Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ar sagruvušo ASV finanšu piramīdu saistītas arī Latvijā pārstāvētās bankas

Ar sabrukušo ASV finanšu piramīdu, kuras radītājs ir bijušais fondu biržas _Nasdaq _priekšsēdētājs un Volstrītas konsultants Bernards Medofs, saistītas arī Latvijā pārstāvētās bankas, liecina BNS/AFP vēstītais. Ar piramīdu saistīto finanšu institūciju sarakstu papildina arvien jaunas bankas dažādās valstīs.

Piemēram, Ziemeļvalstu un Baltijas banku grupa Nordea pirmdien paziņoja, ka tai ir 48 miljonu eiro (34 miljonu latu) liela ekspozīcija jeb saistība dažādu riska darījumu veidā uz skandalozo 50 miljardu ASV dolāru vērto finanšu piramīdu.

Krāpnieciskā shēma ir ietekmējusi aptuveni 0,2% no Nordea pārvaldītajiem dzīvības apdrošināšanas un pensiju uzkrājumu aktīviem, kas naudas izteiksmē atbilst 48 miljoniem eiro, informēja Nordea. Bankas pārstāvji gan apgalvo, ka šīs ekspozīcija nenozīmējot, ka Nordea cietīs "tiešus zaudējumus".

Latvijā darbojas Nordea filiāle.

Piramīdshēmas izgāšanās dēļ 75 miljonu eiro (53 miljonu latu) zaudējumus cietusi arī Latvijas UniCredit Bank īpašniece, pirmdien paziņoja Itālijas lielākās bankas UniCredit pārstāvji, vēsts BNS/AFP.

"Atsaucoties uz ziņām par Bernarda Medofa krāpšanu un viņam izvirzīto apsūdzību, UniCredit paziņo, ka bankas ekspozīcija [piramīdshēmā] ir 75 miljoni eiro," teikts bankas paziņojumā. Itālijas lielākās bankas ieguldījumi Medofa sistēmā bijuši arī netieši - ar Īrijas aktīvu pārvaldības kompānijas Pioneer Investments starpniecību.

Savukārt Reuters vēsta, ka ar piramīdu saistīto finanšu institūciju sarakstu papildina arvien jaunas bankas. Pirmdien sarakstu papildināja Royal Bank of Scotland, Man Group un Nomura, savukārt Financial Times ziņo, ka HSBC Holdings Plc tiek vērtēts kā viens no lielākajiem upuriem, kura ekspozīcija varētu sasniegt miljardu ASV dolāru.

Svētdien par saistību ar B.Medofa piramīdu paziņoja trīs Eiropas bankas - Spānijas Santander, Francijas BNP Paribas, kas ir lielākās bankas šajās valstīs, kā arī Šveices Reichmuth&Co. Kopējā šo banku ekspozīcija uz piramīdu ir aptuveni 3,8 miljardi dolāru. Ar piramīdu saistīta arī virkne citu Eiropas un Āzijas banku.

70 gadus vecais B.Medofs apsūdzēts par krāpšanas organizēšanu, izmantojot savu investīciju konsultāciju biznesu.

Tikmēr analītiķi pauduši pārsteigumu, ka šajā piramīdshēmā labticīgie investori, iespējams, ieguldījuši naudu pat vairākus desmitus gadus un viņiem nav radušās aizdomas par krāpniecību. Valda bažas, ka šis jaunākais skandalozais notikums finanšu pasaulē var izraisīt investoru paniku un paātrināt naudas izņemšanu no fondiem, kuri jau pašlaik ir grūtības ar naudas piesaisti. Lēš, ka dažām bankām šis trieciens var izrādīties pat vēl postošāks nekā ASV investīciju milža Lehman Brothers krahs, raksta BNS/AFP.

Pagaidām neesot skaidrs, cik kompāniju un privātpersonu ir cietušas piramīdā, taču lēš, ka šī varētu būt visu laiku lielākā finanšu krāpniecība, kādu jebkad pastrādājusi viena persona.

Par finanšu piramīdu dēvē nelikumīgu investīciju shēmu, kurā investoriem tiek solīts nereāli augsts ienesīgums viņu ieguldījumiem. Šādas piramīdas ir krāpniecisks veidojums, kurš jauniesaistītu investoru naudu izmanto, lai veiktu izmaksu iepriekš iesaistītiem ieguldītājiem. Šādas piramīdas ir lemtas sabrukumam, jo investīciju kapitāls pats par sevi nespēj ģenerēt pietiekamu peļņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses