Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Fetels dramatiskā noslēguma posmā kļūst par jaunāko trīskārtējo F-1 pasaules čempionu

Vācijas braucējs Sebastjans Fetels svētdien dramatiskā sezonas pēdējā posmā kļuva par visu laiku jaunāko Pirmās formulas (F-1) trīskārtējo pasaules čempionu.

Sezonas 20.posmā - Brazīlijas "Grand Prix" - "Red Bull" braucējs finišēja sestajā vietā un ar to bija pietiekami, lai apsteigtu savu vienīgo konkurentu Fernando Alonso no Spānijas ("Ferrari"), kurš šoreiz finišēja otrais.

Sezonas noslēgumā Fetels izcīnīja 281 punktu un par trim punktiem apsteidza Alonso.

Ja pāris dienas pirms sacensībām tika solīta 100% lietus iespējamība brauciena laikā, lielākā daļa sacensību dienas bija sausa. Tomēr nepilnas desmit minūtes pirms brauciena sākuma sāka līt, kas turpinājās visas sacensības, brīžiem kļuva ļoti spēcīgs un braucienu padarīja neprognozējamu. Turklāt arī finišu sportisti sasniedza aiz drošības mašīnas.

Pirmajos līkumos braucējiem bija ļoti līdzīga cīņa, turklāt Alonso uzreiz pakāpās par vairākām pozīcijām, bet Fetels cīnījās par nenokrišanu zemāk. Jau ceturtajā līkumā Fetels saņēma sitienu pa formulas aizmuguri un trases vidū sagriezās. Alonso jau pirmā apļa beigās izvirzījās trešajā vietā, kas provizoriski nozīmēja čempiontitulu viņam.

Tomēr Fetels nepadevās un otrajā aplī jau sasniedza ātrāko apļa laiku, bet piektajā aplī Alonso izlbrauca no trases, zaudējot trešo vietu un ar mokām noturot aiz muguras otru "Red Bull" braucēju Marku Vēberu. Tomēr lietus lēnām kļuva arvien spēcīgāks un arvien vairāk braucēju slīdēja no trases, bet Fetels līdz astotajam aplim jau bija pakāpies uz septīto vietu.

18.aplī par līderi negaidīti kļuva "Force India" vācu pilots Niko Hilkenbergs, bet Fetels jau bija tieši aiz Alonso muguras. 23.aplī trasē izbrauca drošības mašīna, bet Hilkenbergam tobrīd jau bija vairāk nekā pusminūtes pārsvars pār konkurentiem.

Pēc drošības mašīnas atgriešanās boksos turpinājās aizraujoša cīņa, bet Fetels brauca aizvien mierīgāk. 48.aplī Hilkenbergs saslīdēja, palaižot priekšā "McLaren-Mercedes" braucēju Lūisu Hamiltonu, bet vēl pēc septiņiem apļiem, apdzenot atpalicējus abi sportisti sadūrās - Hilkenbergs zaudēja daudz laika, bet Hamiltons bija spiests izstāties, noslēdzot savu karjeru britu komandā. Šajā brīdī Alonso atkal kļuva par provizorisko čempionu, jo Fetels bija iebraucis boksos, tomēr vēl pēc diviem apļiem pitstopā devās arī Alonso un Fetels noturēja nepieciešamo pārsvaru.

Pēdējos apļos jau lietus bija ļoti spēcīgs un pēc tam, kad divus apļus pirms sacīkšu beigām bīstamā vietā saslīdēja un izstājās "Force India" komandu pārstāvošais brits Pols di Resta, trasē atkal devās drošības mašīna un braucēji aiz tās arī sasniedza finišu.

Posmā uzvaru izcīnīja Batons, kuram sekoja abi "Ferrari" piloti Fernando Alonso un Felipe Masa, bet ceturtais bija austrālietis Marks Vēbers no "Red Bull" komandas.

Piektajam izdevās finišēt šajā sacīkstē ļoti ātrajam Hilkenbergam, bet sestais finišu sasniedza Fetels. Septītais savā karjeras pēdējā sacīkstē bija septiņkārtējais pasaules čempions Mihaels Šūmahers ("Mercedes GP"), bet atlikušās vietas punktos izcīnīja francūzis Žans Ēriks Verņs ("Toro Rosso"), japānis Kamui Kobajaši ("Sauber"), kuram arī šīs, iespējams, bija pēdējās sacīkstes karjerā un soms Kimi Raikonens ("Lotus").

Fetels pašlaik ir 25 gadus vecs. Alonso ir sešus gadus vecāks un arī viņš uzvaras gadījumā būtu kļuvis par visu laiku jaunāko trīskārtējo čempionu.

Trešo vietu kopvērtējumā izcīnīja Raikonens, kurš tika pie 207 punktiem, viņam ar attiecīgi 190 un 188 punktiem sekoja Hamiltons un Batons, bet sestais ar 179 punktiem bija Vēbers.

Tikmēr Konstruktoru kausā "Red Bull" izcīnīja 460 punktus un par 60 punktiem apsteidza "Ferrari". Vēl par 22 punktiem mazāk bija "McLaren-Mercedes", bet ceturtā ar 303 punktiem bija "Lotus" vienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi