Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Nissan ievieš augstākā līmeņa tehnoloģijas automobiļu B segmentā

Tikai trīs dienas, no 12.līdz 14.septembrim, oficiālais Nissan automobiļu izplatītājs Latvijā Skandi Motors piedāvā iespēju aplūkot un izmēģināt jauno Nissan Note, kas ir Eiropā būvēts automobilis ar pilnīgi jaunu dizainu, aprīkots ar unikālām drošības tehnoloģijām un ārkārtīgi plašu funkciju klāstu.
  • Jaunā Nissan Note automobiļu B segmentā ievieš augstākā līmeņa tehnoloģijas un modernu dizainu.
  • Inovatīvi inženiertehnoloģiskie risinājumi ļauj Nissan Note „drošības vairoga" tehnoloģijām neveikt ikdienas apkopi.
  • Pateicoties inteliģentajai, iebūvētajai pašattīrīšanas sistēmai, platleņķa kamera automobiļa aizmugurē ir tīra no putekļiem un dubļiem.
  • Moderna attēlu apstrādes tehnoloģija nosaka, ja lēcu nepieciešams notīrīt.

Pilnīgi jaunā Nissan Note ir aprīkota ar daudzām inovatīvām tehnoloģijām. Brīdinājuma sistēma par izbraukšanu no savas braukšanas joslas, „aklās" zonas brīdinājuma sistēma un kustīgo objektu noteikšanas sistēma ir apvienotas Nissan „drošības vairoga" tehnoloģijās, ko papildina 360 grādu skats uz automobili no augšas, ko nodrošina automobiļa stāvvietā novietošanas palīgsistēma ar apkārtskata monitoru. Nissan Note ievieš jaunus standartus automobiļu B segmentā.

Taču ir kāda maza, bet ļoti nozīmīga inovācija, kas nodrošina visu šo funkciju pilnīgu optimizāciju, - tā ir Nissan inteliģentā, pašattīrošā atpakaļskata kamera.

Lai augstākā līmeņa tehnoloģiskās funkcijas padarītu pieejamas automobiļu B segmentā, Nissan inženieri visas „drošības vairoga" tehnoloģijas ir izveidojuši, izmantojot atpakaļskata kameru. Tas nozīmē, ka nav nepieciešami dārgi sensori, lāzeri vai priekšpusē novietotas kameru tehnoloģijas, ar kurām aprīkoti daudzi augstāko klašu automobiļu modeļi, un Note klientiem tiek ietaupītas šīs izmaksas.

Taču, tā kā tik daudz funkciju ir atkarīgas no nevainojamas platleņķa atpakaļskata kameras darbības, kameras lēcai vienmēr ir jābūt tīrai no putekļiem un dubļiem. Ričards Piktons (Richard Picton), Nissan „drošības vairoga" tehnoloģiju inženieris: „Aizmugures kamerai ir izšķiroša loma gan" drošības vairoga" tehnoloģiju, gan atpakaļskata monitora funkcionalitātei. Mēs nedrīkstējām pieļaut, ka kameras lēca paliek netīra, jo tas traucētu šo tehnoloģiju ikdienas darbībai. Tomēr mēs arī nevēlējāmies šo lēcas tīrīšanas pienākumu uzvelt automobiļa vadītājam, tāpēc tika izstrādāta inteliģenta pašattīrīšanās sistēma."

Pateicoties šim risinājumam bez jebkādas līdzdalības no autovadītāja puses aizmugures kamera vienmēr ir tīra gan no putekļiem, gan no ūdens lāsēm. Šī pilnīgi automātiskā funkcija balstīta uz moderniem algoritmiem, kas ik sekundi novērtē vairāk nekā 3 miljonus aizmugures kameras pikseļu, lai noteiktu, vai attēls nav kļuvis neskaidrs. Tiek saņemti dati arī no vējstikla tīrītājiem, kas palīdz pārliecināties par laika apstākļiem brauciena laikā.

Vispirms no kameras tiek saņemts attēls un pārveidots skatā, ko cilvēka acs spēj viegli uztvert. Lai uztvertu leņķi, kas platāks par 180 grādiem, lēca automobiļa aizmugurē atrodas izvirzītā stāvoklī un tai ir „zivs acs" forma. Tā rezultātā kamera uztver izstieptu attēlu, kas ir digitāli jāapstrādā, pirms tiek attēlots uz plakanā 5,8 collu NissanConnect ekrāna uz Note instrumentu paneļa.

Kameras atrašanās vietas negatīvā puse ir tā, ka tā ir pakļauta dubļiem, putekļiem un ūdenim, kas attēlu var padarīt neskaidru. Tāpēc nākamais solis ir nepārtrauktas pārbaudes, lai noteiktu, vai lēca nav nosmērēta un kāds ir netīrumu veids, kas traucē attēla kvalitātei. Pašattīrošā sistēma ir pietiekami attapīga, lai atšķirtu dubļus no lietus ūdens, un izmanto savu nelielo ūdens un saspiesta gaisa sistēmu, lai notīrītu un nožāvētu lēcu.

Piktons skaidro: „Nedaudz putekļu visvieglāk ir notīrīt ar gaisa pūsmu. Dubļaina ūdens šaltij no peļķes būs nepieciešama pilna mazgāšana, tāpēc uz lēcas tiek izšļākts ūdens, un tad tā atkal tiek nosusināta ar gaisu."

Ir pat atsevišķa funkcija lietus apstākļiem - izmēģinājumi atklāja, ka vislabākais veids, kā nodrošināt kameras funkcionalitāti lietus laikā, ir to nemitīgi mitrināt ar nelielu ūdens strūkliņu, kas novērstu lāšu veidošanos uz lēcas, kuras traucētu uztvert skaidru attēlu.

Plašie digitālās modelēšanas un reālās pasaules izmēģinājumi ir apliecinājuši, ka ūdens patēriņš sistēmā ir minimāls, un niecīgais daudzums tiek ņemts no Note logu mazgāšanas līdzekļa tvertnes. Gaisa strūklu nodrošina neliels kompresors, kas uzstādīts Note aizmugures apakšdaļā.

Augstākā līmeņa tehnoloģiju un modernā dizaina ieviešana automobiļu B segmentā ir galvenie jaunās Note pievilcības noslēpumi, un inovatīva domāšana tiek izmantota ikvienā tās dizaina un tehnoloģisko risinājumu aspektā.

Jaunā Nissan Note ir pieejama ar 5 pakāpju manuālo transmisiju un divu veidu dzinējiem – 1.2 litru benzīna dzinēju, kas nodrošina 80 zirgspēku jaudu un kura kombinētais degvielas patēriņš ir tikai 4.7 l/100 km, un 1.5 l dCi dīzeļdzinēju, kas nodrošina 90 zirgspēku jaudu un kombinēto patēriņu 3.6 l/100 km. Kas padara jauno Nissan Note tik ekonomisku? Automobilim ir samazināts kopējais svars un dzinēji tiek aprīkoti ar Stop/Start sistēmu, kas samazina gan degvielas patēriņu, gan CO2 izmešu līmeni. Papildus tam, lai palīdzētu popularizēt ekonomisku braukšanu, Nissan Note ir aprīkota ar „Eco” pogu, ar kuru aktivizēt „Eco” režīmu, kurš reāllaikā parāda akseleratora pedāļa izmantošanas datus, kā arī visus „Eco” rādītājus un pēc katra brauciena novērtē autovadītāju ar „Eco” atzīmi, tādā veidā burtiski iemācot autovadītājam ekonomisku braukšanu.

Jaunā Nissan Note ir pieejama trīs dažādās komplektācijās ar trīs papildu aprīkojuma komplektiem, tāpat automobilis ir aprīkots ar Nissan Connect 2 sistēmu ar uzlabotu pakalpojumu klāstu. Automobiļa oficiālā pārdošana Latvijā tiks uzsākta 23.oktobrī, un tā cena būs, sākot no 8 140 Ls.

Jaunā Nissan Note apskatei un izmēģinājuma braucieniem ir pieejama Skandi Motors autocentrā Lielirbes ielā 32, Rīgā un Brīvības ielā 136 c Liepājā. Lūdzam veikt iepriekšēju pieteikšanos testa braucieniem www.skandimotors.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko