Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ar ES fondu atbalstu radītā jaunā ierīce VIGI’FALL novecošanos padarīs drošāku + (video)

Konsorcijs FallWatch apvieno Eiropas tehnoloģijas un zināšanas nelielā trīsstūra plāksterī - Vigi'Fall -, ko lietotājs var valkāt netraucēti un pastāvīgi. Pateicoties mijiedarbībai starp ierīci un lietotāju, un infrasarkanajiem kustību sensoriem, kas uzstādīti visā dzīvojamajā platībā, centrālā vadības pults nodrošina precīzu nopietnas krišanas uztveršanu un neatliekamās medicīniskās palīdzības savlaicīgu izsaukšanu.

Nākamajā projekta FallWatch DEMO posmā plānots paplašināt Vigi’Fall funkcionalitāti un precizitāti, iekļaujot tajā arī sirdsdarbības uzraudzību. FallWatch/FallWatch DEMO projekti ir saņēmuši finansējumu gandrīz divu miljonu eiro apmērā no Eiropas Komisijas. Konsorcijs, ko vada Francijas jaunais uzņēmums Vigilio S.A., ir labs piemērs, kā informācijas tehnoloģijas var padarīt dzīvi vieglāku un labāku gados veciem cilvēkiem.

"Tiek lēsts, ka Eiropā katru gadu vairāk nekā 20 miljoni cilvēku vecumā no 65 gadiem cieš no traumām, ko rada krišana. Tas ir galvenais traumu nāves cēlonis šajā vecuma grupā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības savlaicīga iejaukšanās bieži vien spēlē izšķirošu lomu starp dzīvību un nāvi," skaidro Jean-Eric Lundy, Vigilio S.A. dibinātājs un Cochin slimnīcas Parīzē avārijas departamenta ārsts. "Pārāk bieži mēs redzam gados vecus pacientus, kas ierodas neatliekamās palīdzības nodaļā pēc tam, kad ir gulējuši uz grīdas stundām ilgi un bijuši nespējīgi izsaukt palīdzību. Fiziskā un psiholoģiskā stāvokļa pasliktināšanās sekas bieži vien ir neatgriezeniskas. Spēja iejaukties ātri, sniedzot nepieciešamo medicīnisko palīdzību, var nodrošināt, ka kritienam nav paliekoša ietekme uz cilvēka dzīves kvalitāti."

Kā Vigi'Fall risinājums darbojas

Risinājums ir balstīts uz sensoru sistēmu. Biosensoru nēsā lietotājs, bet citi sensori ar bezvadu tīkla palīdzību ir pievienoti mājas sienām, līdzīgi kā apsardzes signalizācijas sensori. Ja lietotājs nokrīt uz grīdas, papildus biosensora signālam, sienas sensori konstatē, ka nav kustības un bezvadu tīklā dod signālu centrālajam vadības blokam, kas arī atrodas mājās. Vadības pults automātiski caur tālruni savieno ar medmāsu vai zvanu centru. Lai atšķirtu kritienus no viltus trauksmes, ierīce ir aprīkota ar datu apkopošanas lietotnes programmatūru, kas ļauj analizēt krišanas veidu un pacienta pozu.

Gadījumos, kad lietotājs dzīvo viens, zvanu centra operators veic kontroles zvanu pa tālruni. Ja uz telefona zvanu netiek atbildēts, ģimene vai neatliekamās glābšanas komanda nekavējoties tiek nosūtīta uz notikuma vietu.

Galvenie konsorcija FallWatch izaicinājumi, izstrādājot šo risinājumu, bija samazināt sistēmas izmērus, lai tā ir viegli un ērti valkājama. Tādēļ konsorcijs pieaicināja partnerus no dažādām Eiropas valstīm ar plašām zināšanām fiziskajā drošībā, mikroelektronikā, biomateriālos līdz pat nanotehnoloģijām, medicīnas līmēm un izturīgām baterijām, ko izmanto gan militārajām, gan kosmosa vajadzībām.

Plāksteris ir valkājams pat dušā un aprīkots ar jaudīgām baterijām. Vienreiz uzlikts uz ādas, par to var vienkārši aizmirst, zinot, ka, ja kritiens notiek, palīdzība uzreiz būs ceļā.

Veiksmīgi klīniskie pētījumi un izmēģinājumi

Nelielais Vigi'Fall plāksteris ir veiksmīgi izmēģināts laboratorijās, slimnīcās, aprūpes centros un mājas. Laboratorijas pētījumi uzrādīja vairāk nekā 90% veiksmīgus novērojumus biosensora  izmantošanā bez datu apkopošanas programmatūras. Pētījumi reālajā vidē, kas iekļāva datu apkopošanas programmatūru, liecina pat par vēl lielāku panākumu līmeni, praktiski izvairoties no visiem viltus brīdinājumiem.

"Mēs esam bijuši iesaistīti Vigi'Fall ierīces izmēģinājumos no pašiem pirmsākumiem, un esmu redzējusi to attīstāmies līdz brīdim, kad viltus pozitīvie un negatīvie signāli ir ļoti reti," informē Pr. Anne-Sophie Rigaud, Broca slimnīcas Parīzē vadītāja gerontoloģijas nodaļā. "Lietotāja komforts ir ļoti svarīgs faktors, un pašreizējais plāksteris ir neuzbāzīgs gan no fiziskā, gan psiholoģiskā viedokļa. Mūsu pacienti ir apmierināti ar tā nēsāšanu."

Izveidots sadarbībā ar Pr. Norbert Noury ​​(INL Lyon), Vigi'Fall ierīce tika ieviesta tirgū pērnā gada novembrī. Tās sastāvdaļas tiek ražotas Francijā, Itālijā, Vācijā un Apvienotajā Karalistē un samontētas Francijā. Līgumi jau ir parakstīti ar uzņēmumiem Francijā, Portugālē, Kuveitā, kā arī ar konsorcija FallWatch partneri - starptautisko veselības aprūpes grupu Europ Assistance. Pašlaik notiek sarunas par līguma parakstīšanu ar Šveici, Dāniju, Īriju un Lietuvu. Mājas versija šai ierīcei būs pieejama 2013.gada pēdējā ceturksnī, bet otrās paaudzes ierīce, kas arī tiks pielāgota ASV RF standartiem, tiks klīniski izmēģināta ASV un Eiropā šī gada septembrī. Komerciālā versija šai ierīcei būs gatava 2014.gada beigās kā nozīmīga jauna biznesa iespēja. Bez Eiropas un ASV vairākas valstis Āzijā ir paudušas interesi izmēģināt šo unikālo tehnoloģiju. Tiek lēsts, ka nākamo 3 gadu laikā 100 kvalificētas darbavietas tiks izveidotas valstīs, kas piedalās FallWatch projektos.

Otrās paaudzes ierīces ar iespējām uzraudzīt plākstera lietotāja sirdspukstus var arī novest pie jauna pielietojuma telemedicīnā, jo īpaši sirds slimniekiem un epilepsijas cietējiem, kas nereaģē uz medikamentozo ārstēšanu.

"FallWatch projekts ir lielisks piemērs veselības aprūpē, parādot ko var sasniegt, ja labākie no Eiropas rūpniecības industrijas strādā kopā," komentē Michael Jennings, Eiropas Komisijas pārstāvis, kas atbild par pētniecību, zinātni un inovācijām. "Šis ir inovācijas veids, kas padara atšķirīgu cilvēku dzīvi, vienlaikus arī veicinot Eiropas konkurētspēju. Europas Komisija to turpinās atbalstīt arī turpmāk ar ES Pētniecības un Inovācijas Programmas Horizon 2020 palīdzību".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko