Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jaunā operētājsistēma vasaras sākumā pārvērtīs iPhone

Patiešām pārsteidzoši, cik lielu lomu ierīces darbībā un funkcionalitātē var spēlēt programmatūra. Jā, mēs pirmajā brīdī vairāk uzmanības pievēršam ar roku taustāmām lietām, taču nekur jau nenoslēpsies - pērkam dzelzi bet lietojam softu. Apple pati sevi uzskata par programmatūras ražotāju. Kā reiz teica kompānijas vadītājs Stīvs Džobss, viss pārējais ir tikai iepakojums. Lai arī izkopta dizaina un nevainojamas kvalitātes, skaists un vilinošs, bet tomēr. Šādā aspektā raugoties, pērkot Mac OS X, jūs saņemat līdzi iMac. Pērkot iPhone OS, tam līdzi dots iPhone 3G vai iPod touch.

Tāpēc brīdī, kad Apple laiž tautās jaunu iPhone OS, arī visi jau esošie iPhone, iPhone 3G un abu paaudžu iPod touch īpašnieki patiesībā saņem jaunu ierīci. Ar jaunām iespējām un plašāku funkcionalitāti.

Vienu reizi jau tas notika, atnākot iPhone programmatūras 2. versijai, kura pavēra ceļu tādām lieliskām lietām, kā programmatūras veikalam App store, savietojamībai ar Microsoft Exchange un citiem telefona iespējas ievērojami paplašinošiem jauninājumiem. Ja atceramies, Latvijā iPhone 3G oficiāli parādījās reizē ar iPhone OS 2.1. Un mēs - esošie iPhone 3G lietotāji - saņemsim jaunu iPhone šīs vasaras sākumā, kad iPhone OS 3.0 kļūs pieejama. Bez maksas un nepērkot jaunu telefonu.

30 000 000 iPhone OS vienā pasaulē

Kā tad izskatās iPhone atstātā pēda industrijā, ja mērām to skaitļos? iPhone šobrīd ir 80 pasaules valstīs, un uzstādītie iPhone 3G pārdošanas mērķi sasniegti ar uzviju - plānoto 10 miljonu vietā pārdoti 13,7 miljoni! Ja saskaitām kopā pārdotos iPhone, iPhone 3G un iPod touch, tad izrādās, ka pasaulē lieto 30 miljonus ierīču, kuras darbina iPhone OS operētājsistēma. Arī App store, kura gan Latvijā pagaidām pieejama tikai mānoties ar neīstām adresēm un iTunes veikala dāvanu kartēm, ir startējis neticami labi - astoņos mēnešos 800 000 000 lejupielāžu, 25 tūkstoši programmu uz letes! Nav nekāds brīnums, ka Microsoft un Google steidz veidot ko līdzīgu. Kā veiksies, redzēsim vēlāk - tas atkarīgs no veikala lietošanas ērtuma un, galvenais, no programmizstrādātājiem. Ar pēdējiem Apple viss kārtībā – 50 000 aktīvu izstrādātāju. Bet ķeramies kazai pie ragiem - kas jauns iPhone OS 3.0?

Daži "Beidzot!" un "Oho!"

Sāksim ar visilgāk gaidīto - jā, copy un paste beidzot ir arī iPhone. Eleganti atrisināta, darbojas gan vienas aplikācijas ietvaros, gan arī starp dažādām aplikācijām, saglabā teksta formatējumu. Starp citu, kopēt iespējams arī attēlus.

Ja iekopējat nepareizajā vietā vai nepareizo tekstu – ierīces pakratīšana izsauc Undo lodziņu, un darām vēlreiz.

MMS – iespēja sūtīt audio, video, vizītkarti vai foto ar multimēdiju īsziņas palīdzību.

Voice Memos – jauna Apple programma audio ierakstiem un to rediģēšanai. Lekcijām un spiegu spēlītēm.

Bluetooth - ne vien atbalstīti visi esošie "zilzobu" protokoli, bet arī izstrādātājiem doti rīki radīt pašiem savus. Laiki, kad vienīgā ar iPhone funkcionējošā brīvroku sistēma bija pašas Apple radīta, ir aizgājuši. Arī citi bezvadu labumi - akustiskās sistēmas, austiņas u.tml. darbosies ar jūsu esošo iPhone 3G.

Līdzīgi ar Bluetooth un Bonjeur tehnoloģijas palīdzību rādīts Peer to Peer risinājums, kas ļaus spēlēt vairāku spēlētāju spēles arī tad, ja nav pieejams WiFi. Protams, risinājumam ir pielietojums arī ārpus spēļu pasaules - kaut vai apmaiņa ar kalendāra ierakstiem, kontaktiem vai multimēdiju straumēšana. Pie tam nekādas ierīču pārošanas, viss vienkārši notiek, atstājot kontaktu nodibināšanu operētājsistēmas un attiecīgās lietojumprogrammas pārziņā.

Starp citu, savu iPhone ar OS 3.0 varēsiet izmantot arī kā 3G modemu jūsu klēpjdatoram.

Skaidrs, ka minētie jauninājumi un programmizstrādātājiem radītie rīki paver paver plašu logu aksesuāru ražotājiem. Asins spiediena mērījumi ar iPhone? Lūdzu! iPhone ekrāns kā grafiskais ekvalaizers audiosistēmai? Nekādu problēmu.

Landscape - darbošanās ar tastatūru ainavas orientācijā iPhone OS 3.0 pieejama ne tikai Safari, bet arī citās programmās – SMS, Mail un Notes. Lieki teikt, ka lielāka izmēra tastatūra garāku tekstu rakstītājam padara dzīvi vieglāku, zāli zaļāku, sauli spožāku, un ūdeni - slapjāku.

Arī GPS navigācijas iespējas ar iPhone OS 3.0 kļūs ievērojami plašākas - tagad programmizstrādātājiem būs pieeja Google kartēm un Core locations servisam. Tiesa, autonavigācijas programmu izstrādātājiem nāksies iegādāties un izmantot pašiem savas kartes turn by turn navigācijai, taču tas ir pilnīgi saprotami - digitālā kartogrāfiskā materiāla ražotāji vēlas saņemt pelnītu atalgojumu par savu darbu.

Ak, jā, gandrīz aizmirsu - iPhone OS 3.0 nodrošina pilnvērtīgu informācijas meklēšanu - Spotlight.

Zem segas

Apple stāsts par fona procesu (background process) pieļaušanu vai nepieļaušanu, respektīvi, atļauju darboties vairākām programmām vienlaikus, izrādās, ir garāks, nekā sākumā varētu šķist - veicot reālās dzīves testus ar citu mobilo operētājsistēmu (Windows Mobile, BlackBerry, u.c.) telefoniem, Apple inženieri secināja, ka pat pasīvā režīmā ziņu gaidoša IM programma, kura darbojas fonā, saīsina ierīces darbības laiku no baterijām pat par 80%, pie tam atņem procesora resursu aktīvajai programmai.

Apple, uzskatot, ka šāda ņirgāšanās par lietotāju ir nepieļaujama, izstrādājusi pati savu risinājumu - Push Notification. Praksē tas nozīmē to, ka trešā ražotāja serveris sūta signālu (skaņa, teksts vai cipariņš pie ikonas) Apple serverim, kurš, savukārt, nodrošina ziņas saņemšanu jūsu iPhone. Apple ir atbilstoši pārkārtojis savu serveru parku, kā arī sadarbojies ar mobilo sakaru operatoriem, lai šādu iespēju nodrošinātu visur, kur oficiāli pieejams iPhone 3G. Rezultātā jūsu ziņojumapmaiņas programmai nemaz nav jādarbojas, lai būtu iespējams reālā laika režīmā informēt jūs par saņemtu jaunu ziņu, bet autonomija ar aktivizētu Push Notification samazinās tikai par 23%.

Arī no programmizstrādātāju viedokļa risinājums izskatās vienkārši - rūpes par katra konkrētā mobilo sakaru operatora tīkla iestatījumiem un tehnoloģijām atrisina Apple, atliek vien programmā paredzēt iespēju aizgrūst ziņu Apple serverim.

iPhone OS 3.0 paredzēti arī jauni biznesa modeļi programmu un satura izstrādātājiem, piemēram, grāmatu veikals lasīšanas programmas iekšpusē. Vai iegādāties spēli un vēlāk tai piepirkt klāt vēl desmit līmeņus, vai nopirkt jaunu pilsētu kartes un informāciju pilsētu ceļveža programmai.

App store Latvijā… 77 pret 3

Tas, kas īpaši varētu iepriecināt Latvijā dzīvojošos ir cerība, ka iPhone un iPod touch programmu veikals App store reizē ar iPhone OS 3.0 kļūs pieejams arī pie mums - ja reiz ir paziņots, ka no 80 valstīm 77 tas būs, tad patiešām būs pamats depresijai, ja mēs izrādīsimies par vienu no trim apdalītajām…

Slepkavas bez zobiem

Kopumā varam teikt, ka ar jauno operētājsistēmu Apple ir izrāvis ne vienu vien zobu konkurentu mutē. Ja agrāks katrs sevi cienošs (precīzāk - nopelnīt kārojošs) iPhone killeris varēja teikt: jā, esmu ne visai glīts, ne visai kvalitatīvs un vispār ne visai, toties man ir MMS un Copy&Paste, tad tagad nāksies vairāk piedomāt pašam pie sevis. Un ieguvēji būs visi. Paredzot arvien paplašinošos programmu klāstu un dažādību App store letēs, būt par killeri būs vēl grūtāk, ja vien slepkavīgas domas konkurējošo ražotāju galvās nenomainīs patiesas rūpes par gala lietotāju un viņa ērtībām un vērtībām.

Gaidām. Jaunu iPhone OS, tātad – jaunu iPhone. Būs. Vasaras sākumā. iPhone lietotājiem jaunā operētājsistēma būs pieejama bez maksas, bet iPod touch saimniekiem gan nāksies no latiņiem septiņiem šķirties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko