Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

HP tomēr paturēs PC biznesu. WebOS - ne.

Viss plūst, viss mainās – nav pagājuši ne pāris mēneši kopš nu jau bijušā HP Leo Apotēkera krietnu troksni sacēlušā paziņojuma par kompānijas aiziešanu no PC biznesa, kad kompānijas vadību pārņēmusī Mega Vitmena kompānijas kursu ir piekoriģējusi.

Augusta vidū, kad tika izziņota negaidītā atteikšanās no dalības personālo datoru tirgū, pastāvēja divi scenāriji HP PSG (Personal Systems Group)tālākai attīstībai – pārdot to, vai arī atdalīt no HP kā atsevišķu kompāniju – "40 miljardu startapu".

Iemesls – datoru ražošana šodien ir ļoti zemas peļņas nodarbe, un peļņas rieciens izdodas krietni biezāks, pārdodot pakalpojumus un IT risinājumus, ko arī Leo Apotēkers grasījās, fokusējot HP konkurences cīņai ar Oracle un IBM. Mega Vitmena šo kardinālo lēmumu ir mainījusi, tātad – arī turpmāk lietotājiem būs iespēja iegādāties klēpja un galda datorus ar HP logotipu. Tiesa, investori, kuri cerēja uz lielāku peļņu, būs vīlušies, jo datoru ražošanas bizness "velk uz leju" kopējos kompānijas finanšu rādītājus – kāmēr vien nekontrolē gan programmatūras, gan aparatūras biznesu (kā Apple), lauvas daļu peļnas nosmeļ Intel un Microsoft, atstājot sīvā cenu karā iekarsušajiem ražotājiem burtiski pāris procentus. IBM 2005. gadā pārdeva savu datorražošanas biznesu Lenovo un tai nebūt nav nācies nožēlot sperto soli.

Cerams, ka situācija šai jomā mainīsies, un lētu zemas kvalitātes datoru vietu tirgū iekaros dārgāki, taču kvalitatīvāki un baudāmāki produkti (Intel Ultrabook iniciatīva, piemēram).

Tomēr, lai arī HP vadības attieksme pret PC biznesu ir mainījusies, tas neskars WebOS izstrādes grupu – uz šo operētājsistēmu balstīto viedtelefonu un planšetdatoru attīstīšana ir pārtraukta, un nupat HP pārdeva pēdējo TouchPad planšeti. WebOS darbinieki kompāniju pamet (programmizstrādātāju attiecību viceprezidentsRičards Keriss, kā zināms, ienēma līdzīgu pozīciju Nokia), pārprofilējas, vai tiek atlaisti.

Vienīgais cerības stars WebOS – ja nu kāds no lielajiem mobilo telefonu ražotājiem, Android OS kāpjošo izmaksu un patentu problēmu nomocīts, iegādājas šo operētājsistēmu un attīsta to ("nekad nesaki nekad", pāris dienas atpakaļ teica Sony–nu–jau–bez–Ericsson CEO).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko