Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Microsoft iegādājas Nokia mobilo telefonu ražošanas biznesu

Kompāniju Nokia un Microsoft direktoru padomes nākušas klajā ar oficiālu paziņojumu par pirkšanas pārdošanas darījumu, kura rezultātā Microsoft iegādājas kompānijas Nokia mobilo biznesu. Microsoft samaksās 3,79 miljardus eiro par Nokia Devices & Services (Ierīces un Servisi) sadaļu, un vēl 1,65 miljardus eiro par Nokia licenzēto patentu izmantošanas tiesībām. Nokia kļūs par Microsoft struktūrvienību līdz 2014. gada pirmajam ceturksnim.

Microsoft iegādājas Nokia mobilo tālruņu un viedtālruņu biznesu. Arī preču zīme Asha nonāk Microsoft īpašumā, savukārt Nokia izmantos šo preču zīmi jau esošajiem Asha modeļiem. Nokia īpašumā arī turpmāk paliek tās zīmols. Nokia saglabā pilnībā visu savu patentu portfeli, bet Microsoft uz 10 gadiem iegūst tiesības to izmantot. Ja kompānijas vēlēsies, tās var pagarināt šo līgumu uz nenoteiktu laiku. Tāpat Microsoft iegādājas no Nokia licenci kartogrāfiskā servisa HERE izmantošanai nākamos četrus gadus.

Pēc darījuma noteikumiem, par Microsoft darbiniekiem kļūst 32000 cilvēku (4700 darbinieki Somijā un 18000 Nokia darbinieki visā pasaulē). No Nokia aiziet Stephen Elop, Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen, un Chris Weber.

Tāpat Microsoft ieskaita Nokia kontos 1,5 miljardus eiro (trīs maksājumos, pa 500 miljoni eiro).

Savukārt Nokia īpašumi Somijā tiks izmantoti, lai izveidotu Microsoft jauno Eiropas datu centru. Tā izveidē tiks ieguldīti 250 miljoni eiro.

ZParks.lv komentārs

Vai šī ziņa ir laba vai slikta, šobrīd grūti spriest, taču ņemot vērā faktu, ka Microsoft pamazām transformējas par ierīču un pakalpojumu kompāniju, tā ir tikai loģiska. Un iespējams, ka šis ir pats labākais risinājums abām kompānijām. Jo mēs taču neuztraucamies, ka Philips telefonu un TV bizness jau sen pieder ķīniešiem, un Volvo arī ir ķīniešu pārvaldīta kompānija. Svarīgākais ir tas, kā turpmāk attīstīsies viedtālruņu un Windows Phone OS bizness abām kompānijām. Un tām šobrīd ir visas iespējas to izveidot ļoti veiksmīgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko