Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Apgūstot saulaino kontinentu

Ieguldījumu fondu ģeogrāfijas paplašināšana vienmēr ir bijusi Sampo Life prioritāte. Neskaidrajos apstākļos, kādus šobrīd piedzīvo pasaules vecās ekonomikas, jauni ieguldījumu reģioni spēj ne tikai samazināt ieguldījumu portfeļa riskus, bet arī pavērt jaunas peļņas iespējas. Tādēļ Sampo Life klientiem šobrīd ir pieejams jauns ieguldījumu fonds FIM Sahara, kura aktīvi tiek investēti Tuvo Austrumu un dažās Āfrikas valstu biržās.

Fonda ieguldījumu ģeogrāfija ir salīdzinoši plaša – tā aptver tādas valstis kā Apvienotie Arābu Emirāti, Kuveita, Katara, Dienvidāfrikas Republika (DĀR), Ēģipte, u.c. Liela daļa šo valstu potenciāla slēpjas naftas, gāzes un citu izejvielu ieguves industrijās, kas, jo īpaši šobrīd, būtiski pastiprina šo valstu ienākumus un vispārējo ekonomisko izaugsmi.Tiek lēsts, ka Tuvo austrumu zemes dzīlēs atrodas vairāk kā puse no pasaules naftas rezervēm un aptuveni 40% no gāzes rezervēm. Salīdzinoši, Krievijas naftas rezerves veido tikai aptuveni 7% no kopējām pasaules rezervēm. Tas ļauj domāt, ka Tuvo austrumu nozīme pasaules enerģētikas kartē nākotnē tikai pieaugs. Būtiski ir uzsvērt, ka ievērojama daļa no naftas eksporta gūtajiem ienākumiem tiek novirzīta arī citu ekonomikai svarīgu nozaru attīstībā. Tādēļ FIM Sahara fonds savus aktīvus izvieto ne tikai ar enerģētiku saistītos uzņēmumos, bet arī citās nozarēs, kas saņem būtisku investīciju pieplūdumu no enerģētikas sektorā gūtajiem ienākumiem - būvniecībā, telekomunikācijās, finanšu sektorā, u.c.Vēršot skatu Āfrikas virzienā, svarīgi ir koncentrēties uz atsevišķām valstīm, jo šis reģions ir ļoti atšķirīgs pēc tajā esošo valstu attīstības līmeņa. Tādēļ DĀR un Ēģipte ir ieguldījumu portfeļa galvenās sastāvdaļas. Biznesa vide šajās valstīs ir ļoti pievilcīga: uzsākti privatizācijas procesi, zemas darbaspēka izmaksas, utml. Bez tam, DĀR šobrīd ir pasaulē vadošā platīna, zelta, hroma, mangāna un dimantu ieguves valsts, kurai ir arī ievērojami urāna, akmeņogļu, dzelzsrūdas, cinka un citu metāla rūdu krājumi. Savukārt, attiecībā uz Ēģipti, ir jāpiemin fakts, ka 2007.gadā tā tika iekļauta to 11 valstu sarakstā, kuras investīciju kompānija Goldman & Sachs nominēja kā pasaules perspektīvākos akciju tirgus. Fonds FIM Sahara ir dibināts 2006.gada septembrī, tā pārvaldītājs ir Glitnir Asset Management (Somija) un kopējie pārvaldītie aktīvi ir 60 milj. Fonds ir ieteicams pieredzējušiem ilgtermiņa investoriem, kā neliela daļa no diversificēta ieguldījumu portfeļa. Fonda aktuālais ienesīgums: 1 mēn: +7.8%, 3m: +6.81%, 12m: +17.6%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses