībā katra Ščerbatiha uzvara vai pat iziešana uz lielo sacensību paaugstinājuma ir labākais, ko Latvijas labā viņš ir izdarījis un gatavs izdarīt arī Pekinā.

Ierastais ritms

Pēdējās dienās Viktora personiskais svars sācis mazliet kristies, taču tas notiekot "normas robežās". Atbraucot bijuši 145 kilogrami, tagad būšot kādi 143. Tā gan neesot olimpiskā ciemata ēdnīcas vaina. "Ēšana ir normāla, tiesa, izvēle varēja būt lielāka. Virtuvē jūtams Āzijas akcents. Piemēram, nav laša... Ēdu gaļu, vistu. Pīli Pekinas gaumē? Vēl neesmu mēģinājis. Pēc tās būtu jāiet uz tālo ēdnīcu, bet šādā karstumā liekus gabalus staigāt negribas."

Arī treniņi pagaidām notiek olimpiskajā ciematā, jo Pekinas Aeronautikas un astronautikas universitātes iesildīšanās zālē Viktoram treniņlaiks ierādīts dienas vidū, kas īsti nederot. "Sacensības sāksies plkst.19. Lai organisms ieietu īstajās sliedēs, trenējos tajā pašā laikā. Mums, svarcēlājiem, sacensību arēnas visur ir vienādas, īpaša adaptācija nav vajadzīga. Uz olimpisko zāli došos tikai otrdien."

Treneris Eduards Andruškevičs skaidro, ka nodarbībās notiekot "rutīnas darbs", tiekot piestrādāts pie tehnikas niansēm. Zālē un ciemata ielās redzami arī konkurenti, tomēr svarcēlāji cenšoties lieki cits citam acīs nekrist. Psiholoģiskās cīņas galvenais ierocis tik un tā būs paša spēks uz sacensību paaugstinājuma. "Trenējos kādas divas stundas dienā. Nodarbības ilgums ir tuvināts sacensību režīmam. Tas jau nav daudz, jo te tāpat nav daudz ko darīt," rāmi klāsta Viktors. Tik ilgi jāuzturas zālē arī tāpēc, ka tā norādīts informācijā, kas iesniegta WADA. Ja sportists minētajā laikā neatradīsies paša nosauktajā vietā, viņam var draudēt nepatikšanas.

Otrdiena, 19.augusts

Sacensību dienas rītā Pekinā ielidos Viktora māte, kas bijusi klāt visos dēla svarīgākajos startos, kā arī brālis. Uz jautājumu, vai Tatjanai Šcerbatihai būšot līdzi arī kāda karbonādes šķēle, Viktors atbild, ka to gan neesot lūdzis — pusbadā jau te nedzīvojot.

Divas stundas pirms sacensību sākuma dalībniekiem jāierodas sacensību arēnā uz svēršanos. (Supersmagsvariem nav jāuztraucas par liekā svara problēmu, bet savu reizi tomēr ir izdevīgi būt vieglākam — ja pacelts vienāds kilogramu skaits, priekšroka ir tam, kam paša svars mazāks). Katram būšot ierādīta telpa atpūtai, varēšot gan pagulēt, gan mazliet ieturēties. Plkst.19 pēc Pekinas laika (Rīgā būs plkst.14) sāksies sacensības A grupā, kurā startēs astoņi dalībnieki. Septiņi B grupā iekļautie svarcēlāji savu varēšanu jau būs parādījuši un gaidīs stiprāko startu, lai uzzinātu savas vietas noslēguma tabulā.

Sacensību laikā Viktors visu uzmanību koncentrē sešiem atļautajiem piegājieniem, bet cīņas taktiku izstrādā treneris Eduards Andruškevičs. Pirmajā mēģinājumā raušanā ceļamais svars tiks izraudzīts, ņemot vērā Viktora veikumu pēdējos treniņos un pašsajūtu sacensību dienā. Nākamā soļa platumu ietekmēs ne tikai paša, bet arī konkurentu varēšana.

Ne treneris, ne audzēknis plānus pirms sacensībām tradicionāli nekonkretizē, un pieredze liecina, ka piedzīvoto izņēmumu gadījumos sacensību gaita tik un tā koriģējusi iepriekš izstrādāto scenāriju. Pērn pasaules čempionātā Čanmajā Viktors raušanu sāka ar nepaceltiem 197 kilogramiem. Atkārtotais piegājiens bija veiksmīgs, pacelti tika arī 202 kilogrami. Grūšanā Ščerbatihs pie stieņa ķērās tikai divas reizes. Ar paceltajiem 240 kg pietika zelta medaļas izcīnīšanai summā — 442 (202+240). Latvijas smagsvars 247 kg nepacēla, bet galvenais konkurents krievs Jevgeņijs Čigiševs neveiksmīgi riskēja, piesakot 250 kg, kurus nepacēla. Viktoram viens piegājiens palika pat neizmantots. Taktiskajai cīņai būs liela nozīme arī Pekinā.

***

Svarcelšana

+105 kg, A grupa

Otrdien. Plkst.14.00

V.Ščerbatihs LAT

J.Čigiševs RUS

M.Šteiners GER

D.S.Salems QAT

A.Udačins UKR

I.Šimečko UKR

S.Jeons KOR

G.Kleščs POL

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi