Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pasaulē samazinās interese par Formula 1 sacīkstēm

Daudzviet pasaulē iepriekšējā gadā kritās F1 čempionāta posmu skatītāju skaits televīzijā, kamēr citās valstīs novērojams pieaugums. Kopumā tendence gan ir negatīva.

Ķīna ir viena no tām valstīm, kur 2012. gadā piedzīvoti īpaši negatīvi rādītāji – gada laikā skatītāju skaits sarucis par 34% jeb 25 miljoniem. Daļēji tas izskaidrojams ar to, ka vairāki Āzijā notikušie posmi pārklājās ar Ķīnai svarīgiem vietējiem notikumiem sportā. Kā zināms, pēdējos gados daudzas sacīkstes Āzijā un Tuvajos Austrumos notiek vēlāk pēcpusdienā vai vakaros, lai pielāgotos Eiropas skatītāju vēlmēm, taču rezultātā tas izraisījis skatītāju skaita kritumu pašā Ķīnā, kur mitinās trešdaļa pasaules iedzīvotāju.

Ikgadējā F1 reitingu pētījumā ņemti vērā tie skatītāji, kas sezonas laikā F1 sacensībām veltījuši kopumā vismaz 15 minūtes laika pie TV ekrāniem. Šoreiz nav paziņots, kāds bijis kopējais F1 skatītāju skaits pasaulē (2011. gadā – 515 miljoni), taču paredzams, ka kopumā tas ir krities un tikai mazliet pārsniedz 500 miljonus.

Formula 1 lielākais tirgus ir Brazīlija, kur novērots skatītāju skaita pieaugums par 8.9% un tagad sasniedzis jau 85.6 miljonus. F1 piekritēju skaits pieaudzis arī Spānijā un Itālijā, kur gada laikā sacensības skatījušies par 11.5% un 15% vairāk cilvēku nekā iepriekšējā gadā. Tas izskaidrojams ar “Ferrari” komandas pilota Fernando Alonso lielisko sniegumu aizvadītajā sezonā.

Kaitējumu skatītāju skaitam nodara arī F1 tiešraižu translēšana maksas televīzijās, kas ir arvien biežāk novērojama tendence visā pasaulē, tostarp Latvijā. Lielbritānijā, kur pērn Formula 1 maksas kanālā tika translēta pirmo reizi, lai gan čempionātu joprojām varēja vērot arī bezmaksas kanālā BBC, skatītāju skaits sarucis par 3.8 miljoniem un šobrīd ir 28.6 miljoni.

Vitālija Petrova nonākšana vājajā “Caterham” komandā, kur visas sezonas laikā viņam neizdevās izcīnīt nevienu punktu, vājinājusi cilvēku interesi par F1 arī Krievijā. Lai gan nākošgad šajā valstī pirmo reizi notiks F1 posms, pērn līdzjutēju skaits krities pa 12.8%. Pārsteidzošākais, ka skatītāju mazāk palicis pat ASV, kur pirmo reizi pec piecu gadu pārtraukuma pērn atkal norisinājās F1 posms. Neskatoties uz to, interese kritusies par 3% – no 10 miljoniem skatītāju uz 9.7 miljoniem.

Aivadītajā nedēļā arī Francija kļuva par valsti, kur nākotnē F1 posmus varēs vērot maksas televīzijā. Šī tendence, no vienas puses, nenāk par labu komandām, kas tādā veidā zaudē sponsorus. Šobrīd sponsori komandās ienes apmēram 42% no sezonas budžeta, taču skatītāju skaita kritums darījumu summas nevar padarīt lielākas.

Toties labā ziņa ir tā, ka šie TV kanāli maksā Formulai 1 ievērojamas summas par iespēju translēt posmus un nākotnē komandas saņems 63% no visiem ienākumiem, kas ir par apmēram 20% vairāk nekā līdz šim. Piemēram, Lielbritānijas TV kanāli BBC un “Sky” ik gadu par šādu iespēju maksās 100 miljonus ASV dolāru, kas ir par 25% vairāk nekā līdz šim.

F1 reitingi lielāko kritienu piedzīvoja 2009. gadā, kad no 600 miljoniem skatītāju to skaits gada laikā nokritās līdz 520 miljoniem. 2010. gadā šis skaitlis palielinājās līdz 527 miljoniem, vēl gadu vēlāk atkal kritās līdz 515 miljoniem. 2012. gadā, kā jau ziņots, tas tikai mazliet pārsniedza 500 miljonus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi