Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Marsa virsmu sarkanu padarījusi erozija

Mums otrā tuvākā planēta Marss vienmēr nav bijusi sarkana. Tā spilgto krāsu pieņēmusi pavisam nesen, kad planētas sarkanos akmeņus sāka grauzt erozija, tādējādi radot biezu sarkanu putekļu mākoni.

Šī ir jaunākā no teorijām par Marsa rūsgano nokrāsu. Līdz šim zinātnieki domāja, ka vainīgs ir plūstošais ūdens, kas uz Marsa bijis sastopams pirms vairākiem miljardiem gadu. Taču pēc tam, kad NASA zondes Spirit un Opportunity 2004.gadā paņēma dažādu minerālu paraugus, kosmosa pētnieku domas mainījās. Tagad viņi domā, ka sarkanajai krāsai ar ūdeni nav nekā kopīga. "Tas bija pārsteigums ikvienam," reakciju uz jauno teoriju zinātnes vortālam Space.com atklāj Džonatans Merisons no Orhūsas Marsa simulāciju laboratorijas Dānijā.

Viņam izdevies izskaitļot mehānismu, kādā erozija pavisam nesenā pagātnē varētu būt sagrauzusi Marsa sārtos minerālus, paceļot gaisā putekļu mākoni. Lai pārbaudītu pieņēmumu, Dž.Merisons kopā ar kolēģiem ievietoja stikla kolbā kvarca smiltis un laida pār tiem vieglu vēju, kāds varētu būt uz Marsa. Viņi noskaidroja, ka ar to pietiek, lai izsauktu eroziju un septiņu mēnešu laikā "nograuztu" aptuveni desmito daļu no smilšu graudiem.

Pēc tam zinātnieki pievienoja kolbas saturam pulverī saberztu magnetītu — dzelzs oksīdu, kāds atrodams uz Marsa virsmas. Tā rezultātā smiltis kļuva aizvien sarkanākas. Kad smilšu graudi mainīja krāsu un satriecās cits ar citu, tie lūza, sadrupinot dažas ķīmiskās saites virs tikko atsegtās virsmas. Kad šīs virsmas nonāca kontaktā ar magnetītu, uz to no kvarca pārgāja skābekļa atomi, veidojot jaunu, izteikti sarkanu minerālu hematītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko