Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Apstiprina Parex akciju pirkšanu no Handelsbanken; runā ar citiem akcionāriem

Pirmdien slēgtā sēdē valdība apstiprinājusi vienošanos, ar kuru valsts a/s Hipotēku un zemes banka par simbolisku cenu — vienu eiro centu (nepilns santīms) atļauts iegādāties zviedru bankai _Svenska Handelsbanke_n piederošās Parex bankas mazākuma akcijas.

Uzklausot finanšu ministra Ata Slaktera (TP) ziņojumu par situāciju Parex bankā, valdība arī pieņēmusi zināšanai, ka sāktas sarunas ar pārējiem bankas mazākuma akcionāriem par Parex akciju pārdošanu valstij.

Parex mazākuma akcionāru īpašumā ir ap 15% bankas akciju. Precīzs bankas mazo akcionāru saraksts netiek izpausts. Taču zināms, ka viņu vidū ir gāzes kompānijas Itera Latvija šefs Juris Savickis, sabiedrisko attiecību konsultants Filips Rajevskis.

Bankas mazo akcionāru vidū bija arī ekspolitiķis Edvīns Inkēns. Pirmdien sarunā ar Dienu viņš atzina, ka vairs nav Parex mazais akcionārs. Jautāts, kad sev piederošās bankas akcijas pārdevis, viņš teica: «Jau labu laiku esmu pārdevis.» Konkrētākas atbildes viņš nesniedza un uz jautājumu, vai akciju pārdošana notikusi vēl pirms valsts pārņēma Parex, E.Inkēns neatbildēja. «Tā ir mana personīga darīšana, turklāt man ir iemesli neko vairāk neteikt,» piebilda E.Inkēns.

Gan J.Savickis, gan F.Rajevskis Dienai atzina, ka Svenska Handelsbanken piemēram nesekos un par simbolisku cenu sev piederošās Parex akcijas nepārdos. J.Savickis atzina, ka izmantos savas mazākuma akcionāra tiesības, un, ja «nepieciešams cīnīšos tiesā par savām akcijām.»  Viņš piebilda, ka par akciju atpirkšanu no mazākuma akcionāriem esot tikai dzirdējis baumu līmenī, līdz šim neviens nekādas sarunas ar viņu neesot sācis. J.Savickim pieder ap 0,01% Parex kapitāla.

Savukārt F.Rajevskis, kuram pieder 16 000 Parex akciju, Dienai atzina, ka ir saņēmis rakstisku  vēstuli, kurā viņam lūgts atbildēt, vai būtu gatavs runāt par potenciālo Parex akciju pārdošanu valstij. Sīkāku informāciju par vēstulē izteikto piedāvājumu viņš nesniedza, uzsverot, ka tā bijusi ar grifu  - stingri konfidenciāli. Uz vēstulē uzdoto jautājumu viņš atbildējis apstiprinoši. Par akciju pārdošanas cenu nekāds norādes neesot bijušas, teica F.Rajevskis uzsvēra: «Par simbolisku cenu nepārdošu.»

Svenska Handelsbanken ar priekšlikumu par simbolisko vienu eiro centu atpirkt tai piederošās ap 200 000 (0,3%) Parex akcijas, nāca klajā pirms nedēļas. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, zviedru banka šādu priekšlikumu izteica, lai izvairītos no potenciāla interešu konflikta, kas varētu rasties līdz ar iespējamo Zviedrijas valdības aizdevumu Latvijas valdībai, kuru izmantos Parex stabilizēšanai.

Valdība par 85% Parex akciju pirkšanu par diviem latiem, no abiem lielākajiem bankas līdzīpašniekiem Valērija Kargina un Viktora Krasovciska izlēma pirms nepilnām divām nedēļām. Bankas stabilizēšanai Valsts Kase Parex jau noguldījusi depozītus 405 miljonu latu apmērā. Pēc dažādām aplēsēm Parex vēl būs nepieciešami līdz 200 miljoni latu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses